Alytaus rajono mokiniai bus maitinami kitaip

Alytaus rajono savivaldybės mokyklose nuo naujų metų bus pradėtas dalinės savitarnos maitinimo principas, kuris bus taikomas priešmokyklinukams ir pradinukams, o kitais mokslo metais visų klasių mokiniams, gaunantiems nemokamą maitinimą.

 Valgiaraštį, maisto tiekimo tvarką, sąlygas aptarė savivaldybės mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė su mokyklų direktoriais ir už maitinimą atsakingais darbuotojais, visuomenės sveikatos priežiūros specialistais bei paslaugą teikiančios įmonės „Bruneros“ atstovais.

Mokinių maitinimo paslaugą centralizuotai nupirko Alytaus rajono savivaldybė, kiekviena mokykla sudarė atskiras paslaugos teikimo sutartis. Nuo kitų metų sausio 1 d. „Bruneros“ turės sudaryti sąlygas dalinei savitarnai.

„Priešmokyklinio ir pradinio ugdymo mokiniai patys galės įsidėti košės, daržovių, jei patiems nepavyks, padedami pedagogų, įsipilti sriubos, tačiau pagrindinį antrąjį patiekalą, mėsos gaminį, žuvį ar kitą, įdės virtuvės darbuotojas“ , – pažymėjo mero pavaduotoja D. Kitavičienė ir patikino, kad žingsnis kitokio maitinimo tipo link yra žengtas norint, kad vaikai gautų užtikrinantį jų poreikius maistą.

Kol atliekami paskutiniai valgiaraščio derinimo veiksmai, rajono mokyklose patiekalai gaminami pagal suderintą su atsakingomis institucijomis praėjusių mokslo metų valgiaraštį.

„Ilgai derinome valgiaraštį, nes norėjome, kad rastųsi pokyčiai, kad būtų atsižvelgta į mokyklos bendruomenių ir net tėvų pastebėjimus. Suprantame, kad kulinarinių restorano lygio šedevrų lėkštėje negalime reikalauti, tačiau atsižvelgti į esminius pageidavimus – privalu“ , – sakė vicemerė D. Kitavičienė ir patikino, kad silkės kotletų, dėl kurių sulaukta nemažai priekaištų iš tėvų, nebus. „Silkė – riebi žuvis, jos žalios, ne sūdytos, patiekalai gausūs naudingų medžiagų ir maitinimui gali būti naudojami, tačiau sulaukėm tikrai daug pastabų ir abejonių dėl patiekalų iš maltos žalios silkės kokybės, todėl silkės kotletų atnaujintame valgiaraštyje tikrai nebus “ , – sakė vicemerė ir pabrėžė, kad apskritai net maltos mėsos pagrindu pagamintų patiekalų bus tik du kartus per savaitę.

Kad maistas nesikartotų, valgiaraštis yra sudarytas 15-kai dienų, kiekvieną dieną bus galimybė rinktis iš dviejų patiekalų. Iš ko jie pagaminti galės sužinoti ne tik už maitinimą atsakingi darbuotojai, bet ir tėvai. „Technologinės kortelės bus savivaldybėje, o valgiaraštį galima bus koreguoti pagal mokyklos bendruomenės pageidavimus, tai yra atlikus oficialias apklausas“ , – sakė vicemerė ir pridūrė, kad nėra normalu nedaryti pokyčių valgiaraštyje, kai kaskart tiekiant vieną ar kitą patiekalą ar garnyrą jis daugelio vaikų lieka net nepaliestas, pokyčius turi inicijuoti nuolatinis maisto atliekų stebėjimas.

Be to, kad Alytaus rajono mokyklose bus pradėtas savitarnos maitinimo principas, 30 proc. produktų turės būti tiekiama trumposios grandinė principu, tai yra iš vietinių ūkininkų, ir 30 proc. produktų turės būti pažymėti Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintu ženklu „Rakto skylutė“. Tokiu simboliu žymimi maisto produktai, kuriuose mažiau įdėta cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų.

Nemokamą maitinimą Alytaus rajono savivaldybės mokyklose gauna apie 580 mokinių.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą