Savivaldybėje dar kartą aptarti gyvūnų gerovės klausimai

Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas susitiko su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Alytaus departamento vadovu Romu Černiumi dėl gyvūnų laikymo tvarkos ir situacijos Alytaus rajone. Visoje Lietuvoje kilus ažiotažui dėl nelegalių šunų veisyklų, aptartos priemonės, kaip galima užkirsti kelią neleistinai veiklai.

Susitikime taip pat dalyvavo Alytaus rajono savivaldybės mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė, savivaldybės administracijos direktorė Gintarė Jociunskaitė, pavaduotojas Virgilijus Pranskevičius, Žemės ūkio skyriaus vedėjas Stasys Supranavičius.

Savivaldybės kartu su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Alytaus departamentu ketina pasirašyti bendradarbiavimo protokolą, pagal kurį gyvūnų gerovės klausimai Alytaus rajone būtų sprendžiami vieningai, pasitelkiant tiek seniūnijas, tiek tarnybą.

Meras A. Vrubliauskas ragina gyvūnų augintojus būti atsakingus, tinkamai juos prižiūrėti, po augintinių pavedžiojimo viešose vietose aplinką palikti tvarkingą.

Alytaus mieste ir rajone šiuo metu yra 12 registruotų veisėjų. Susitikimo metu dar kartą aptarta, kokiomis sąlygomis jie gali vykdyti veiklą, kokių reikalavimų privalo laikytis kiekvienas augintinio šeimininkas. Bus rengiami bendri savivaldybės ir Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų pasitarimai, tikrinama, kokiomis sąlygomis laikomi gyvūnai.

Visai nesenai nelegali šunų veisykla aptikta Daugų seniūnijos Arčiūnų kaime. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Alytaus departamento atstovai nuvykę nurodytu adresu rado 12 šunų, laikomų netinkamomis sąlygomis. Jie buvo konfiskuoti ir perduoti gyvūnus globojančioms organizacijoms.

Nustačius gyvūnų gerovės pažeidimus bausti gali seniūnijų seniūnai, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai arba policija.

Gyvūno šeimininkas privalo užtikrinti jo poilsio, maitinimo ir gyvenimo sąlygas. Pirmą kartą nustačius pažeidimus skiriamas įspėjimas, o nevykdant nurodymų – baudos, gyvūnai gali būti konfiskuoti. „Yra tokių atvejų, kad gyvūnams ne tik nesudaromos sąlygos maitintis, patogiai gyventi, bet jie žalojami pažeidžiant balso stygas, kad šie nekeltų triukšmo. Ši operacija, kaip ir ausų bei uodegos karpymas, Europos Sąjungoje yra uždrausta“,– pasakojo R. Černius.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas patikino, jog į visus gaunamus pranešimus yra reaguojama. „Gavus pranešimą mūsų darbuotojai vyksta į vietą, tikrinama gauta informacija, kartais tenka pasitelkti ir policijos pareigūnus“, – kalbėjo R. Černius.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą