Juoko, meno terapijos pagalba – ieškoti kelio į save

Alytaus rajono savivaldybė ne vienerius metus įgyvendina įvairias iniciatyvas, skirtas priklausomybių ligų mažinimui. 2020 m. pradžioje kartu su dar 14 šalies savivaldybių bei Respublikiniu priklausomybių ligų centru pradėtas įgyvendinti projektas „Integruotų priklausomybės ligų gydymo paslaugų kokybės ir prieinamumo gerinimas“. Šio projekto tikslas – sukurti metodiką, padėsiančią žmogui, sergančiam priklausomybės ligomis, gauti reikalingas paslaugas.

Pivašiūnų amatų centre vyko viena iš projekto veiklų, kurių metu Alytaus rajono aktyvūs žmonės, seniūnai, seniūnaičiai, bendruomenių pirmininkai kalbėjo apie kitokius streso įveikimo būdus, dalijosi patirtimi. Dalyviams buvo pristatytos juoko, skaitymo, meno terapijos, kurias buvo galima išbandyti praktiškai.

„Būtų neteisinga galvoti, kad priklausomybių mažinimo programos skirtos tik kalbėti apie jas ir jų gydymą, priešingai – kuo greičiau mes suprasime, kad priklausomybė ir jos vystymasis – kompleksinė problema, o siekiant padėti žmogui – reikalinga toli gražu ne tik profesionali medicininė pagalba, bet ir stiprus socialinės aplinkos įsitraukimas, tuo greičiau vyks pokyčiai. Nereikia pamiršti ir žmonių, galinčių teikti bei teikiančių pagalbą sergančiajam, nes projektų ir  apskritai pagalbos grandinės tvirtumas priklauso nuo jų gebėjimų, jų sveikatos, motyvacijos. Šio projekto veiklose mes tai ir darome“, – kalbėjo Alytaus rajono savivaldybės mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė.

Užsiėmimo metu buvo daug dėmesio skiriama socialinės bendrystės, bendravimo temai, dalyviai itin įsitraukė į N. Marčėnaitės vedamas, kūrybiškumą ir asmenybės atradimus skatinančias „puodeliavimo“ dirbtuves.

„Šio užsiėmimo metu svarbiausia ne porcelianinių puodelių dekoravimas, o kelionė į save. Tai yra dailės, meno terapija, kurios poveikis – ilgalaikis. Dažniausiai didžioji dalis žmonių mano, kad jie yra nekūrybingi, nes tikrąjį kūrybiškumą paslėpę giliai savyje. Šio užsiėmimo metu ir siekiu, kad jie atsiskleistų, kad išlaisvintų savo gebėjimus“, – kalbėjo menininkė N. Marčėnaitė.

Pasak pašnekovės, svarbu, kad žmonės gyvenimą gyventų čia ir dabar: „Labai džiaugiuosi, turėdama galimybę kalbėtis su žmonėmis apie jų patirtis, apie gyvenimą, nes žinau, kad yra tokių pašnekovų, kurie tikrai susimąsto apie tai, ką daro su savo gyvenimu, kur jį kreipia, nes, labai gaila, bet kelio atgal iš priklausomybių liūno kartais tiesiog nėra“.

Įspūdžiais iš renginio dalijosi Eičiūnų bendruomenės pirmininkė Milda Stanevičienė. „Dalyvavau pirmą kartą, ir man labai patiko. Esu girdėjusi apie juoko terapiją, kad teigiamai veikia emocijas, pakelia nuotaiką. Labai džiaugiuosi, kad Alytaus rajono savivaldybė įgyvendina tokį projektą, jo dėka atrandame kažką naujo“, – sakė M. Stanevičienė.

Vicemerės D. Kitavičienės teigimu, mums tobulėjant, įgyjant daugiau patirties ir žinių bei plečiant savo akiratį, naujovės gyvenime neatrodo neįprastai. „Norinčių dalyvauti šiame renginyje buvo tikrai daug, tad manau, jog žmonių požiūris į kitokius dalykus keičiasi“, – sakė vicemerė.

Nors įgyvendinant projektą daugiau panašių veiklų nenumatyta, bet Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras įgyvendina ilgalaikį projektą „Sveikos gyvensenos skatinimas Alytaus rajone“, kurio metu juoko terapijos užsiėmimuose bus galima dalyvauti dar ne kartą.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą