Alytaus rajono keliai: investicijos ir naujovės


Alytaus rajone baigiami žvyrkelių lyginimo darbai, užtaisytos duobės. Įvykę kelių ir gatvių asfaltavimo konkursai – pasirašytos sutartys su rangovais. Šiais metais į kelių būklės gerinimą investuojama daugiau kaip 3,5 mln. eurų įvairių fondų lėšų. Gyventojai apie blogą kelių būklę gali pranešti seniūnijai.
Kelių lyginimas greideriu
Kelių lyginimo greideriu darbai jau atlikti Alytaus, Butrimonių, Pivašiūnų, Miroslavo, Krokialaukio, Simno bei Daugų seniūnijose. Darbai tęsiami Alovės, Nemunaičio, Raitininkų ir Punios seniūnijose.
Ankščiau žvyrkeliai greideriu buvo lyginami du kartus per metus – pavasarį ir rudenį, o dabar pagal seniūnų sudarytą ir su savivaldybės Komunalinio ūkio skyriumi suderintą sąrašą.
„Rajono žvyrkelius greideriu lyginti baigia konkursą laimėjęs naujas rangovas UAB „Medinita“, kuris dar atsakingiau turės žiūrėti į savo darbą. Kita vertus, keliai nėra blogos būklės, tačiau dėl sauso oro žvyrkelių nelygumų, net ir lyginant greideriu, neišvengta. Prašome gyventojų supratingumo“, – kalbėjo Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio skyriaus vedėjas Mantas Ludavičius.
Iš viso planuojama išlyginti 1000 km savivaldybei priklausančių žvyrkelių. Alytaus rajone vietinės reikšmės kelių ir gatvių su žvyro danga daugiausiai Daugų seniūnijoje, per 130 km, mažiausiai – Nemunaičio seniūnijoje, šiek tiek daugiau nei 40 km.
Išbandoma naujovė
Alytaus rajono savivaldybė, ieškodama būdų dulkančių žvyrkelių problemą, išbandė naujovę – kelių laistymą sūriu vandeniu. Miroslavo seniūnijoje druskingu vandeniu nupilta 7 kilometrai intensyviausių žvyrkelių. Pasak Komunalinio ūkio skyriaus vedėjo Manto Ludavičiaus, tai bandomasis laistymas, nuo kurio priklausys ar priemonė bus naudojama ir kitose seniūnijose: „Pasirinkome vieną seniūniją, kad išbandytume šią naujovę. Jei toks metodas pasiteisintų, galvosime apie visą rajoną“.
Pasak specialistų, druskos tirpalas, kuriuo laistomas kelias yra saugus aplinkai ir sveikatai, sertifikuotas, turintis kokybės pažymėjimą ir daug metų naudojamas Skandinavijos šalyse. Prieš laistant minėtu tirpalu, žvyrkelis turi būti išlyginamas greideriu. Po laistymo kelias mažiau dulka ir dėvisi.
Padaryti ir planuojami darbai
Šiais metais jau išasfaltuotos Miklusėnuose Putinų, Statybininkų, Užubalių gatvės, Luksnėnuose – Parko gatvė.
Ūdrijoje atnaujinta Birutės gatvės asfalto danga (likę tik baigiamieji kelkraščių tvarkymo darbai), automobilių stovėjimo aikštelėje prie bažnyčios, bei aikštelėje prie konteinerių; Santaikoje – Liuklingėnų ir Centrinės gatvių jungiamojoje atkarpoje, Šiaurės gatvėje.
Įvykę konkursai dėl rajono kelių tvarkymo, su rangovais pasirašytos sutartys. Išasfaltuoti bus šie gatvių bei kelių ruožai: Alytaus seniūnijoje Radžiūnuose – Lakštingalų gatvės atkarpa, Miklusėnuose – Pergalės gatvė; Butrimonyse – gatvė pro vandens bokštą, likusi Santaikos kaimo gatvė nuo Liuklingėnų ir Centrinės gatvių jungiamosios atkarpos dalis.
Taip pat išasfaltuoti bus kelių ruožai: Santaika–Dapkiškės–Zizėna–Cigoniškiai (2 ruožai), Obelninkėliai–Statiškės miškas, Daugai–Dvarčėnai–Arčiūnai, privažiuojamasis kelias prie sodybų nuo kelio Alytus–Seirijai–Lazdijai, privažiuojamasis kelias prie Geidukonių miško nuo kelio Vėžionys–Vaikantonys–Kančėnai. Asfaltavimo darbai bus pradėti artimiausiu metu.
Tvarkomas sodo kelias
Alytaus rajono savivaldybė yra tarp tų šalies savivaldybių, kuri iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos gavo didžiausią sumą sodų bendrijų keliams tvarkyti. Sodų bendrijoje „Berželis“ bus asfaltuojamas beveik dviejų kilometrų ilgio kelias Kaniūnui–Muiležėnai. Šio kelio darbams 300 tūkst. eurų skyrė kelių direkcija iš Kelių priežiūros ir plėtros programos rezervo lėšų. Dar 40 proc. šios sumos prisidės ir Alytaus rajono savivaldybė. Darbai prasidės rugsėjo mėnesį.
Alytaus rajono savivaldybė prižiūri beveik 1200 km vietinės reikšmės kelių.


Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą