Svarbi priežastis, kodėl kasdien reikėtų suvalgyti po obuolį

Ar mėgstate obuolius? Jeigu taip, turime jums gerų žinių. Oksfordo universiteto Jungtinėje Karalystėje mokslininkai siūlo į savo kasdieninį racioną įtraukti obuolius visiems, kurie norėtų sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Obuoliais praturtinti savo mitybą siūlo ir danų mokslininkai. Kaip rašoma Oksfordo universiteto puslapyje, pasitelkę matematinius modelius tyrėjai suskaičiavo, kad jeigu visi suaugusieji Jungtinės Karalystės gyventojai, vyresni nei 50 metų, kasdien suvalgytų po obuolį, tai galėtų per metus padėti išvengti maždaug 8 tūkst. 500 mirčių nuo infarkto ir insulto.

Anot mokslininkų, poveikis būtų beveik toks pat, kaip statinų – cholesterolį mažinančių širdies vaistų. Tyrimo vadovas dr. Admas Briggsas iš Didžiosios Britanijos širdies ligų fondo Sveikatos gerinimo tyrimo grupės Oksfordo universitete sakė: „Karalienės Viktorijos laikų žmonės buvo teisūs, duodami stulbinančiai aiškų ir paprastą visuomenės sveikatos patarimą: „Suvalgius po obuolį kasdien nebereikės daktarų“.

Paaiškėjo, kokie veiksmingi gali būti maži mitybos pokyčiai. Tiek vaistai, tiek ir sveikesnis gyvenimo būdas gali padėti gerokai sumažinti širdies ligų ir insulto riziką“. Pasak mokslininkų, obuoliai – visiems prieinami vaisiai. Be to, jie labai padeda stiprinti širdį.

„Didelis obuoliuose esančio kalcio kiekis padeda sustiprinti imunitetą ir išvengti širdies ligų“, – pažymi britų mokslininkai. Kaip rodo tyrimų duomenys, tiems, kas reguliariai valgo obuolius, maždaug 12 proc. mažiau gresia širdies ir kraujagyslių ligos.

Maža to, įprotis kasdien valgyti obuolius padeda sureguliuoti virškinamojo trakto, kepenų ir inkstų veiklą. Obuoliai gelbsti ir tuos, kurie kenčia nuo vidurių užkietėjimo. Obuolių naudą sveikatai įrodė ir Danijos mokslininkai. Danijos technikos universiteto Nacionalinio mitybos instituto mokslininkų atlikti tyrimai irgi parodė, kad kasdien reikėtų suvalgyti bent po vieną obuolį. Kaip nustatė danų mokslininkai, obuoliai aktyvuoja bakterijas, padedančias susidaryti riebalų rūgštims, kurios žarnyne palaiko rūgščių ir šarmų pusiausvyrą, o nuo jos priklauso gera sveikata ir stiprus imunitetas. Taip pat obuoliuose gausu įvairių flavonoidų, pasižyminčių antioksidacinėmis savybėmis ir sumažinančių „blogojo“ (MTL) cholesterolio kiekį kraujyje, kartu padedančių apsisaugoti nuo aterosklerozės.


Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą