Miškų niokotojams siūlo skirti tūkstantines baudas ir transporto priemonių konfiskaciją: kitaip nesusivokia

Lietuvos socialdemokratų frakcijos Seime narys Linas Jonauskas su kitais frakcijos nariais įregistravo Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, kuriomis tikisi iš miškų išguiti nelegaliai juose važinėjančius ir aplinkai žalą darančius keturračių vairuotojus.

Pataisas inicijavęs Linas Jonauskas už važiavimą transporto priemonėmis miškais ten, kur tai yra draudžiama, bei važiavimą miško paklote siūlo numatyti net keliasdešimt kartų didesnes baudas, nei jos galioja šiuo metu.

„Priėmus mano siūlomas pataisas, vairuotojams, kurie mėgsta nelegaliai pasivažinėti keturračiais ar kitomis motorinėmis transporto priemonėmis miškais, bekele, tokia „pramoga“ kainuos labai brangiai. Miškų niokotojų dabartinės baudos visai negąsdina. Žmogui, kuris išgali įsigyti brangų keturratį, esama 20-50 eurų bauda už nelegalų pasivažinėjimą miškais ar 140-300 eurų bauda už sunaikintą miško paklotę nieko nereiškia.

Urėdijų darbuotojai, aplinkosaugininkai pastebi, kad tokių miškų niokotojų kasmet tik daugėja. Jie nesirenka, kur važinėti. Suniokojami rezervatai, „Natura 2000“ saugomų rūšių buveinės, miškuose randama keturračių mirtinai pervažiuotų gyvūnų. Tam, kad ratuotų miškų niokotojų neliktų, siūlau drastiškai kelti baudas“, – sakė Linas Jonauskas.

Seimui priėmus siūlomas Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, už važiavimą transporto priemone miškais ten, kur tai daryti draudžiama, o taip pat už neteisėtą važiavimą per miško paklotę siūloma bausti nuo 500 iki 1500 eurų siekiančia bauda. Taip pat už šiuos pažeidimus, jei jie pasikartos, vairuotojui būtų konfiskuojama transporto priemonė.

Seimo narys Linas Jonauskas siūlo griežtinti ir atsakomybę už pakartotinį nusižengimą.

Sulaikytas asmuo, pakartotinai darantis nusižengimą susilauktų dar didesnės baudos – nuo 1500 iki 3000 eurų.

„Sulaikoma daugybė keturračių vairuotojų, kurie prasižengia nebe pirmą kartą. Manau, kad serijiniams miškų niokotojams 3000 eurų ir transporto priemonės konfiskavimas jau kažką reikštų ir jie tikrai pagalvotų, ar verta rizikuoti gauti ne tik tokią baudą, bet ir netekti transporto priemonės“, – teigė L. Jonauskas.

Naujomis Administracinių nusižengimų kodekso pataisomis taip pat siekiama palengvinti pažeidėjų sulaikymą ir nubaudimą, todėl siūloma iki 600 eurų didinti baudas ir už važiavimą transporto priemone be valstybinio numerio ženklo, su suklastotais, uždengtais ar kitaip užmaskuotais arba su pritvirtintais ne tai transporto priemonei numerio ženklais.

Taip pat siūloma suteikti teisę policijos ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnams sulaikyti pažeidėjus už važiavimą transporto priemone miškais, kur tai daryti draudžiama, ir išrašyti administracinio nusižengimo protokolą.

Šiuo metu, pagal dabar galiojančius teisės aktus, važiavimas transporto priemone miškais, kur tai daryti draudžiama, yra priskirtas mažai pavojingai veiklai, todėl pažeidėjai gali atsipirkti paprastu įspėjimu ir nebūti patraukti administracinėn atsakomybėn.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą