Pradėta mokėti laikinoji valstybės pagalba galvijų laikytojams

Šiandien pradėta mokėti laikinoji valstybės pagalba galvijų laikytojams. Parama – 2,5 mln. Eur – pasieks 6 800 paramos gavėjų. Tai – pirmasis pagalbos galvijų laikytojams teikimo etapas iš trijų. Visa pagalba bus išmokėta iki 2020 m. pabaigos.

Siekiant mažinti neigiamas koronaviruso pandemijos ir karantino sukeltas pasekmes, galvijų laikytojai, pardavę rinkai galvijus, iš viso sulauks 12 mln. Eur valstybės biudžeto lėšų. Jas išmokės Nacionalinė mokėjimo agentūra, jeigu ir ateinančiais pagalbos teikimo laikotarpiais bendros vidutinės Lietuvos galvijų laikytojų, pardavusių galvijus, pajamos bus bent 5 proc. mažesnės negu Laikinosios valstybės pagalbos galvijų laikytojams teikimo taisyklėse nurodytais laikotarpiais iki karantino paskelbimo.

Bendra valstybės pagalbos suma (neatskaičius mokesčių) vienam galvijų laikytojui (įskaitant ir su šiuo galvijų laikytoju susijusius ūkio subjektus) negalės viršyti 100 tūkst. Eur. 

Parama mokama tik kai ūkininkas parduoda galvijus įmonei, užsiimančiai žemės ūkio produktų perdirbimu, arba perpardavėjui.

Pagalba neteikiama, kai ūkininkas pats parduoda savo galvijo mėsą vietos rinkoje galutiniams vartotojams ir parduodant galviją iš ūkio į ūkį ar kitam ūkio subjektui,  veisimui arba reguliariai pirminiam pieno / mėsos gaminimui ir pan.

Už parduotą ne mažiau kaip 12 mėnesių amžiaus mėsinės veislės (grynaveislį, kelių mėsinių veislių mišrūną) galviją mokama 130 Eur, už parduotą ne mažiau kaip 6 mėnesių amžiaus pieninės veislės (grynaveislį, kelių pieninių veislių mišrūną), pieninės-mėsinės veislės mišrūną galviją – 100 Eur, už parduotą  nuo 6 iki 12 mėnesių amžiaus mėsinės veislės (grynaveislį, kelių mėsinių veislių mišrūną) atjunkytą veršelį – 100 Eur.

Paraiškų rinkimas kitais dviem etapais

Paraiškas galvijų laikytojai gali teikti savivaldybėse (seniūnijose).

Už galvijus, parduotus rinkai per antrąjį pagalbos teikimo etapą (nuo liepos 1 d. iki rugsėjo 30 d.) paraiškos bus renkamos spalio 1-15 dienomis (įskaitytinai).

Už galvijus, parduotus rinkai per trečiąjį pagalbos teikimo etapą (nuo spalio 1 d. iki lapkričio 30 d.) – gruodžio 1 - 4 dienomis (įskaitytinai).

Siekiant supaprastinti paraiškų teikimą galvijų laikytojams bei palengvinti savivaldybių darbą numatyta, kad teikdamas paraišką už antrąjį pagalbos teikimo etapą, galvijų laikytojas gali vienoje paraiškoje pažymėti, kad prašo pagalbos ir trečiąjį pagalbos teikimo etapą, jeigu galvijų laikytojas tais etapais planuoja parduoti rinkai galvijus.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą