Ankstyvas pavasaris – darbymetis ugniagesiams

Kaip ir praėjusiais metais, taip ir šiemet, ankstyvas pavasaris ir sausi orai daro įtaka kylančių gaisrų skaičiui. Pirmąją balandžio savaitę Priešgaisrinės apsaugos tarnybos net 31 kartą skubėjo į Alytaus rajone degančius laukus gesinti uždegtos sausos žolės.

 

Alytaus rajono savivaldybės priešgaisrinės apsaugos tarnybos direktoriaus Romo Kisleravičiaus teigimu, šiuo metu ypatingai suaktyvėjo tyčiniai padegimai. Vien Simne užfiksuota keletas tyčinio padegimo atvejų, kuomet į sausas žoles įmetama bengališka ugnelė ir taip sukeliamas gaisras. Nors šiais metais nuo žolės deginimo kol kas nei turtas, nei žmonės nenukentėjo, tačiau R. Kisleravičius gyventojus ragina į tai žiūrėti atsakingai.

Direktorius pažymi, kad draudžiama deginti ražienas, taip pat nenupjautą ir nesugrėbtą žolę, nendres, javus ir kitas žemės ūkio kultūras. „Sausą žolę, nendres, nukritusius lapus, šiaudus lauko sąlygomis leidžiama deginti tik sugrėbtas į krūvas, kai nėra galimybių kompostuoti ar kitaip panaudoti, ne arčiau kaip 30 metrų nuo pastatų. Jų deginimas turi būti nuolat stebimas, jį baigus, smilkstančią ugniavietę privaloma užgesinti užpilant vandeniu, smėliu“, – primena R. Kisleravičius.

Milžiniškus nuostolius patiria gamta, kylant gaisrams atvirose teritorijose: degančiose pievose sudega vabzdžiai, gyvūnai, čia perintys paukščiai. Nuo liepsnojančios žolės ugnis neretai persimeta į miškus, durpynus, gyventojų sodybas, ūkinius pastatus, labai padidėja oro tarša. Pastebėję degančią žolę, pasistenkite ją užgesinti, kad ugnis neišplistų. Jeigu matote, kad ugnies nepavyks užgesinti, nedelsdami kvieskite ugniagesius telefonu 112.

Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekse už nustatytus Gaisrinės saugos taisyklių reikalavimų pažeidimus numatyta administracinė atsakomybė: už ražienų, nenupjautų ir nesugrėbtų žolių, nendrių, javų ir kitų žemės ūkio kultūrų deginimą piliečiai gali būti baudžiami nuo 50 iki 300 eurų, o juridiniai asmenų vadovai ar kiti atsakingi asmenys – nuo 120 iki 350 eurų baudomis. Numatyta atsakomybė ir žemės savininkams, jos naudotojams ir valdytojams, kurie nesiima priešgaisrinės apsaugos priemonių, pastebėję savo žemėje žolės gaisrą. Jie gali būti baudžiami nuo 30 iki 170 eurų baudomis bei gali būti sumažintos tiesioginės išmokos už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus, kuriuose bus nudeginta žolė ar ražienos.

Alytaus rajono savivaldybės priešgaisrinės apaugos tarnybos pareigūnai pastaruoju metu aplankė daugiau kaip 300 gyvenamųjų namų, kurių gyventojams priminė apie saugų krosnių kūrenimą, tinkamą kaminų priežiūrą ir žolės deginimo pasekmes.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą