Žemės ūkio techniką reikia saugoti nuo vagių ir gaisro

Šiuolaikinių ūkininkų pagalbininkas, padedantis pasiekti našiausio rezultato, moderni žemės ūkio technika. Šiemet pastebima, kad ji tampa vagių taikiniu. Alytaus rajono ūkininkai kol kas nenukentėjo, tačiau turi būti budrūs.

Žemės ūkio technikos registre registruota daugiau kaip 8800 rajono ūkininkų įvairios technikos. Kaip sakė Alytaus rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėjas Stasys Supranavičius, pastarąjį dešimtmetį ūkiai stipriai modernėjo. „Per dešimt metų rajono ūkininkų technika tapo daug geresnė, modernesnė. Daug ūkininkų techniką atsinaujino, vieni pirko naują, kiti kelių metu naudotą, tačiau taip pat padedančią pasiekti našaus rezultato. Kasmet registruojame mažiausiai 50 naujos modernios technikos. Ji patikimesnė, naujausia – kompiuterizuota, todėl ūkininkai gali pritaikyti ir naujesnes ūkininkavimo technologijas“, – sakė S. Supranavičius.

Nors žemės ūkio technikos vagysčių rajone pasitaiko viena kita, tačiau jis pataria ūkininkams būti budriems, nes sulaukiama pranešimų, kad kituose rajonuose jų daugėja. Dažnai vagys iš traktorių ar kombainų išlupa kompiuterius, valdymo blokus, navigacinę įrangą su GPS antenomis, be kurių sutrinka ūkininko darbas, technika negali išvažiuoti į laukus. „Mūsų ūkininkai techniką saugo, nepalieka laukuose. Kai kurie draudžia, bet neaktyviai. Draudžia techniką dažniausiai tie, kurie ją įsigijo už paramos lėšas, nes draudimas privalomas. Kiti – neaktyviai. Tačiau, manau, kad reikėtų“, – sako Žemės ūkio skyriaus vedėjas.  

Jis įspėja ūkininkus saugoti techniką ir nuo gaisrų, kurie dirbant karštyje gali kilti dėl didelės trinties.  „Reikia turėti gesintuvą, geriausia du, smėlio, nedegamą audeklą“, –  pataria Žemės ūkio skyriaus vedėjas S. Supranavičius.

Policijos pradėtų ikiteisminių tyrimų duomenys rodo, kad nusikaltėliai veikia grupuotėmis ir gerai žino, kur ir kaip realizuoti iš ūkininkų nugvelbtą turtą. Policijos duomenimis, šiemet iš viso Lietuvoje jau buvo įvykdytos 34 vagystės iš ūkininkų.

 

Alytaus rajono savivaldybės informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą