Valstybinė ligonių kasa: šį sezoną žmonės nuo gripo skiepijasi vangiau

Gydymo įstaigoms rekomendavus, šiam sezonui buvo nupirkta apie 10 tūkst. daugiau skiepų nuo gripo nei pernai, tačiau žmonės skiepijosi vangiau, BNS pranešė Valstybinė ligonių kasa (VLK).

Jos duomenimis, praėjusį gripo sezoną panaudota beveik 98 proc. turimų vakcinų nuo gripo. Šį sezoną jų panaudota 94 procentai.

Šiemet gripas jau nusinešė 17 gyvybių, 470 žmonių paguldyti į ligonines, dėl gripo karantinas paskelbtas 127 mokyklose, gripo epidemija paskelbta daugiau nei pusėje savivaldybių, tačiau VLK pranešime teigiama, kad žmonės skiepytis vengia.

Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja Lina Reinartienė sako, kad dabartinė situacija dėl gripo dar kartą primena, kad laiku pasiskiepyti yra gyvybiškai svarbu, o dalis žmonių tai gali padaryti nemokamai – už šį skiepą moka ligonių kasos.

„Kiek žinoma, nei vienas iš tų žmonių, kurių šiais metais netekome dėl gripo, nebuvo pasiskiepiję. Maža to, dauguma jų sirgo lėtinėmis ligomis, taigi turėjo galimybę nuo gripo pasiskiepyti ligonių kasų kompensuojama vakcina, tačiau to nepadarė“, – teigė L. Reinartienė.


Anot jos, nupirkti didesnį kiekį vakcinų nuo gripo nurodė gydymo įstaigos, kurios stebėdamos ankstesnių metų skiepijimosi apimtis prognozavo, kad šį gripo sezoną apsisaugoti nuo galimų komplikacijų norės daugiau žmonių. Tačiau šiam gripo sezonui panaudota tik 2,7 tūkst. dozių daugiau nei praėjusį.

„Apmaudu, kad nemaža dalis gyventojų, turinčių teisę pasiskiepyti nuo gripo ligonių kasų perkama vakcina, nepasinaudojo šia, kartais net gyvybę gelbstinčia galimybe“, – sakė L. Reinartienė.

Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis šiam gripo sezonui vakcinų nupirkta už 491 tūkst. eurų.

Autorius Ramūnas Jakubauskas

BNS ir lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą