Metas kasmetiniam vaiko sveikatos patikrinimui

Likus vos vienam vasaros atostogų mėnesiui, visuomenės sveikatos specialistai primena, jog būtina pasirūpinti vaikų sveikata. Kad išvengtumėte eilių prie gydytojų kabinetų, - neatidėliokite, ir tai atlikite kuo greičiau, nes profilaktinės vaiko sveikatos pažymos ugdymo įstaigoms turi būti pateiktos iki rugsėjo 15 dienos.

Profilaktinis sveikatos patikrinimas – vaiko sveikatos atspindys

Profilaktinis sveikatos patikrinimas – tai nuodugni vaiko sveikatos būklės patikra, kuri reikalinga ne tik ugdymo įstaigoms, tačiau ir tėvams, kurie gavę gydytojų išvadas, gali pasirūpinti vaiko sveikatos stiprinimu ir užkirsti kelią rimtesniems susirgimams.

Profilaktinis sveikatos patikrinimas yra privalomas visiems vaikams iki 18 metų. Vaikus iki 16 metų pas šeimos gydytoją turi lydėti bent vienas iš tėvų arba globėjų, nes reikalingas raštiškas jų sutikimas.

Atvykus pas šeimos gydytoją yra atliekamas įprastinis vaiko sveikatos būklės įvertinimas, matuojamas ūgis, svoris, kraujo spaudimas, tikrinama rega, klausa, įvertinama kraujotakos, kvėpavimo, stuburo ir kitų organų bei jų sistemų funkcinė būklė. Tuo tarpu, gydytojas odontologas įvertina vaiko dantų ir žandikaulių būklę. Vaikams nuo 6 iki 14 metų sveikus nuolatinius krūminius dantis gali nemokamai padengti silantais – specialia apsauga nuo karieso. Esant reikalui,yra skiriamas tolimesnis gydymas ar profilaktika.

Primename, kad vaiko sveikatos patikrinimo paslauga yra nemokama, nes vaikučiai yra draudžiami valstybės, o jiems suteiktos paslaugos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis. Vaiko sveikatos pažymėjimas galioja vienerius metus nuo jo išrašymo dienos.

Mokykloms – formos elektroninės, darželiams – vis dar būtinas popierinis pažymų variantas

Primename, kad šeimos gydytojas bei gydytojas odontologas išvadas apie vaikų sveikatos būklę, kurie mokosi mokyklose, suveda į elektroninį vaiko sveikatos pažymėjimą, kurį gali matyti ugdymo įstaigos bei patys tėveliai, prisijungę prie vaikų sveikatos stebėsenos informacinės sistemos ( VSS IS). Tokiu būdu yra užtikrinamas informacijos apie vaiko sveikatą konfidencialumas, ugdymo įstaigos gauna tikslius nurodymus dėl vaiko galimybių dalyvauti ugdymo veiklose bei rekomendacijas kaip elgtis jeigu prireiktų skubios pagalbos (pvz.: dėl alergijos ar lėtinių ligų).

Išimtis tik ikimokyklinio ugdymo įstaigos, kurios dar neturi galimybės matyti elektroninių vaiko sveikatos patikrinimo pažymų, todėl prašome tėvelių lopšeliams – darželiams pristatyti popierinius pažymų variantus.

Būsimiesiems pirmokams reikalingi pakartotini skiepai

Pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, 6–7 metų vaikai pakartotinai skiepijami nuo kokliušo, difterijos ir stabligės, taip pat nuo poliomielito, tymų, epideminio parotito bei raudonukės.

Prieš mokyklą svarbi tuberkuliozės profilaktika

Siekiant užtikrinti efektyvią tuberkuliozės profilaktiką ir kontrolę, asmens sveikatos priežiūros įstaigos kiekvienais metais 7 metų amžiaus ir tuberkuliozės rizikos grupei priklausantiems vaikams (neskiepytiems nuo tuberkuliozės, bendraujantiems su sergančiaisiais tuberkulioze, dažnai sergantiems viršutinių kvėpavimo takų ar lėtinėmis ligomis ir kt.), turi atlikti tuberkulino mėginius.

Linkime saugiai ir sveikai praleisti likusias vasaros atostogas bei nepamiršti pasirūpinti sveikata!

 

Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą