Naujas įrankis: šildymo kompensacijos gyventojus pasieks greičiau

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos iniciatyva Valstybės duomenų agentūros sukurtas duomenų apibendrinimo įrankis padeda automatizuoti būsto šildymo išlaidų kompensacijų skyrimo tvarką. Naudojant šį įrankį, gyventojams greičiau paskiriamos būsto šildymo išlaidų kompensacijos ir kita piniginė socialinė parama.

„Siekiame, kad būsto šildymo išlaidų kompensacijos ir kita socialinė parama kuo greičiau pasiektų nepasiturinčius žmones ir jie pajustų finansinės naštos palengvėjimą, todėl inicijavome naujo elektroninio įrankio sukūrimą. Įrankis prisidės prie šio tikslo įgyvendinimo. Numatoma, kad jo pagalba gyventojų pateiktų prašymų skirti piniginę socialinę paramą nagrinėjimas sutrumpės net kelis kartus“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

„Dažnai girdime pasakymus, kad valstybinės institucijos veikia lėtai ir neefektyviai. Kartu su Valstybės duomenų agentūros komanda jau ne vienerius metus savo darbais siekiame laužyti šiuos nusistovėjusius stereotipus. Šį kartą prisiėmėme užduotį modernizuoti šalies gyventojams itin aktualią  paslaugą – būsto šildymo išlaidų kompensacijas. Naudojantis mūsų parengtu įrankiu, prašymų nagrinėjimo laikas savivaldybių darbuotojams turėtų gerokai sumažėti, taigi, sukuriamos sąlygos, kad kompensacijoms gyventojus pasieks dar greičiau“, – pažymi Valstybės duomenų agentūros generalinė direktorė dr. Jūratė Petrauskienė.

Naujojo įrankio pagalba savivaldybių darbuotojai vienoje vietoje galės rasti pasikreipusių dėl kompensacijų skyrimo žmonių ir sprendimui dėl piniginės socialinės paramos skyrimo priimti reikalingą informaciją iš įvairių registrų ir informacinių sistemų. Šis įrankis galės būti naudojamas ne tik būsto šildymo kompensacijų, bet ir kitos socialinės paramos skyrimo tikslais. Naujasis įrankis automatizuotai surinks aktualią informaciją apie žmogų, prašantį kompensacijos – asmens pajamas, šeiminę padėtį, gyvenamąją vietą ir kt.

Iki šiol vieną prašymą savivaldybių darbuotojai tikrindavo 20–30 minučių, visus įrašus, aktualius paramos skyrimui, turėdavo peržiūrėti atskirai ir duomenis, reikalingus paramai skirti,  suvesti rankiniu būdu.

„Kasmet prasidėjus prašymų priėmimui būsto šildymo kompensacijoms gauti, savivaldybės laukiamajame nusidriekdavo eilės. Darbuotojai fiziškai nespėdavo aptarnauti žmonių, buvo jaučiamas didžiulis nuovargis. Naujas įrankis leis šią paslaugą vykdyti kelis kartus greičiau, gyventojai šiuo laikotarpiu bus aptarnaujami efektyviau, parama juos taip pat pasieks anksčiau“, – sako Vilniaus miesto vicemerė Simona Bieliūnė.

Įrankio kūrimui ir atnaujinimui naudojami duomenys iš įvairių sistemų ir registrų: Gyventojų registro, Nekilnojamojo turto registro, „Sodros“, Užimtumo tarnybos, Nacionalinės švietimo agentūros ir kt.

Nuo lapkričio 15 d. naująjį įrankį pradėjo naudoti Vilniaus, Joniškio, Marijampolės Vilkaviškio , Alytaus ir Klaipėdos rajonų savivaldybės, o visos savivaldybės gali juo naudotis nuo gruodžio 1 d. Per pirmąją savaitę jau išnagrinėta 60 proc. daugiau prašymų, nei įprastai. Iki šiandienos įrankiu pradėjo naudotis du trečdaliai savivaldybių.

Nuo rugsėjo pradžios iki lapkričio pabaigos iš šalies gyventojų gauta 190,9 tūkst. prašymų skirti būsto šildymo išlaidų kompensaciją, iš kurių apie 73 proc. prašymų jau patenkinta.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą