Personalinės alergijos simptomų prognozavimo sistemos (PASYFO) programėlė − individuali apsauga žiedadulkėms jautriems žmonėms


Skelbiama, kad pastaruoju metu šalyje vyraujant šiltiems ir sausiems orams, alergijos rizika žolių žiedadulkėms yra didelė. Todėl Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras skatina individualių apsaugos nuo alergijos priemonių taikymą rizikos grupių asmenims naudojant PASYFO programėlę. Atkreipiame gyventojų dėmesį, kad aktuali informacija apie alergizuojančių žiedadulkių koncentraciją ir keliamą riziką sveikatai nuolat skelbiama bei atnaujinama ir Personalinės alergijos simptomų prognozavimo sistemos interneto svetainėje.
Šiltas ir saulėtas oras yra palankus žiedadulkėms barstytis, todėl žolių žiedadulkių koncentracija ore aukšta ir šienlige sergantys asmenys patiria sveikatos sutrikimų. Lietus sumažina žiedadulkių kiekį ore, bet pasirodžiusi saulė greitai išdžiovina augalų paviršius ir žiedadulkės vėl pakyla į orą. Žiedadulkių krūvis yra padidėjęs net ir nedideliuose kiemuose, kuriuose yra išlikusių nešienautų plotų. Rekomenduojame žiedadulkėms jautriems asmenims vengti žydinčių pievų, kuriose žiedadulkių krūvis didesnis. Pastebima, kad vaikštant tankiuose lapuočių miškuose žiedadulkių į kvėpavimo takus patenka šiek tiek mažiau.
Atkreipiame dėmesį, kad griaustinio metu susidaro specifinės oro sąlygos ir žolių žiedadulkės paskleidžia alergenus. Šie maži junginiai labai lengvai patenka į kvėpavimo takus ir neretai sukelia astmos priepuolius. Žolių žiedadulkėms jautrūs asmenys griaustinio metu turėtų būti patalpose ir užsidaryti langus.
Rekomenduojame stebėti savo sveikatą naudojantis PASYFO programėle (Android ar iOS).
PASYFO programėlės ir interneto svetainės autorė – tarptautinė Šiaulių universiteto, Latvijos universiteto, Vienos medicinos universiteto bei Suomijos meteorologijos instituto mokslininkus ir specialistus sujungusi komanda, veikianti aerobiologijos srityje. Jau daugiau nei 10 metų ši komanda tiria ir analizuoja oro alergenų (daugiausia žiedadulkių) sklaidą ir poveikį sveikatai bei sukūrė unikalią personalizuotą alergijos simptomų prognozės sistemą (angl. Personal Alergy Symptoms Forecasting System (PASYFO). Ši sistema įtraukta į Koperniko atmosferos stebėjimo tarnybos (CAMS) paslaugas (plačiau Atmosphere Monitoring Servise interneto svetainėje).

Informaciją pagal www. pasyfo.lt duomenis parengė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Aplinkos sveikatos skyriaus visuomenės sveikatos specialistė Ramunė Poliakovienė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą