Darželiai vėl kviečiami pasinaudoti galimybe maitinti vaikus pagal kokybės sistemas pagamintais lietuviškais produktais

Žemės ūkio ministerija kviečia ikimokyklinio ugdymo įstaigas ir 2021 metais maitinti vaikučius ekologiškais ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintais maisto produktais.

Šiam tikslui 2021 m. skirta 1 008 tūkst. eurų. Paraiškos finansinei paramai gauti bus renkamos nuo š. m. lapkričio 3 d. iki gruodžio 31 d.

Paramos laikotarpis yra nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d., t. y. visus ateinančius metus, o tai ypač aktualu darželiams, kurie, skirtingai nei mokyklos, vaikus maitina visus kalendorinius metus.

Darželiai, norintys vaikučius maitinti pagal kokybės sistemas, kol kas susiduria su sunkumais įsigyjant ekologiškų ar nacionalinės kokybės maisto produktų – vis dar nėra pakankamai jų tiekėjų, o siūlomų maisto produktų asortimentas gana ribotas. Todėl Žemės ūkio ministerija, atsižvelgdama į paramos sistemoje dalyvaujančių bei norinčių dalyvauti vaikų darželių pageidavimus, patobulino Ekologiškų ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų maisto produktų vartojimo skatinimo ikimokyklinio ugdymo įstaigose paramos taisykles.

Pakeitus taisykles, dabar vaikų darželiai turės dvi pasirinkimo galimybes: jie galės įsigyti ne mažiau kaip 50 proc. pagal kokybės sistemas pagamintų produktų viso vaikų maitinimui skirto maisto kiekio ir gauti vienam vaikui per mėnesį 17 eurų paramą arba, kaip ir anksčiau, galės įsigyti ne mažiau kaip 60 proc. pagal kokybės sistemas pagamintų produktų viso vaikų maitinimui skirto maisto kiekio ir gauti vienam vaikui per mėnesį 20 eurų.

Vaikučiai turės būti maitinami sveikatai palankiais produktais iš visų 10 grupių: mėsos ir jos produktų; pieno ir jo produktų; kiaušinių; grūdų produktų; duonos bei pyrago gaminių; aliejaus ir riebalų; vaisių ir jų produktų; daržovių ir jų produktų; uogų ir jų produktų; kitų (medaus ir kt.) maisto produktų. Tačiau dabar kiekvienos minėtosios grupės privalomas pagal kokybės sistemas pagamintų produktų kiekis sumažintas iki 15 proc. (anksčiau buvo 20 proc.) 

Pakeitus paramos taisykles, mokslo metų pradžioje leidžiama tikslinti paraiškoje nurodytą vaikų skaičių, iš naujo priimant sprendimą didinti ir apskaičiuotą maksimalią paramos sumą.

Be to, Žemės ūkio ministerija numato galimybę, esant didesniam paraiškų skaičiui, skirti daugiau valstybės biudžeto lėšų, nei suplanuota tiems metams.

Nacionalinė mokėjimo agentūra, reitinguodama paramos paraiškas, pirmenybę teiks tiems darželiams, kurie vaikus maitins tik ekologiškais produktais. Toliau eilėje rikiuosis vaikų ugdymo įstaigos, kurios nurodys didžiausią numatomų įsigyti pagal kokybės sistemas pagamintų produktų procentinę dalį. 

Pirkti vietinį maistą svarbu tiek šalies ekonomikai, tiek bendruomeniškumo jausmo ugdymui. Žemės ūkio ministerija siekia, kad vaikai valgytų vietoje užaugintą ir pagamintą maistą, todėl vienas iš pareiškėjų atrankos kriterijų yra maisto tiekimo trumposios grandinės, t. y. tarp vartotojo ir augintojo gali būti ne daugiau kaip vienas tarpininkas. Reitinguojant paraiškas, pirmenybė teikiama produktams, užaugintiems ar pagamintiems pareiškėjo savivaldybėje arba kaimyninėse savivaldybėse. Savivaldybės, vykdančios viešuosius maisto pirkimus ir perkančios vietinius produktus, ne tik investuoja į vaikų ateitį ir sveikatą, bet ir palaiko regionų gyvybingumą, kaimą ir žemdirbius.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą