Pasaulinei neišnešiotukų dienai – Alytaus rajono savivaldybės bendruomenės palaikymas

„Turėti neišnešiotuką yra didelis iššūkis, o turėti tris – trigubas iššūkis“, – pasakoja Zita Jadeškienė, dabar jau ūgtelėjusių trynukų neišnešiotukų močiutė, Alytaus rajono savivaldybės Finansų ir investicijų skyriaus specialistė.

 Žinia pribloškė

„Tai buvo kosminė patirtis... Pirmiausia pritrenkė žinia, kad dukra laukiasi trynukų, juolab kad giminėje nieko panašaus neturėjome. O ir gydytojai iš pradžių matė tik du vaikelius. Įsivaizduokite, susigyveni su žinia, kad šeima laukiasi dvynukų, o vėliau paaiškėja, kad vaikelių – trys!

Broliukai į šį pasaulį ateiti nusprendė 31 nėštumo savaitę. Mažiausias iš jų – Titas svėrė vos 1,2 kg, Joris – 1,5 kg, o Benas – 1,9 kg. Jų ūgis buvo apie 40 cm.

Jie buvo tokie maži ir atrodė lyg kokie ateiviukai, tilpo delne. Patys dar nė nekvėpavo. Juos maitinti pradėjo vos nuo dviejų lašiukų kiekvienam.

Inkubatoriuje broliukai praleido 1,5 mėnesio. Šiandien dėkoju Dievui, kad visi trys anūkai auga sveiki, nors iššūkių nei tėvams, nei seneliams nestinga“, – patirtimi dalijosi Z. Jadeškienė. Ir priduria, kad nė nesudvejojo, kai Alytaus rajono savivaldybė pakvietė prisidėti prie asociacijos „Neišnešiotukas“ akcijos mezgant kojinytes ir rūbelius mažiesiems.

 „Neišnešiotukams skirti mezginiai išties labai pasitarnavo mūsų mažyliams, juk tokiems atvejams nesiruošia nė viena šeima, todėl labai norėjau savo rankų mezginiais dovanoti nors dalelę pagalbos ir palaikymo kitai šeimai, kuri atsidurs panašioje situacijoje kaip mūsų.

Mezgė visa bendruomenė

 Nors šiai istorijai – jau beveik ketveri metai, dar ir šiandien ji Z. Jadeškienei suvirpina širdį ir išspaudžia ašarą, o Alytaus rajono savivaldybės bendruomenes dar stipriau motyvuoja įsitraukti į Pasaulinei neišnešiotų naujagimių dienai skirtą akciją ir plačiai skleisti palaikymo, supratimo bei vilties žinią.

Pasaulinę neišnešiotų naujagimių dieną, lapkričio 17-ąją, Alytaus rajono savivaldybės bendruomenė pasitinka neinešiotukams dovanodama taip reikalingus šiltus vilnonius mezginius – kojinytes, kepurėles, liemenes, pledukus.

Mezginiais rūpinosi Alytaus rajono asmenų su negalia draugija, Punios kaimo visuomeninė organizacija „Punios ainiai“, Alytaus r. Daugų Vlado Mirono gimnazija, Daugų bendruomenė – asociacija „Daugų kraštas“, administracijos Buhalterinės apskaitos skyriaus specialistės Greta Tumynaitė, Diana Mikelionytė, Finansų ir investicijų skyriaus specialistė Zita Jadeškienė, Alytaus rajono savivaldybės merė Rasa Vitkauskienė.

„Visa tai – vardan mažųjų stebuklų, kurie į pasaulį nusprendžia atkeliauti anksčiau nei turėtų. Kiekvienas į šeimą atėjęs toks mažas žmogutis yra didelė atsakomybė, iššūkis ir kartu viltis, kad viskas bus gerai“, – sakė Alytaus rajono merė R. Vitkauskienė, dėkodama visiems, prisidėjusiems prie akcijos.

„Neišnešiotukas“ yra pirmoji neišnešiotų naujagimių tėvų prieš 11 metų įkurta asociacija, veikianti visoje šalyje ir atstovaujanti neišnešiotiems naujagimiams bei jų šeimoms. Asociacija tikslingai dirba tam, kad anksčiau laiko gimę kūdikiai ir jų šeimos visoje Lietuvoje jaustųsi psichologiškai tvirtesnės ir pasiruošusios jų laukiantiems iššūkiams.

 

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą