Viešųjų pastatų atnaujinimui – 36 mln. eurų

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas pasirašė įsakymus, kuriais skiriamas finansavimas viešųjų pastatų atnaujinimo projektams. Finansavimas jau skirtas 24 paraiškoms,  dar 6 finansavimas bus skirtas šią savaitę. Dar daugiau nei 90 paraiškų yra vertinamos.

„Energetikos ministerijos kvietimas atnaujinti viešuosius pastatus sulaukė didelio susidomėjimo. Tai yra ne tik priemonė reikšmingai sumažinti elektros ir šilumos suvartojimą, atsakingai taupyti biudžeto lėšas kurios nuolat mokamos už energetinius išteklius. Tai yra ir vienas iš ekonomikos skatinimo instrumentų, todėl labai svarbu, kad paskyrus finansavimą darbai galės prasidėti jau netrukus“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Šiuo metu finansavimas už daugiau nei 16 mln. eurų jau yra skirtas 24 pareiškėjams –  Šiuolaikinio meno centrui, Kauno kolegijai, Nacionaliniam M. K. Čiurlionio dailės muziejui, Vytauto didžiojo karo muziejui, Mažeikių politechnikos mokyklai, Lietuvos nacionaliniam dailės muziejui (trims projektams), Utenos regioniniam profesinio mokymo centrui, Biržų technologijų ir verslo mokymo centrui, Respublikinei Panevėžio ligoninei (dviem projektams), Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centrui, Turto bankui (trims projektams), Marijampolės profesinio rengimo centrui, Panevėžio profesinio rengimo centrui, Lietuvos sveikatos mokslų universitetui, Lietuvos energetikos institutui, Policijos departamentui (dviem projektams), Lietuvos rusų dramos teatrui, Koncertinei įstaigai „Trimitas“.

Įgyvendinus šiuos 24 projektus per metus bus sutaupoma apie 9 671 326,4 kWh šilumos energijos ir į aplinką neišmetama beveik 5 tūkst. tonų šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Atnaujintuose pastatuose bus pasiekta mažiausiai bent C energinio naudingumo klasė ir tuo pačiu sumažintos suvartojamos galutinės energijos sąnaudos ne mažiau kaip 30 procentų bei užtikrinta pastatų infrastruktūros atitiktis higienos normoms.

Pradiniame etape šiam viešųjų pastatų atnaujinimo kvietimui buvo numatyta beveik 24 mln. eurų ES fondų lėšų, šiuo metu kvietimo suma yra padidinta iki 36 mln. eurų. Atsižvelgiant į didžiulį susidomėjimą ir gautų paraiškų kiekį, dėl likusių projektų finansavimo yra kreiptasi į Finansų ministeriją. Planuojama, kad visi projektai bus baigti vertinti dar šiais metais.

Iš viso yra pateiktos 127 paraiškos, pagal kurias per artimiausius 2 metus planuojama atnaujinti apie 350 tūkst. kvadratinių metrų viešųjų pastatų ploto.

Iki 2020 m. buvo numatyta atnaujinti 470 tūkst. kvadratinių metrų viešųjų pastatų, o nuo 2021 iki 2030 m. dar 510 tūkst. kvadratinių metrų.

Lietuvos Respublikos energetikos ministerijos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą