Vyriausybė apsisprendė dėl fizinio barjero įrengimo prie sienos su Baltarusija, jį statys įmonių grupė „EPSO-G“

Pirmadienį Ministrų kabinetas pritarė Vidaus reikalų ministerijos pasiūlymui dėl fizinio barjero įrengimo pasienyje su Baltarusija. Jo ilgis sieks 508 km. Vyriausybė taip pat nutarė, kad šio projekto vykdytojas bus Energetikos ministerijos valdoma įmonių grupė „EPSO-G“.

„Fizinis barjeras mums yra būtinas siekiant atremti hibridinę ataką, kurią prieš Lietuvą ir visą ES vykdo Baltarusijos režimas. Šiam Valstybinės reikšmės objektui valdyti ir įgyvendinti pasirinkta įmonė turinti patirties tokio masto projektuose. Skaidrumas ir greitis yra pagrindinis prioritetas vykdant fizinio barjero įrengimą”, - pabrėžė Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Planuojama, kad bendras apsauginės tvoros aukštis turi būti ne mažesnis kaip 3 m, tvora turi būti pagaminta iš metalo ir atspari permainingoms gamtinėms sąlygoms, jos dalis turi būti įleista į gruntą. Preliminari projekto kaina – 152 mln. eurų.

„Pastatyti tvorą kuo greičiau dabar yra svarbiausias mūsų prioritetas. Tai ne paprasta tvora, o mūsų ir visos Europos Sąjungos (ES) gynybinė siena. Pirmieji žingsniai padaryti ir mes tęsime darbus: įstatymas priimtas, projekto vykdytojas paskirtas, pinigų skirsime tiek, kiek reikės. Statysime sieną kartu su kariuomene, šauliais, verslininkais, jeigu reikės, padės ir Lietuvos žmonės. Visi kartu mes apsiginsime“, – teigia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Siekiant, kad darbai būtų vykdomi kuo skaidriau, Vyriausybės nutarimu bus sukurta Projekto priežiūros komisija. Šiai komisijai vadovaus Ministrė Pirmininkė, o į jos sudėtį įeis Vyriausybės nariai, LRS Biudžeto ir finansų komiteto nariai, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininkas. Prireikus taip pat bus galima pasitelkti nepriklausomus ekspertus. Komisija stebės visus su projekto įgyvendinimu susijusius procesus ir teiks pasiūlymus dėl sprendimų.

Fizinio barjero įrengimo projektas pripažintas ypatingos valstybinės svarbos projektu, todėl, siekiant šį projektą kuo greičiau įgyvendinti, su juo susijusiems darbams bus teikiama pirmenybė, o projekte dalyvaujančios ministerijos ir kitos institucijos turės spręsti visus su projektu susijusius klausimus skubos tvarka.

Pirmadienį priimtame Vyriausybės nutarime numatyta, kad „EPSO-G“ bus atsakinga už reikalingų projektui įgyvendinti darbų organizavimą ir koordinavimą, bendradarbiavimą su VSAT, kai bus priimami sprendimai dėl tinkamiausių projekto įgyvendinimo būdų, darbams atlikti būtinų dokumentų rengimo, viešųjų pirkimų, sutarčių su rangovais ir jų vykdymo.

Įmonių grupė „EPSO-G“ yra pasirengusi ir turi būtinų išteklių šiam projektui įgyvendinti, patirties įrengiant sudėtingos infrastruktūros objektus bei gebėjimų suvaldyti su tokio pobūdžio projektų įgyvendinimu susijusias rizikas.

Lietuvoje nuo 2021 m. liepos 2 d. paskelbta ekstremalioji situacija dėl migrantų antplūdžio. Šiemet Lietuvos ir Baltarusijos sieną neteisėtai kirto 4 141 migrantas, t. y. 55 kartus daugiau nei 2020 metais.

Nuo neteisėtos migracijos krizės pradžios VSAT sustiprino sienos su Baltarusija apsaugą. Be įvairių organizacinių priemonių, į šį ruožą buvo komandiruoti pareigūnai iš kitų VSAT padalinių ir skirti papildomi techniniai ištekliai. Taip pat pasieniečiams talkina kitų Lietuvos institucijų: kariuomenės, Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros (FRONTEX), pareigūnai ir jų kolegos iš Estijos bei Austrijos. Lietuvos pasienį padeda saugoti per 100 pareigūnų iš skirtingų ES valstybių narių, gauti FRONTEX automobiliai, sraigtasparniai bei termovizorinė įranga. Be to, Lietuva taip pat tiesia fizinį barjerą – koncertinos tvorą. Migracijos departamentas priima daugiau darbuotojų, kad prieglobsčio prašymų nagrinėjimas vyktų sparčiau.

Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą