Sodininkai skatinami rūšiuoti atliekas

Alytaus rajono savivaldybės taryba, padėdama sodininkų bendrijoms kovoti su neatsakingais gyventojais, kurie nerūšiuoja komunalinių atliekų, palieka jas bet kur ir bet kaip, priėmė sprendimą sodų gyventojus ir naudotojus apmokestinti pagal faktinį mišrių komunalinių atliekų surinkimo kiekį.

Sodininkų bendrijų naudotojai galės pasirinkti vieną iš dviejų vietinės rinkliavos variantų.

Pirmuoju variantu vietinės rinkliavos mokėtojais gali būti visi fiziniai asmenys, gyvenantys ar kitu pagrindu teisėtai valdantys nekilnojamo turto objektus (NTO) sodininkų bendrijos teritorijoje.  Metinė pastovioji rinkliavos dalis už NTO vienetą bus 15,15 euro, kintamoji dalis - 33,5  euro.

Antruoju atveju vietinės rinkliavos mokėtojas gali būti pati sodininkų bendrija, jeigu ji taip  apsispręstų. Šiuo atveju metinė pastovioji rinkliavos dalis už NTO vienetą būtų - 15,15 euro, o kintamoji dalis priklausytų nuo faktinio išvežamų atliekų kiekio ir išvežimų dažnumo.

Naujoji tvarka negalios tiems sodininkams, kurie turi individualius konteinerius arba sodininkų bendrijoje yra deklaravę gyvenamąją vietą ir naudojasi bendru mišrių komunalinių atliekų konteineriu.

„Skaičiuojama, kad antruoju atveju, kuomet vietinės rinkliavos mokėtojas būtų sodininkų bendrija, mišrių komunalinių atliekų kiekis soduose galėtų mažėti apie 30 proc.,  nes sodininkų bendrijos nariai labiau kontroliuotų vieni kitus siekiant, kad atliekos būtų rūšiuojamos. Tokiu būdu mažėtų  ir vietinės rinkliavos dydis,“ – sakė Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktorė Gintarė Jociunskaitė.

Prieš apmokestinant sodininkus pagal faktinį išvežamų atliekų kiekį, buvo surengta nuotolinė diskusija su sodininkų bendrijų pirmininkais. Jie teigiamai vertino pasiūlymą didinti vietinės rinkliavos už mišrių komunalinių atliekų surinkimą mokestį tiems sodų gyventojams, kurie nerūšiuoja atliekų. Vis dėlto, pirmininkai baiminosi, kad rinkliavos mokėtoju tapus pačiai sodininkų bendrijai,  iš kai kurių neatsakingų sodininkų būtų dar sunkiau išreikalauti vietinės rinkliavos mokestį.  

Nauja vietinės rinkliavos tvarka sodininkams įsigalios nuo 2022 metų sausio 1 d. 

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą