Iki 2030 m. Lietuvoje turėtų veikti virš 85 tūkst. elektromobilių įkrovimo stotelių

Lietuvoje įgyvendinant elektromobilių infrastruktūros plėtrą, Energetikos ministerija inicijavo išsamią studiją „Elektromobilumo ekosistemos sukūrimas“, kurios metu buvo įvertinti elektros skirstomojo tinklo pasiruošimas artėjančiai energetikos sektoriaus transformacijai. Studija buvo atliekama bendradarbiaujant su Susisiekimo ministerija bei AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).

Šiandien Susiekimo ministerija pristatė viešosios elektromobilių įkrovimo infrastruktūros žemėlapį, nurodantį esamas ir planuojamas elektromobilių įkrovimo prieigas iki 2030 metų. Savo ruožtu „ESO“ parengė ir visoms savivaldybėms pateikė žemėlapius su skirstomųjų tinklų pajėgumų informacija – atsižvelgiant į laisvus tinklo pajėgumus, šie žemėlapiai leido įvertinti galimas elektromobilių įkrovimo stotelių vietas.

Daugiausia Lietuvoje planuojama įrengti privačių įkrovimo stotelių iki 11 kW galios, o didžioji dalis viešųjų įkrovimo stotelių bus nuo 50 kW iki 150 kW galios – tokie sprendimai numatomi atsižvelgiant į galutinio naudotojo poreikį. Studijos rezultatai taip pat rodo, kad per ateinančius 8 metus Lietuvoje turėtų veikti virš 85 tūkst. įkrovimo stotelių, iš kurių daugiau nei 70 tūkst. sudarys privačios įkrovimo prieigos.

Studijos metu įvertinus Elektros skirstomojo tinklo pasiruošimą energetikos transformacijai, prognozuojama, jog investicijų į elektros energijos tinklus poreikis gali siekti apie 300 mln. eurų. Galutinė investicijų suma priklausys nuo įvairių su infrastruktūros plėtra susijusių faktorių, tokių kaip konkrečios stotelių lokacijos, jų išdėstymas, pajėgumai ir kt.

Studiją „Elektros skirstomojo tinklo ir reguliacinės aplinkos tinkamumo ir pasiruošimo energetikos transformacijai“ atlieka ‚‚ESO“, UAB „Smart Continent“ bei Ispanijos technologijų centro „Cartif“ specialistai.

Lietuvos Respublikos energetikos ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą