Atnaujinta dujų balionų daugiabučiuose keitimo tvarka – daugiau palengvinimų gyventojams

Pakeista tvarka, kuria palengvinama dujų balionų daugiabučiuose keitimo tvarka, pratęsiami numatyti terminai, o gyventojams suteikiama daugiau galimybių priimti sprendimus dėl savo būstų atnaujinimo. Daugiabučių namų gyventojai, kurių namai yra įtraukti į Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) parengtus sąrašus, pagal kuriuos juose numatoma keisti dujų balionus alternatyviais energijos šaltiniais, iki šių metų rugsėjo 7 d. kartu su bendrijomis ir namo administratoriais turės apsispręsti ir pasirinkti alternatyvų energijos šaltinį – elektrą arba dujas, jeigu name jau yra įrengti gamtinių dujų įvadai. Anksčiau šis terminas buvo numatytas iki rugsėjo 1 d., tad gyventojams suteikiama daugiau laiko priimti sprendimus.

Priėmus sprendimus dėl konkretaus daugiabučio namo aprūpinimo energija būdo – įgaliotieji asmenys, bendrijos ar administratoriai pateiks paraiškas skirstomųjų tinklų operatoriui (ESO) dėl tinklų pajėgumų didinimo, o nustačius poreikį, organizuos ir įgyvendins skirstomojo elektros tinklo iki nuosavybės ribos rangos darbus. Sprendimai turi būti priimami ir pateikiami ne vėliau kaip iki 2020 m. rugsėjo 7 d., o paraiškos gali būti pateikiamos iki 2020 m. spalio 1 d.

„Pradėjus dujų balionų daugiabučiuose namuose keitimo projektą, į daugiabučių namų sąrašus papildomai buvo įtraukti ir dviejų aukštų gyvenamieji namai, kurių pastogėse bei mansardose įrengtos gyvenamosios patalpos. Tad dar daugiau gyventojų gali gauti paramą ir nesaugius dujų balionus pasikeisti alternatyviais energijos šaltiniais, šiuo metu tokių namų yra jau daugiau nei 1800“, – sako energetikos viceministras Egidijus Purlys.

Atsižvelgiant į iš VERT gautą informaciją patikslintos Dujų sistemų pastatuose įrengimo taisyklės ir numatytas draudimas įrengti SND balionų įrenginius gyvenamosios paskirties daugiabučių ir visuomenės paskirties 2 aukštų pastatuose, kurių pastogėse (mansardose) įrengtos gyvenamosios patalpos. Nors šie pastatai nekilnojamojo turto registre registruoti kaip dviejų aukštų, jų faktinis aukštis juose atitinka trijų ir net keturių aukštų pastatą. Tokiuose daugiabučiuose namuose kilus gaisrui ir įvykus SND baliono sprogimui būtų labai apsunkinta gyventojų evakuacija, iškiltų pavojus žmonių gyvybėms bei patirta ženklių nuostolių. Siekiant išvengti nepageidaujamų sprogimų padarinių buvo nutarta riboti SND balionuose naudojimą ir dviaukščiuose daugiabučiuose namuose su įrengtomis gyvenamosios paskirties patalpomis pastogėse bei mansardose.

Primename, kad valstybės subsidijos renkantis elektros energiją: iki 200 eurų (be PVM )subsidiją laiptinės elektros instaliacijai rekonstruoti, iki 200 eurų (be PVM ) subsidiją gyventojo bute esančiai instaliacijai sutvarkyti ir iki 200 eurų (be PVM) subsidiją elektrinei viryklei įsigyti. Analogiškas valstybės subsidijavimas būtų renkantis gamtines dujas: iki 200 eurų (be PVM ) subsidija būtų skiriama dujų skirstymo tinklui laiptinėje įrengti, iki 200 eurų (be PVM ) subsidija bute – dujų vamzdynui įrengti ir iki 200 eurų (be PVM) dujinei viryklei įsigyti.

Tikslinant finansavimo sąlygų aprašą buvo palengvintos sąlygos daugiabučių namų gyventojams gauti valstybės paramą. Atnaujintame apraše numatoma, kad būtų savininkai virykles įsigyti galės patys ir gauti už tai paramą. Tai reiškia, kad gyventojai galės įsigyti ir bangesnes dujų virykles, nei yra finansuojama valstybės ir padengti kainos skirtumą savo lėšomis.

Taip pat nebus reikalaujama iš daugiabučio savininkų Civilinio kodekso nustatyta tvarka priimti sprendimus dėl konkretaus daugiabučio namo aprūpinimo energija būdo, jeigu projekto įgyvendinimo darbai nesusiję su daugiabučio namo bendrojo naudojimo vidaus tinklų (elektros ar gamtinių dujų) įrengimu ir ar pertvarkymu.

Savivaldybes pasiekus informacijai apie valstybės skiriamą finansavimą, jau beveik 400-tų daugiabučių gyventojai suskubo pasinaudoti galimybe ir susitvarkyti dokumentaciją, kad gautų valstybės skiriamą paramą atsisakant namuose naudojamų dujų balionų. Aktyviausi Tauragės, Jurbarko, Šilutės, Druskininkų, Kėdainių ir Skuodo savivaldybių gyventojai bei administratoriai.

Norintiems pasinaudoti valstybės teikiama negrąžinama parama ir gauti ją dar šiemet, visus darbus būtina atlikti iki lapkričio 30 d., pateikiant darbų užbaigimo aktus ir kitus privalomus dokumentus ESO.

 Lietuvos Respublikos energetikos ministerijos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą