Ūkininkai džiaugiasi rekordiniu derliumi, o Aplinkos konkurso dalyviai – apdovanojimais

Alytaus rajono ūkininkai tradiciškai kartą per metus susitinka savivaldybės organizuotame renginyje ir aptaria darbus, pasiektus rezultatus, apdovanojami Aplinkos tvarkymo konkurso dalyviai, paskelbiami nugalėtojai. Šiemet popietė vyko Punios šile ant Nemuno kranto Stražiškių kaime esančioje Gintaro Kvedaravičiaus sodyboje.

Susirinkusius rajono ūkininkus pasveikino ir padėkojo už darbą savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas. Popietė organizuota Punios šilo sodyboje, nes pastaruoju metu daug diskutuojama dėl jo statuso, tad norėtasi parodyti ir rajono ūkininkams, koks jis gražus, gausus saugotinų augalų ir gyvūnų, yra ąžuolų kunigaikščių vardais alėja Žaltės slėnis, partizanų bunkeris. Meras pasidžiaugė ypač geru šiais metais derliumi, kuriuo gali džiaugtis net ir nederlingose žemėse dirbantys ūkininkai. „Visi džiaugiamės šiemet ypač gerai užderėjusiais žieminiais kviečiais. Rajono ūkininkų ūkiuose, kurie sėja kviečių daugiau kaip 50 ha plote, buvo pasėta beveik 10 tūkst. hektarų kviečių ir prikulta vidutiniškai 6,2 tonos iš hektaro, o 2018 metais Lietuvoje iš hektaro – 3,2 tonos. Metai – rekordiniai“, – sakė taip pat ūkininkaujantis rajono meras ir palinkėjo ūkininkams tęsti darbus ir gerai pasiruošti ateinančiam sezonui.

Meras pasidžiaugė, kad gerai užderėjo rajone ne tik kviečiai, bet ir rugiai, miežiai, avižos, grikiai, kvietrugiai, kitos kultūros. Iš viso rajone šiemet – beveik 65 tūkst. hektarų deklaruotų pasėlių. 

Ūkininkai gaus per 10 mln. eurų Europos Sąjungos išmokų.

Rajone auginami ne tik javai. Yra daugiau kaip 550 hektarų įvairių sodų ir uogynų, daugiau kaip 25 tūkst. hektarų pievų ir ganyklų.

„Aš jums dėkingas, kad dirbate, triūsiate duoną kasdienę, žaviuosi jums, esate planuojantys, mokantys, atkaklūs ir turite visai gerus rezultatus“, – kalbėjo rajono meras A. Vrubliauskas.

Popietėje dalyvavo Alytaus rajono aplinkos tvarkymo konkurso dalyviai. Šiemet jame dalyvavo 17 individualių namų, sodybų savininkų, daugiabučių namų bendrijų, ūkininkų, kaimo turizmo sodybų, įmonių, organizacijų, bendruomenių. Konkurso komisijos pirmininkas, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Virgilijus Pranskevičius padėkojo už gražiai puoselėjamą aplinką ir dalyvavimą konkurse. Nelengva buvo išrinkti nugalėtojus, nes visų aplinka gražiai sutvarkyta, savita, kiekvienoje yra originalių sprendimų.

Rajono meras A. Vrubliauskas visiems Aplinkos tvarkymo konkurso dalyviams įteikė padėkas ir atminimo dovanas. Nugalėtojams įteiktos lentelės, kuriose pažymėta, kad jie yra 2020 m konkurso nugalėtojai savo kategorijoje, ir 300 Eur dovanų kortelės.

Aplinkos tvarkymo konkurso konkurso individualių gyvenamųjų namų, sodybų kategorijoje nugalėtojais tapo Jolita ir Edmundas Kunigiškiai, gyvenantys Alytaus seniūnijos Butrimiškių kaime, kaimo turizmo sodybų kategorijoje – Genutės Munikienės sodyba Alovės seniūnijos Alovės kaime, ūkininkų kategorijoje – Algimanto Žemaičio ūkis Punios seniūnijos Punios kaime, įmonių kategorijoje – Alytaus profesinio rengimo centro Žemės ūkio skyrius Simno mieste.

Ūkininkams už darbą ir aktyvią visuomeninę veiklą dėkojo žemės ūkio ministras Andrius Palionis. Jis taip pat džiaugėsi ypač geru derliumi „Šiemet Lietuva tikriausiai taps rekordininkais dėl grūdų derliaus – derlingumai visur padidėję, net ir pas mus „pieskoj“ (smėlyje) rugių, kur būdavo 2 tonos, yra 3 ir 3,5 tonos. Tikrai yra smagu ir smagu, kad gamta leido nuimti derlių ir pasiruošti kitam sezonui – sėjai. 

Noriu padėkoti visiems už nuoširdų darbą, tiems, kurie esate aktyvūs, dalyvaujate savo visuomeninėse organizacijose, teikiate siūlymus, kaip tobulinti, gerinti sistemą. Dabartinis žemės ūkis yra orientuotas į produktą, kokybė ir mes atsakingi už sveiką, kokybišką maistą, kad mūsų vartotojai jį valgydami džiaugtųsi ir būtų sveiki“, – kalbėjo ministras ir palinkėjo ūkininkams gero derliaus kitais metais.

Popietėje dalyvavo savivaldybės mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė, administracijos direktorė Gintarė Jociunskaitė, seniūnijų seniūnai, dalyvius sveikino LR Seimo nariai Kazys Starkevičius, Laurynas Kasčiūnas, Andrius Kupčinskas, kurie yra kandidatai į Seimą, bei kandidatas Artūras Šalaševičius, Prienų savivaldybės administracijos direktorė Jūratė Zailskienė, kuri pardavė ir mero Alvydo Vaicekausko sveikinimus ir linkėjimus, Lietuvos ūkininkų sąjungos Marius Gudaitis.

Koncertavo Alytaus rajono kultūros centro Miroslavo skyriaus Edvino Zalecko ir Vytauto Muliuolio duetas ir grupės „MG International“ narys Giedrius Jurgelevičius.

 

Alytaus rajono savivaldybės informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą