Pagalba – ir krizių ištiktiems vyrams

Vyrai irgi verkia, turi emocijas ir ne taip jau retai tampa aukomis. Todėl pagalba reikalinga ir jiems, ir jų šeimos nariams. Tokias paslaugas Alytaus rajone galima gauti Alytaus apskrities vyrų krizių centre. Jo steigėjas ir direktorius Virginijus Tamulionis įsitikinęs, kad nei vyrai, nei kas nors kitas neturėtų jausti gėdos kreiptis pagalbos ištikus krizei.

Su Alytaus rajono mere Rasa Vitkauskiene susitikęs V. Tamulionis sako, kad Alytaus apskrities vyrų krizių centro paslaugų poreikis kiekvienais metais auga, Alytaus rajone praėjusiais metais suteikta 150 konsultacijų.

„Ir pats kažkada turėjau skaudžios patirties po skyrybų, kai supratau, kad man reikia pagalbos, bet niekur jos neradau. Tai man buvo motyvas 2016 metais įsteigti Alytaus apskrities vyrų krizių centrą, į kurį galėtų kreiptis tiek vyrai, tiek jų šeimos nariai. Visoje Lietuve tokių centrų yra vos 14, o mes dirbame visame regione: ir Varėnoje, ir Druskininkuose, Lazdijuose bei Alytaus mieste ir rajone“, – pasakojo V. Tamulionis.

Alytaus apskrities vyrų krizių centre teikiama kompleksinė pagalba vyrams ir jų šeimos nariams, konsultuojamos poros krizių įveikimo klausimais, teikiama pagalba siekiant sumažinti smurto artimoje aplinkoje apraiškas. Taip pat konsultuojami įvairių priklausomybių kamuojami asmenys, tarpininkaujama vaikų teisių klausimais.

Alytaus rajono merė R. Vitkauskienė pabrėžė, kad šių paslaugų svarba visuomenei yra neginčijama ir kuo plačiau šios paslaugos bus teikiamos, tuo sparčiau visuomenėje mažės ypač skaudžių krizinių situacijų iššauktų pasekmių, nuo kurių labiausiai nukenčia vaikai.

„Mes teikiame pagalbą ir skyrybas išgyvenantiems vyrams. Visuomenėje gajus stereotipas, kad vaikais geriausiai pasirūpina mamos, tačiau vyrai taip pat yra atsakingi ir gali visavertiškai rūpintis savo atžalomis. Labai dažnai skyrybas lydi ir įvairios priklausomybės, dažniausiai alkoholiui, todėl ypač didelį dėmesį skiriame priklausomybių mažinimui“,  – pasakojo V. Tamulionis.

Visos Alytaus apskrities vyrų krizių centre teikiamos paslaugos yra nemokamos, garantuojamas anonimiškumas, jas gali gauti ne tik vyrai, bet ir kiti šeimos nariai. V. Tamulionis juokavo, kad galbūt būtų tikslinga jau keisti įstaigos pavadinimą į „Šeimos krizių centras“.

„Konsultuojant mūsų užduotis – atverti akis, parodyti kitokius kelius problemoms spręsti, keisti mąstymą ir įkvėpti motyvacijos keisti santykius žalojantį elgesį“, – sakė V. Tamulionis.

 

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą