Nuotraukos autorius: Lsveikata.lt nuotr.

Ypač darbingą biuro vasarą keičia netikėtumų kupinas ruduo: nuo druskos meno iki „šefo ant ratų“

Pradėti rūpintis sveikata - visi metų laikai tinkami, tačiau sveikatos stiprinimo specialistai pastebi, kad užsinorėjimui keisti gyvenimo būdą yra būdingas sezoniškumas. Tai ypač pastebima prieš didžiąsias metų šventes, kuomet iš daugelio lūpų pasigirsta pažadai kitais metais mesti rūkyti, pradėti sportuoti ar sveikiau maitintis ir pavasarį, kuomet po ramios ir dažnai tingios žiemos atsiranda noras gražėti, lieknėti ir žvalėti. Vasara įprastai poilsio ir atostogų laikas, kuomet didesnių iššūkių sveikatos srityje nesikeliama, priešingai, neretai sau ir leidžiama daugiau.

Tačiau Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistams ši vasara buvo išskirtinai gausi veiklos ir rajono žmonių susidomėjimo sveikatos išsaugojimo klausimais. O po ypač darbingos vasaros laukia netikėtumų ir naujų veiklų kupinas ruduo, mat Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuras pradeda vykdyti trejus metus vyksiantį projektą „Sveikos gyvensenos skatinimas Alytaus rajono savivaldybėje“, kurio metu gyventojus kvies dar labiau įsitraukti į sveikos gyvensenos veiklas.

Gausu norinčių kilogramus tirpdyti drauge

Kaip pasakojo visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Sandra Matulionytė, šią vasarą apkeliauta beveik dvi dešimtys kaimelių ir miestelių, kur gyventojai buvo konsultuoti sveikos gyvensenos klausimais, skatinti rūpintis savo sveikata bei kviesti būti fiziškai aktyvesniais. Specialistė ypač džiaugiasi akcija „Kilogramus tirpdykime drauge“, kurioje pasiryžusių keisti ir keistis jau ne viena dešimtis.

Lankantis rajone didžiausio susidomėjimo ir ilgiausios eilės susidarydavo prie kūno sūdėties analizės tyrimo. Šio nesudėtingo tyrimo metu galima sužinoti ne vien svorį, tačiau ir kūno riebalų, vandens kiekį organizme, raumenų ir kaulų masę, ir netgi metabolinį organizmo amžių. Džiugu, kad dauguma ateinančių įsivertinti, saugo analizės rezultatus ir stebi pokyčius, siekdami vis geresnių rezultatų. Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistai pastebi, kad Alytaus rajono gyventojai tampa drąsesni kalbėdami apie savo kūno svorio problemas, turi daugiau žinių apie viršsvorio ir nutukimo pasekmes sveikatai ir yra labiau motyvuoti keisti savo gyvenimo būdą bei įpročius.

Iššūkis - vasaros stovyklos

Sveikatos stiprinimo specialistė Aušrinė Galkevičienė pripažino, kad bene didžiausias šios vasaros iššūkis buvo vaikų užimtumo didinimas vasaros metu. Populiari nuomonė, kad vasaros atostogos turėtų būti skiriamos tik poilsiui, todėl pakviesti, paveikiai įtraukti ir palikti žinių tik atostogauti nusiteikusiems vaikams atrodė sunki, tačiau, pasirodo, jog įveikiama užduotis.

Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras bendradarbiaudamas su Alytaus rajone vasaros metu veikusiomis stovyklomis turėjo galimybę praplėsti vaikų turimas žinias sveikos gyvensenos klausimais. Ne naujiena, kad „sausa“ informacija sunkiau pasiekia jauną žmogų, todėl sveikatos žinios buvo perteikiamos aktyvių užsiėmimų metu. Daugiau nei 300 stovyklautojų galėjo išbandyti save įvairiose veiklose, kurios pareikalavo ne tik žinių apie sveikatą bet ir gebėjimo dirbti komandoje, kūrybiškumo, sumanumo, ištvermės bei vikrumo.

Rudens naujienos: nuo druskos meno iki „šefo ant ratų“

Na, o jau nuo spalio mėnesio biuras pakvies rajono gyventojus dalyvauti įvairiausiose veiklose: tradiciniuose, bet šiek tiek kitokiuose fizinio aktyvumo užsiėmimuose, juoko jogos, streso valdymo ir kvėpavimo užsiėmimuose, kūrybinėse sveikatos dirbtuvėse, kur be rimtosios informacijos apie sveikatą bus galima susipažinti su batikos menu ar nusilipdyti dirbinį iš druskos, sveikos mitybos paslapčių mokys „šefas ant ratų“ ar sveikatos pikniko šeimininkai.

Visa informacija apie būsimus renginius netrukus pasirodys biuro tinklapyje.

 

Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą