Dabar pats laikas pasirūpinti automobilių aikštelėmis daugiabučių namų kiemuose

 

Daugiabučių namų kiemuose esančios automobilių stovėjimo aikštelės dažnai yra per mažos ir jų dangos susidėvėjusios. Beveik kiekviena daugiabutyje gyvenanti šeima turi automobilį, o dažnai ir ne vieną, todėl susiduria su automobilių statymo prie namų problema.
Gyventojai savo automobiliais užstato laiptines, šaligatvius, šiukšlių konteinerių aikšteles, išvažinėja pievas. Vairuotojai taip statydami savo automobilius ne tik pažeidžia Kelių eismo taisykles, bet ir niokoja miesto infrastuktūrą, teršia gatves, neleidžia atliekų tvarkymo įmonėms laiku išvežti šiukšlių.
Šalia daugiabučių esantys šaligatviai sulaužyti, neturi estetinio vaizdo, tampa nepatogūs pėstiesiems, ant jų stovintys automobiliai trukdo praeiti, be to, sukelia pavojų, nes tokiu atveju yra apsunkinamas greitosios pagalbos ar gaisrinės atvykimas. Alytaus miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir Miesto ūkio skyrių atsakingi darbuotojai nuolat gauna gyventojų nusiskundimų dėl šių problemų. Siekiant žinoti problemos mastą ir pradėti spręsti šią problemą buvo vykdomi kiemų patikrinimai dienos ir nakties metu. Mieste yra nemažai sutvarkytų kiemų: aikštelės praplėstos ir suženklintos, automobiliai tvarkingai sustatyti. Tačiau yra ir labai blogų situacijų, kuomet automobiliai stovi ant šaligatvių ir išvažinėtose vejose, dažnai pavojingai paliekami sankryžose, trukdydami kitiems vairuotojams. Viešosios tvarkos skyrius kartu su policijos pareigūnais fiksuos pažeidimus ir taikys įstatymų nustatytas poveikio priemones.
Atsižvelgiant į seniūnaičių, kitų gyventojų prašymus ir Saugaus eismo komisijos siūlymus šiais metais planuojama daugiabučių namų kvartaluose paženklinti neužstatymo zonas, taip pat periodiškai tikrinti, kaip yra laikomasi Kelių eismo taisyklių pastatant automobilius daugiabučių namų kiemuose.
Žinoma, problema vairuotojams dėl to nesumažėja, ir tai pakeisti gali tik aikštelių prie daugiabučių didinimas. „Šią problemą turėtų spręsti ir patys gyventojai, tik reikia parodyti iniciatyvą ir ,,pažadinti“ gyvenamųjų namų gyventojų bendruomenes. Yra galimybė laisvus plotus iš valstybės išsinuomoti, parengti projektus ir įrengti automobilių statymo aikšteles, vaikų žaidimo aikšteles. Kol nebus veiklios namų bendrijos, situacija kiemuose nesikeis. Vėl visi bus pikti ir klaus, kur statyti automobilius“, – teigia miesto ūkio skyriaus vedėja Palmira Raškauskienė.
Džiaugiamės, kad per keletą metų automobilių stovėjimo aikšteles prie savo namų jau susitvarkė ne viena aktyvi daugiabučių bendrija. Didžioji dalis jų sutvarkyta pasinaudojant savivaldybės dalinio dalyvavimo būdu, kuomet iki 50 proc. apmoka savivaldybė, o likusią dalį patys gyventojai. Tokiu būdu sutvarkytos ne tik naujos aikštelės, bet ir atnaujintos senosios.
Savivaldybė kompensuoja 50 procentų statybos darbų išlaidų, jeigu daugiabutis nėra renovuotas, jei daugiabutis renovuotas – 60 procentų, jeigu renovuota grupė daugiabučių (ne mažiau kaip 3) – 90 procentų statybos darbų kainos. Pasinaudoję dalinio dalyvavimo būdu, gyventojai gali greičiau džiaugtis tvarkingomis automobilių statymo vietomis. Šiuo būdu gyventojai gali įsirengti arba atnaujinti ne tik automobilių aikšteles, bet ir šaligatvius, laiptus, vaikų žaidimų aikšteles ir privažiavimo kelius.
Daugiabučių namų bendrija, norėdama įsirengti naujas ar praplėsti esamas aikšteles ir gauti dalinį finansavimą, turi pateikti prašymą savivaldybei. Prie jo reikia pridėti bendrijos narių visuotinio susirinkimo protokolą, patvirtinantį bendrijos sprendimą remontuoti aikštelę ir nurodantį įgaliotą asmenį, kuris bendrijos vardu pasirašys sutartį, taip pat aikštelės projektą, kurio pagrindu bus apskaičiuota darbų atlikimo sąmata.
Ši programa puikiai veikia. Ja padaroma daugiau darbų miestui ir skatinama bendruomenes labiau rūpintis savo aplinka.
Dalinio dalyvavimo būdu 2016 m. sutvarkyta 14 automobilių stovėjimo aikštelių, 2017 m. – 7 aikštelės, 3 įvažiavimo keliukai ir 1 šaligatvis. Automobilių stovėjimo aikšteles tokiu pat principu gali susitvarkyti ir Alytuje veikiančios įmonės, įstaigos ar organizacijos.
Daugiau informacijos rasite http://www.alytus.lt/dalinis-dalyvavimas. Iškilus neteisingo automobilių statymo problemoms, rašykite Viešosios tvarkos skyriui el. p. jonas.muzikevicius@alytus.lt. Dėl ženklinimo – Miesto ūkio skyriui el. p. miestoukis@alytus.lt, o dėl dalinio dalyvavimo – Statybos skyriui el. p. statyba@alytus.lt.

 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą