Kaip „įdarbinti“ kūną riedant el. paspirtuku?

Elektriniai paspirtukai neatpažįstamai keičia eismo veidą. Važiuoti su paspirtuku į darbą, parduotuvę ar pasigrožėti miestu jau seniai tapo taip pat įprasta, kaip vairuoti automobilį. Tačiau tokių pasivažinėjimų metu ilgiau pastovėjus vienoje pozicijoje, galite pajausti raumenų sąstingį, skausmą, įtampą kūne. Kaip to išvengti, jau antrus metus elektrinių paspirtukų važiavimą organizuojančiam „IKI Velomaratonui“ papasakojo Antakalnio poliklinikos fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus kineziterapeutas Sergejus Konovalovas.

Laisvalaikį leidžiant aktyviai, pavyzdžiui, važinėjant dviračiu ar daug vaikštant, kūnui suteikiame itin reikalingą mažo intensyvumo fizinį krūvį, kurio negauna užkietėję elektrinių paspirtukų vairuotojai. Ilgainiui, dažnas pasyvus ilsėjimasis važinėjant su elektriniais paspirtukais gali sumažinti sąnarių amplitudę, gali nusilpti raumenys ar sutrikti kraujotaka.

Kad jaustumėtės puikiai, o jūsų kūnas nepatirtų nepageidaujamo sumažėjusio judumo poveikio, S. Konovalovas rekomenduoja „neužsistovėti“ ir išlaikyti pilną judesių amplitudę. Prieš kelionę su paspirtuku kineziterapeutas siūlo atlikti kelis tempimo pratimus.

Pirmiausia, sulenkite koją, suimkite pėdą už nugaros ir spauskite prie sėdmenų. Šlaunis laikykite greta viena kitos. Tokioje pozicijoje būkite 10 sekundžių, pakartokite su abejomis kojomis. Tempimas turi jautis šlaunyse.

Antras pratimas. Atsiremkite į sieną tiesiomis rankomis. Tūpiant ant vienos kojos, kitą statykite tiesią už savęs. Priekinę koją lenkite tiek, kad jaustumėte tempimą galinės kojos blauzdoje. Taip stovėkite 10 sekundžių. Atlikite tą patį su kita koja.

Paskutinis pratimas prieš kelionę. Atsistokite, kad kojos būtų pečių plotyje. Tuomet vieną koją pastatykite prieš save ant kulno (pėdos pirštais į save), o kitą lenkite, kol tiesiojoje kojoje jausite tempimą. Taip stovėkite 10 sekundžių, tada kojas apkeiskite. Įsidėmėkite, jog tempimo pratimai neturi sukelti skausmo! Nedidelis tempimas raumenyse suaktyvina jų darbą, tačiau persistengiant galite susižaloti.

Pasirūpinus savo raumenų paruošimu kelionei, laikas pakalbėti apie tai, ką daryti išvažiavus pasivažinėti. Kineziterapeutas S. Konovalovas ilgos kelionės su paspirtuku metu siūlo daryti pertraukas. Kas pusvalandį ar valandą prasiekite pėsčiomis apie 5–10 minučių. Pertraukų neiškeiskite į pasėdėjimą – būtinai šiek tiek pajudėkite, leiskite raumenims ir sąnariams „padirbėti“.

Grįžus namo taip pat skirkite laiko atlikti keletą raumenų ir kraujotaką aktyvinančių pratimų. Pavyzdžiui, padarykite 15 pritūpimų. Pritūpimus atlikite tiesia nugara, neskubėdami, tarsi mėgindami atsisėsti.

Elektrinis paspirtukas nėra bloga transporto ar laisvalaikio priemonė, tačiau S. Konovalovas pabrėžia, jog labai svarbu, kad jis netaptų vienintele judėjimo priemone ir kardinaliai nepakeistų ėjimo pėsčiomis ar važiavimo dviračiu. Reguliariai keiskite keliavimo būdus ir rūpinkitės savo sveikata.

Projektas „IKI Velomaratonas 2020“ bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Švietimo mainų paramos fondas ir Centrinė projektų valdymo agentūra.

 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą