Sugriežtinta neįgaliesiems skirtos infrastruktūros naudojimo priežiūra

Aplinkos ministerija, siekdama, kad žmonės su negalia galėtų naudotis pritaikytais statiniais visą jų naudojimo laiką, patikslino statinių naudojimo priežiūros tvarką ir priežiūrą atliekančių institucijų funkcijas.

„Didesnės savivaldybės turi daugiau galimybių kontroliuoti statinių priežiūrą, kai mažose savivaldybėse juos prižiūri tik vienas ar du specialistai. Dabar sugriežtinome statinių pritaikymo neįgaliesiems priežiūrą, todėl ir mažesnėms savivaldybėms teks labiau įsitraukti. Padėtis turėtų pagerėti“, – sako aplinkos viceministras Darius Kvedaravičius.

Trečiadienį įsigaliojęs pakeistas statinių techninės ir naudojimo priežiūros tvarkai skirtas statybos techninis reglamentas (STR 1.07.03:2017) draudžia nesilaikant nustatytų statinių prieinamumo reikalavimų šalinti neįgaliųjų stovėjimo vietas, keltuvus, siaurinti priėjimus ir koridorius, užstatyti juos stambiais įrenginiais, inventoriumi, medžiagomis ar kitokiais daiktais, keisti kelių, priėjimų nuolydžius ir pan. Be to, nuo šiol bus privalu tikrinant, kaip pastato naudotojas atlieka jo techninę priežiūrą, apžiūrėjus statinį (jo dalį) nustatyti, ar jis naudojamas pagal statinių prieinamumo reikalavimus.

Pasak viceministro, šiemet ketinama atlikti valstybės ir savivaldybių pastatų prieinamumo specialiųjų poreikių turintiems žmonėms vertinimą ir jo pagrindu parengti veiksmų planą, kaip sutvarkyti neįgaliųjų poreikiams nepritaikytus svarbiausius pastatus.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą