Nuotraukos autorius: M.Pata

Skubėkite į savivaldybes: jau nuo šiandien prasideda išankstinis balsavimas prezidento rinkimuose

Pirmadienį šalies savivaldybių pastatuose prasideda išankstinis balsavimas prezidento rinkimuose ir referendumuose dėl dvigubos pilietybės išplėtimo bei Seimo narių skaičiaus mažinimo.

Per šiuos rinkimus bei referendumus rinkėjai pirmą kartą turės daugiau laiko balsuoti iš anksto – penkias dienas. „Esminė naujovė – balsavimas iš anksto savivaldybėse truks penkias dienas. Nuo pirmadienio iki penktadienio visos savivaldybės bus atviros Lietuvos rinkėjams, balsuojantiems iš anksto“, – pažymi Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovė Laura Matjošaitytė. Balsavimas iš anksto savivaldybėse rinkimų savaitę vyks nuo pirmadienio iki penktadienio, kasdien nuo 8 iki 20 valandos. Iki šiol išankstiniam balsavimui būdavo skirtos dvi dienos – trečiadienis ir ketvirtadienis. Balsuoti iš anksto planuoja kadenciją baigianti prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji ketina tai padaryti trečiadienį, BNS sakė šalies vadovės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė. Balsavimas specialiuose paštuose, t. y. ligoninėse, slaugos namuose, kariuomenėje, laisvės atėmimo įstaigose, kaip ir anksčiau, vyks nuo trečiadienio iki penktadienio. Balsavimas namuose numatytas penktadienį ir šeštadienį. Namuose balsuoja 70 metų ir vyresni rinkėjai, dėl sveikatos būklės negalintys atvykti į rinkimų apylinkę. Sekmadienį rinkimų dieną balsavimas apylinkėse vyks nuo 7 iki 20 valandos. Prezidento rinkimuose dalyvauja devyni kandidatai: socialdemokratas eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis, filosofas Arvydas Juozaitis, europarlamentaras Valentinas Mazuronis, ekonomistas Gitanas Nausėda, Seimo nariai Mindaugas Puidokas ir Naglis Puteikis, „valstiečių“ kandidatas premjeras Saulius Skvernelis, konservatorių kandidatė parlamentarė Ingrida Šimonytė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos vadovas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis.

Referendume dėl Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo siūloma nustatyti, kad „Lietuvos Respublikos pilietis pagal kilmę, įgijęs konstitucinio įstatymo nustatytus Lietuvos Respublikos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės pilietybę, Lietuvos Respublikos pilietybės nepraranda“. Konstitucijoje šiuo metu įtvirtinta, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis. Emigravusieji po nepriklausomybės atkūrimo 1990 metų kovo 11 dieną šiuo metu, išskyrus kai kurias išimtis, negali turėti dvigubos pilietybės. Referendume dėl Konstitucijos 55 straipsnio pakeitimo siūloma nustatyti, kad „Seimą sudaro Tautos atstovai – 121 Seimo narys, kurie renkami ketveriems metams remiantis visuotine, lygia, tiesiogine rinkimų teise ir slaptu balsavimu“. Šiuo metu į Seimą renkamas 141 parlamentaras.

BNS ir lrytas.lt informacija

Komentarai

  • Christy Walton
    prieš 11 minučių
    Sveiki, ar ieškote skolų konsolidavimo paskolos, paskolų be užstato, paskolų verslui, hipotekos paskolos, paskolos automobiliui, paskolos studentams, asmeninės paskolos, rizikos kapitalo ir kt! Esu privatus skolintojas, suteikiu paskolas įmonėms ir asmenims su mažomis ir pagrįstomis 2% palūkanų normomis. El. paštu: christywalton355@gmail.com

Parašykite komentarą