Makniūnuose skambėjo trijų tautų dainos

Nemunaityje vykusio dailės plenero „Abipus Nemuno“ dalyviai atvyko į Makniūnus pasižiūrėti skulptoriaus, tautodailininko Antano Jusevičiaus, kaip jis pats save vadina meistrelio, drožėjo, cementisto, sukurtų meno kūrinių. Po apsilankymo galerijoje dailininkai, į plenerą Alytaus rajone atvykę iš kaimyninių užsienio valstybių Lenkijos ir Latvijos bei iš visų Lietuvos regionų, panoro paklausyti dzūkiškų, senovinių dainų, tad užsuko į „Makniūnų sodžiaus“ bendruomenės kiemelį, kuriame ir buvo sutikti su dainomis.

„Pakvietėme į vidų, linksmai bendravome, dainavome ne pagal repertuarą, o pagal jų prašymus apie rūtų vainikėlį, bernelį pijokėlį, karčiamėlę ir, žinoma, pagal senas dzūkiškas tradicijas pakvietėme pasivaišinti dzūkiškomis bandomis su spirgucaisdaryciniu. Ačiū šaunioms gaspadinėms Aldutei Kazakevičienei ir Danguolei Muzikevičienei. Svečiai gurkšnojo Dzūkijos pamiškių ir pievų vaistažolių arbatą, vaišinosi naminiu pyragu, kurį visuomet labai gardžiai mums iškepa Onutė Ališauskienė. Prie stalo ir vėl skambėjo dainos, kurias iš savo senovinių dainų nesibaigiančios kraitelės vis uždainuodavo Eleonora Kužulienė ir Aldona Kalvinskienė“, – pasakojo bendruomenės pirmininkė Dalė Baranauskienė.

Makniūnuose taip pat skambėjo ir svečių dainos „Skambėjo latvių, lenkų, taip pat žemaičių ir suvalkiečių liaudies dainos. Nepastebimai prabėgo pora valandų, net gaila buvo išsiskirti – daina suartino meniškas sielas. Ašaros tvenkėsi akyse matant, kaip atsisveikindami vyrai bučiavo mūsų Lionytei ir Aldutei rankas, dėkodami už puikias dainas, linkėdami dar ilgų ir dainingų metų“, – patirtais įspūdžiais dalijosi „Makniūnų sodžiaus bendruomenės pirmininkė D. Baranauskienė.

Bendruomenės informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą