Metas susitvarkyti savo sklypus!

Neprižiūrimi, apleisti ir nešienaujami sklypai nepuošia miesto. Tokiuose sklypuose auga piktžolės, gyvena erkės, ten galima rasti statybinių atliekų, šiukšlių, sumedėjusių augalų, avarinės būklės medžių. Juos būtina tvarkyti, nes kitu atveju gali reikėti  mokėti gerokai didesnį žemės mokestį.

Pagal galiojančius teisės aktus, Alytuje iki birželio 15 d. turi būti nušienauti bendrijų, privačių ir juridinių asmenų valdomi bei naudojami sklypai. To neatlikus, savininkams žemės mokestis gali padidėti iki maksimalaus – 4 procentų tarifo. 

Sprendimą priėmusi Alytaus miesto savivaldybės taryba siekia ne nubausti, bet skatinti sklypų naudotojus tinkamai tvarkyti ir naudoti savo turtą. Tokia sprendimo praktika pasiteisino, nes per keletą metų, kai įsigaliojo šis sprendimas, pastebėta, kad kasmet apie trys ketvirtadaliai visų sklypų yra sutvarkomi, tačiau likusių naudotojai netvarko ir už tai sumoka.  

Lyginant  2021 metus su 2020 metais, į Nenaudojimų žemės sklypų pirminį sąrašą pateko daugiau nei per pus mažiau sklypų negu ankstesniais metais. Pernai metų pradžioje buvo nesutvarkyti 83 sklypai, į galutinį sąrašą įtraukti 33 sklypai, o 2020 metais buvo nesutvarkyti 178 sklypai, į galutinį sąrašą įtraukti 37 sklypai. 


Nuo birželio 15 d. komisija planuoja pradėti tikrinti žemės sklypus ir rengti Nenaudojamų žemės sklypų sąrašą. Jei patikrinimo metu bus rasta, kad sklypas neprižiūrimas, tuomet jis bus įtraukiamas į minėtą sąrašą ir perduodamas Valstybinei mokesčių inspekcijai – ji apskaičiuos žemės mokestį ir  pritaikys Žemės mokesčio įstatyme nustatytą maksimalų (4 proc. nuo žemės mokestinės vertės)  mokesčio tarifą mokestiniams laikotarpiui.

Įprastas žemės mokesčio tarifas yra 0,3–0,4 procento.  

Primename, kad sklypų savininkai žemės sklypus turi šienauti bent tris kartus per metus.


AMS, Komunikacijos skyriaus informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą