Olimpinis šaudymo iš lanko sportas Lietuvoje gali stiprėti tik per masiškumą

Lietuvoje viena didžiausių problemų ilgą laiką buvo sporto šakų pasiūla. Didžiausios sporto šakos, turėdamos geriausią infrastruktūrą ir finansines galimybes, tiesiog dominuoja vaikų užimtumo skaičiais, tačiau dėl to nukenčia daug kitų, tarp jų ir olimpinių, sporto šakų.

Žinoma, daug lemia ir tai, kad Lietuvos mokyklose esančios salės ir stadionai dažnai būna pritaikyti tik keletai sporto šakų. Taip pat sporto šakų plėtrą stabdo ir trenerių motyvacijos bei noro išmokti kažką naujo stygius.

Vis dėlto gerųjų pavyzdžių, kurie sulaukia tęstinumo ir pasisekimo, atsiranda vis daugiau.

Birželio mėnesį baigėsi Lietuvos lankininkų federacijos (LLF) vykdytas projektas „Lankininkai mokyklose“. Jį buvo nuspręsti plėtoti Alytaus regione. Nors karantinas ir jo ribojimai kiek pristabdė projekto veiklą, pagal galimybes jis savo tikslą pasiekė.

Į projektą įsitraukė Alytaus Putinų gimnazija, Alytaus Volungės progimnazija, Alytaus Senamiesčio pradinė mokykla, Butrimonių gimnazija, Miroslavo gimnazija. Jau ketverius metus programą vykdo Alytaus Likiškėlių progimnazija.

„Iš viso oficialiose projekto veiklose sudalyvavo beveik 500 moksleivių, tačiau dar tikrai daug jų į oficialias veiklas įtraukti nebuvo, bet šaudymą iš lanko išbandė savo mokyklose įvairių popamokinių veiklų metu ar kūno kultūros pamokose. Mokyklose projekto dėka atsiradusi įranga suteikia plačias galimybes, todėl tikimės, kad atlaisvinus ribojimus, šaudymą iš lanko savo mokyklose išbandys kiekvienas moksleivis ir įsitraukimas į šią veiklą dar labiau išaugs“, - sako viena projekto veiklų vykdytojų, Alytaus „Žaliojo lanko“ klubo trenerė Inga Timinskienė.

Projekto iniciatorius džiugina, kad mokytojai mielai priėmė naują sporto šaką ir atsakingai domisi šio sporto specifika, kad galėtų vėliau patys žinias perteikti moksleiviams. Minėtų mokyklų vaikai ne tik galėjo treniruotis šaudant iš lanko, bet ir projekto pabaigoje tarpusavyje išmėginti jėgas varžybose. Jos tik patvirtino viso šio projekto naudą.

„Varžybos tikrai nebuvo pagrindinis projekto vertinimo rodiklis, nors jos ir buvo planuotos kaip paskutinė šio projekto veikla. Norėjosi, kad artėjant projekto pabaigai skirtingų mokyklų moksleiviai susitiktų vienoje vietoje ir pasivaržytų, pabendrautų, pamatytų, jog ir kitose mokyklose turi bendraminčių. Nors dėl karantino apribojimų varžybos tapo gerokai mažesnės nei planavome, bet labai smagu, kad jos išvis įvyko. Juolab, kad jaunimo emocijų čia tikrai netrūko, buvo ir džiaugsmo, ir ašarų – tai puikiai parodo, kad šaudymas iš lanko juos įtraukia ir yra įdomus užsiėmimas. Džiugina ir tai, kad moksleiviai, kurie turėjo daugiau progų savo mokyklose pašaudyti, jau pradeda rodyti ir rezultatus bei galvoti apie sportinę karjerą“, - teigė I. Timinskienė.

Šaudymas iš lanko yra olimpinė sporto šaka. Pirmą kartą šis sportas į olimpinių žaidynių programą įtrauktas dar 1900 metais. Pasaulyje šiuo sportu užsiima milijonai žmonių. Vieniems tai – aktyvi pramoga, kitiems – profesionalus užsiėmimas. Svarbiausiose varžybose yra milžiniška konkurencija, todėl pasiekti aukščiausią lygį yra nemenkas iššūkis.

Lietuvoje atsiranda vis daugiau šaudymo iš lanko taškų, bet norint užauginti būsimas žvaigždes, reikia vaikus su šiuo sportu supažindinti kuo jaunesniame amžiuje.

„Lankininkai mokyklose“ programa ir šis projektas, mano manymu, šiuo metu yra svarbiausias žingsnis šaudymo iš lanko populiarinimui Lietuvoje. Mokyklose su šaudymu iš lanko susipažįsta daugybė moksleivių ir mokytojų, daug jų atranda neįprastą sportą ir noriai įsitraukia į veiklas, dalis jų po truputį ima svarstyti apie šaudymą iš lanko kaip aktyvų laisvalaikio praleidimo būdą ar net sportą. Kuo daugiau mokyklų Lietuvoje įsitrauktų į šią programą, tuo šaudymo iš lanko sportas taptų žinomesnis ir populiaresnis“, - pabrėžė I. Timinskienė. 

„Lankininkai mokyklose“ programa neginčytinai labai naudinga ir mokykloms – jos gauna progą moksleiviams pasiūlyti alternatyvią veiklą ir į sportą ar aktyvų laisvalaikį įtraukti daugybę jaunuolių, kurie dėl įvairių priežasčių aktyvių veiklų vis dažniau vengia. Dar vienas puikus šios programos aspektas, kad įrangos įsigijimas, eksploatavimas bei mokytojų apmokymas yra visiškai nebrangus dalykas, todėl apie įsitraukimą į programą turėtų pagalvoti kiekviena mokykla bet kuriame Lietuvos mieste, miestelyje ar kaime.

Projektas „Lankininkai mokyklose“ bendrai finansuojamas valstybės Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir Švietimo mainų paramos fondas.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą