„Šefas ant ratų“: nuo burokėlių užtepėlės iki grikių risoto

 

Jeigu reikėtų išrinkti populiariausių sveikatos išsaugojimo temų trejetuką, neabejotinai sveikos mitybos tema karaliautų viršuje. Gausu žarstomų patarimų maisto pasirinkimo, „stebuklus“ darančių produktų temomis. Ką valgyti, ko vengti, ką dėti į lėkštę, o kas joje neturėtų atgulti. Reikia pripažinti, kad daugelis patarimų ne visada turi ne tik, kad mokslinį pagrindimą, bet neretai net prasilenkia su realybe ir, kaip jau sakyta, priskirtina stebuklinėms pasakoms.
Kad daugumos lietuvių mitybos įpročių negalima pavadinti tinkamais – faktas. Faktas, pagrįstas tyrimais, ilgamečiais tyrinėjimais ir vyraujančiomis, su mityba susijusiomis ligomis. Pokyčių reikia, tačiau faktas ir tai, kad daugelis reviziją savo lėkštėje atlieka tik priversti aplinkybių, kurios dažnai susijusios su negalavimais.
Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuras sveikos mitybos skatinimui ir pokyčiams šioje srityje skiria itin daug dėmesio. Pagrindinė kryptis – praktiniai patarimai, maisto gamybos užsiėmimai, degustacijos. Pradėjus vykdyti bendrai Europos sąjungos lėšomis finansuojamą projektą „Sveikos gyvensenos skatinimas Alytaus rajono savivaldybėje“, galimybių padaugėjo. Savaitgalį Radžiūnuose pirmąjį žingsnį žengė „Šefas ant ratų“.
Smalsiųjų židinukas
Sveikatos, ypač sveikatinimo, srityje dirbantieji specialistai puikiai žino, kad be motyvacijos sužinoti, be noro žinant keistis, pokyčiai neįmanomi. Sena tiesa ir tai, kad tinkami pavyzdžiai – užkrečiami. Jau ne vieneri metai radžiūniškių bendruomenė – smalsiųjų židinys. Sveikatos biuro specialistai šio kaimo bendruomenę vadina švyturiu sveikesnio gyvenimo būdo jūroje kelio beieškantiems. Jie smalsūs, aktyvūs, atviri potyriams ir žinioms, todėl daugelis sveikatinančių veiklų „išbandomos“ čia ir tik radusios pritarimą, pasklinda po rajoną.
Išskirtinio žodžio ir be jokio hiperbolizuoto atspalvio, tiesiog Sveikatos biuro ambasadore verta pavadinti Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Radžiūnų filialo bibliotekininkę Ireną Kuncevičieną, kurios tvirtas „darom“ dažniausiai būna lemiamas. Todėl nieko keisto, kad naujoji biuro veikla „Šefas ant ratų“ pakrikštyta buvo būtent Radžiūnuose.
Šiaurietiškojo ėjimo žingsneliu prie puodų ir keptuvių
Tinkama mityba ir pakankamas fizinis aktyvumas – neišskiriamas, pamatinis sveikos gyvensenos duetas. Gana sunkiai, net su pašaipomis ir sarkazmu prieš kokius šešerius–septynerius metus šiaurietiškasis ėjimas pradėjo skintis kelią Alytaus rajone. Jeigu ne drąsūs ir skeptikų neįveikti žmonės Dauguose, Butrimonyse, Verebiejuose, Nemunaityje, Luksnėnuose ar Radžiūnuose, vargu, ar ši puiki aktyvaus gyvenimo būdo priemonė būtų prigijusi rajone.
Šiuo metu rajone šiaurietiškojo ėjimo „vaikščiotojų“ yra gerokai daugiau nei pusantro šimto, kurie didesnėmis ar mažesnėmis grupelėmis reguliariai ima lazdas į rankas.
Kadangi Radžiūnuose taip pat gausu „lazdinėtojų“, todėl nieko keisto, kad šeštadienio popietę prieš neriant į sveiko maisto gamybos gelmes buvo nutarta pajudėti šiaurietiškojo ėjimo žingsniu.
Nuo burokėlių užtepėlės iki grikių risoto
„Šefas ant ratų“ – virtuvės šefas ir maisto gamybos subtilybės ne teoriškai, bet praktiškai. Kol radžiūniškiai mosavo šiaurietiško ėjimo lazdomis, pavėsinėje prie bendruomenės namų virtuvę lauko sąlygomis įsirengė „Virtuvės klubo“ šefas Arvydas.
„Sveikai, įdomiai, neįprastai iš paprastų produktų“ – su tokia idėja į susirinkusius kreipėsi ir gaminti pakvietė mokytojas.
Užkandis – burokėlių ir pupelių užtepėlė, pagrindinis patiekalas – grikių risoto su pievagrybiais, o desertui vaisių desertas bei granola. Tokius patiekalus šefas pakvietė gaminti susirinkusiuosius.
Nepaisant lapkričio oro, buvo pasiraitotos rankovės, užkaisti puodai ir keptuvės, pasklido puikūs kvapai ir pagaminti bei išragauti patiekalai, kurių gamybai nereikia jokių įmantrių produktų. Šiek tiek fantazijos, patarimų, kitokio žvilgsnio ir, pasirodo, kad net iš burokėlių ar grikių galima pagaminti patiekalą, kurio kąsnis nulydimas pasigardžiuojamu „hm...skanu...labai skanu“.
„Šefas ant ratų“ tik pradeda savo kelionę po Alytaus rajoną, netrukus sveikai gaminti bus pakviestos ir kitos bendruomenės. Visa informacija, gamintų patiekalų receptai ir nauji susitikimai Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro tinklalapyje.

Dalia Kitavičienė
Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro direktorė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą