Alytaus rajono ūkininkams teks išskersti daug mažiau gyvulių


Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas, Žemės ūkio ministras Andrius Palionis susitiko su Alytaus rajono ūkininkais spręsti, ką daryti su galvijais ir paukščiais, kurie po gaisro padangų perdirbimo įmonėje buvo užkrėsti dioksinu.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba praėjusių metų pabaigoje siūlė po gaisro įmonėje „Ekologistika“ užterštose teritorijose sunaikinti apie 200 karvių ir prieauglio. Ūkininkai nesutiko išskersti galvijų, reikalavo papildomų tyrimų.
Savivaldybės užsakymu Nyderlandų nepriklausomoje laboratorijoje buvo atlikti papildomi pieno tyrimai, tirtas 17 ūkių pienas, iš kurių 5 parodė, kad piene viršijama užterštumo dioksinu ir kitomis medžiagomis norma. 12 ūkininkų leista tiekti rinkai arba naudoti pieną.
Susitikime su ūkininkais rajono meras A. Vrubliauskas sakė, kad su ūkininkais, kurių gyvulius reikės utilizuoti kalbėtasi, priimti sprendimai. „Emocijų mažiau, turime rezultatus, gyvulių reikės utilizuoti daug mažiau. Kiekvienas žmogus galės įsivertinti nuostolius. Numatytos kompensacijos – orios “, – sakė rajono meras. Jis pažymėjo, kad ūkininkams bus sudarytos galimybės nematyti gyvulio utilizavimo proceso.
Dėl gyvulių ir naminių paukščių užterštumo dioksinais, reikia sunaikinti užmigdant 17 pieninių ir mėsinių karvių, 25 prieauglio, 44 avis, 4 ožkas, per du šimtus naminių paukščių, kelias dešimtis triušių.
Numatyta mokėti kompensacijas ne tik už paskerstus gyvulius ir paukščius, bet ir už prarastą produkciją. Žemės ūkio ministras apgailestavo, kad ūkininkams teks skersti gyvulius, tačiau kitos išeities nėra.
„Siūlom su skaudama širdimi tokius pasiūlymus. Po papildomo tyrimo reikia pripažinti mūsų klaidas. Bet yra tokių ūkių, kurie laiko po vieną karvę savo reikmėms, pieno nepriduoda. Laikydamas tokią karvę, negerčiau pats tokio pieno ir neduočiau jo vaikams ir anūkams“ , – sakė ministras A. Palionis.
Už gyvulių, paukščių utilizavimą ir kompensavimą planuojama išmokėti apie 75 tūkst. Eur.
Pasak ministro, pavasarį po tyrimų bus aišku ir dėl užterštos teritorijos mažinimo, galimybės ganyti, o bandas bus galima atnaujinti birželio mėnesį, po ūkių gautų tyrimų rezultatų.
Jeigu dėl užterštumo ūkiai negalės tęsti veiklos, taip pat bus mokamos kompensacijos už prarastas pajamas ir ūkis bus tiriamas toliau. „Jeigu viskas gerai, veterinarijos tarnyba leis veikti iš karto. Ūkininkai neturi kentėti dėl padarytos žalos jiems ir pajamos turi būti užtikrintos tokios, kokios būtų normaliomis sąlygomis. Kompensuosime nuostolius, tačiau laikydami užterštą gyvulį galima padaryti žalą žmonėms“ , – pabrėžė ministras.
Prašymus dėl patirtos žalos atlyginimo svarsto savivaldybės administracijos komisija kas dvi savaites ir teikia Finansų ministerijai. Savivaldybė gavusi lėšas iki šiol išmokėjo 58 308 Eur ūkininkams, įstaigoms. Šią savaitę savivaldybė jau gavo per 80 tūkst. Eur ir perveda ūkininkams kompensacijas. Dar pateikta ministerijai prašymų už daugiau kaip 40 tūkst. Eur.


Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą