Nuotraukos autorius: lrytas.lt

Teismui liepus griauti Vijūnėlės dvarą, sukilo Seimo nariai – nori išsaugoti

Teismui paskelbus, kad Druskininkuose stovintis vadinamasis Vijūnėlės dvaras turi būti nugriautas, pasipriešinti nusprendė Seimo narių grupė. Dar liepos viduryje Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antrą kartą paskelbė, kad jis turi būti nugriautas. 

Jo savininkas Žilvinas Povilonis iškart po šios žinios teigė, kad teismo sprendimas bus vykdomas. 

Teismo ekspertai, įvertinę Druskininkuose esantį pastatą ir jo griovimo išlaidas, nustatė, kad tai kainuotų 1,6 milijono eurų. 

Portalas lrytas.lt gavo grupės Seimo narių pasirašytą kreipimąsi į premjerą Saulių Skvernelį dėl vadinamo Vijūnėlės dvaro „perėmimo visuomenės reikmėms“. Pasirašiusiųjų nuomone, pastato griovimas yra kraštutinė ir nepagrįsta priemonė. 

Vienas iš kreipimosi į Vyriausybę ir premjerą iniciatorių – Seimo narys Artūras Skardžius – portalui lrytas.lt nurodė, kad raštą pasirašė daugiau nei 20 Seimo narių, nors pritariančių šiai pozicijai yra dar kelis kartus daugiau. 

Vyriausybei pateiktame ir Seimo narių pasirašytame rašte prašoma „nedelsiant ieškoti būdų, kaip būtų galima išsaugoti ir perimti šį įrengta ir miestą puošiantį pastatą visuomenės reikmėms“. 

A.Skardžius portalui lrytas.lt sakė, kad nėra tikslinga švaistyti pinigus griovimo darbams, kai yra ne vienas būdas panaudoti pastatą visuomenės kultūrinius ir socialinius poreikius tenkinančioms paslaugoms. 

Tarp raštą pasirašiusių Seimo narių – Arūnas Gumuliauskas, Aurimas Gaidžiūnas, Dainius Kreivys, Kęstutis Bacvinka, Petras Nevulis, Jonas Jaturis, Zenonas Streikus, Andriejus Stančikas, Remigijus Žemaitaitis, Gediminas Kirkilas, Algimantas Kirkutis. 

Pirmą kartą duris atvėrė žurnalistams 

Vijūnėlės dvaro šeimininkai pirmą kartą „Lietuvos ryto“ žurnalistams atvėrė labiausiai šalyje aptarinėjamo namo duris, kaip rašoma straipsnyje: Vijūnėlės dvaro pamatus griauna politinė bomba, o žodį tars ir Strasbūro teismas.

Vaikštant po baigiamą įrengti pastatą iš jo šeimininkų arba statytojų įprasta girdėti žodžius „čia bus...“, tačiau šįkart girdėjome frazę „čia turėjo būti“. 

Šalia Vijūnėlės tvenkinio pastatytą namą smalsuoliai paprastai fotografuoja iš kito kranto, todėl užėjus į tvora aptvertą ir tujomis apsodintą kiemą iš karto net sunku suprasti, kad tai tas pats vadinamasis dvaras. 

Vijūnėlės tvenkinio vaizdas turėtų atsiverti tiktai įėjus į patį namą, kurio pirmajame aukšte įrengta didžiulė svetainė skliautinėmis lubomis. 

Tačiau dideli jos langai šiuo metu uždengti plėvele, o koridoriaus grindys išklotos popieriumi, kad į kitas patalpas nesklistų dulkės. Jas išsiurbti taip pat nebūtų sunkus darbus. Šio namo šeimininkams nereikėtų iš vienos patalpos į kitą tampyti dulkių siurblio. 

Šalia katilinės įrengtas stacionarus dulkių siurblys. 

Primename, kad pastatas Druskininkų centre, vietos gyventojų pramintas Vijūnėlės „dvaru“, kurortinėje zonoje pradėtas statyti 2013 metais. Statybai reikalingus leidimus davė Druskininkų savivaldybė ir vietos žemėtvarkininkai. Druskininkų meras Ričardas Malinauskas galutinį teismo sprendimą – griauti – pavadino politiniu. 

Iš pradžių šis turtas priklausė alytiškiui, vienos saugos įmonės apsaugininkui Romui Baranauskui, vėliau – kauniečiams sutuoktiniams Ž. ir Z.Poviloniams. 


lrytas.lt informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą