Visi Alytaus rajono vietiniai keliai bus lyginami greideriais, kai tik leis oro sąlygos

Žiema visada yra išbandymas tvarkant bei prižiūrint kaimų kelius. Alytaus rajone šių kelių bendras ilgis – daugiau kaip 1500 km. Ar sniegas, ar lietus, ar įšalęs žemės gruntas, visi keliai turi būti išvažiuojami, bet užtikrinti gerą kelio būklę nelengva. Per šią savivaldybės tarybos kadenciją rajono keliuose nutiesta beveik 100 km asfalto dangos, įrengta daugiau kaip 44 km žvyrkelių.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio ir architektūros skyriaus vedėjas Algirdas Latvys neslepia, kad pastaruoju metu iš kai kurių seniūnijų gyventojų gauna nusiskundimų dėl žvyrkeliuose išmuštų duobių.

„Apgailestaujame, kad kai kurių kelių būklė tikrai nėra gera. Beveik kiekvieną dieną kartu su savivaldybės meru Algirdu Vrubliausku, administracijos direktore Gintare Jociunskaite, seniūnais važiuojame į įvairias rajono vietas, žiūrime, kuriuos kelius reikia tvarkyti pirmiausia, kalbamės su gyventojais. Negalime žvyrkelių lyginti, kai lyja, kai yra įšalas arba polaidis“, – sako didelę darbo patirtį kelių priežiūros sistemoje turintis Komunalinio ūkio ir architektūros skyriaus vedėjas A. Latvys.

Pasak vedėjo, pagal Lietuvos automobilių kelių direkcijos patvirtintas kelių priežiūros taisykles žvyro dangos kelių nereikia remontuoti, jeigu duobės kelyje nėra gilesnės negu 8 cm. Vis dėlto, savivaldybės vadovai visada reaguoja į gyventojų pranešimus ar skundus ir vietoje apžiūri konkretaus kelio būklę, pasitarę su bendruomene sprendžia, kokių darbų imtis pirmiausia.

„Neseniai kartu su meru A. Vrubliausku buvome išvykę į Krokialaukio seniūniją. Apžiūrėję kelią Jackonys-Ūdrija (AL2032), pastebėjome, kad traktorių ar krovininių mašinų išmuštos duobės žvyro dangoje tikrai gilios. Gyventojai sakė, jog nepadeda nė lyginimas greideriu, vieną duobę užlygina, kita atsiveria. Priimtas sprendimas supilti skaldos pagrindą ir pradėti asfaltavimo darbus. Kelias bus asfaltuojamas iki pat Prienų rajono ribos“, – teigia A. Latvys.

Prie Kalesninkai-Cibiliekai-Daugirdai kelio gyvenantis žmogus taip pat nepatenkintas šio kelio būkle, nors, pasak Komunalinio ūkio ir architektūros skyriaus specialistų, kelias yra išvažiuojamas, ne kartą savivaldybės specialistų apžiūrėtas. Šiame kelyje yra keletas vietų, kuriose renkasi vanduo, todėl pirmiausia būtina atstatyti kelio sankasos elementus, sutvarkyti kelio kraštuose dėl netinkamo lyginimo greideriu sustumtas briaunas.

Savivaldybės vadovai prašo ūkininkų, miškininkų nevažinėti žvyrkeliais su sunkiasvore technika, kai kelio danga šlapia. Keliai yra mūsų visų turtas, saugokime juos. Alytaus rajono kelius prižiūrinčiai bendrovei yra duotas nurodymas, kai tik leis oro sąlygos, greideriais lyginti visus žvyrkelius.

Nežinantiems kelių priežiūros technologijos žmonėms atrodo, kad darbus galima vykdyti bet kada. Iš tikrųjų, pasak A. Latvio, taip nėra. Žiema diktuoja savo sąlygas – pastaruoju metu arba lijo, arba šalo. Net valstybinės reikšmės keliuose dirbanti įmonė „Kelių priežiūra“ dėl nepalankių oro sąlygų negali tvarkyti jai priklausančių ruožų, kai lyja arba įšalęs žemės gruntas. Kokybiškam kelio lyginimui reikalinga sąlyga – pliusinė oro temperatūra ir optimali žvyro dangos drėgmė, priešingu atveju kelio lyginimas pridarys tik žalos, danga taps panaši į košę.

Sausio 23 d. kai kuriuose keliuose buvo bandoma lyginti duobes greideriais, tačiau dėl įšalo darbus teko nutraukti. Šiuo metu yra vežamas žvyras, tvarkomi tik neišvažiuojami kelių ruožai, ten, kur gilios provėžos, sugadinta kelio danga.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą