Pavasaris – erkių aktyvumo pikas, kaip apsisaugoti nuo erkių platinamų ligų?

Atšilus orams, kuo daugiau laiko norisi praleisti gamtoje, tačiau jos apsuptyje laukia ne vien tik grynas oras ir ramybė. Čia slypi ir savi pavojai, o vienas didžiausių iš jų – erkės, kurios platina žmogui pavojingas ligas. Pagrindinės erkių platinamos ligos: Laimo liga, kurią sukelia bakterijos (borelijos) bei erkinis encefalitas, kurį sukelia virusas. Erkiniu encefalitu taip pat galima užsikrėsti ir vartojant nepasterizuotą ožkos ar karvės pieną, kurį virinant, erkinio encefalito virusas žūsta.

Erkių aktyvumo pikas
Erkės grėsmę žmonėms kelia kiekvieną pavasarį – net ir po labai šaltų žiemų. Peržiemojusios erkės savo aktyvų sezoną dažniausiai pradeda kovo mėnesį ir jis tęsiasi iki pirmųjų šalnų – lapkričio mėnesio. Aktyviausios erkės būna gegužės pabaigoje–birželio pradžioje ir rugpjūčio gale iki rugsėjo vidurio.
Šuninės ir miškinės erkės yra laikomos vienomis agresyviausių, jos itin aktyviai medžioja savo aukas, yra kibios ir pakankamai greitos. Šios erkės aptinkamos atviresnėse miško vietose ir proskynose, pro kurias prasiskverbia saulės šviesa, mat visos erkės mėgsta šilumą. Išalkusių miškinių erkių iš miško į namus galima parsinešti ir su malkomis ar samanomis grybaujant. Jos taip pat gali pasislėpti ir ilgą laiką išgyventi žmonių rūbuose, todėl grįžus iš miško patartina juos iš karto išskalbti. Be to, pavojingos yra ne tik visiškai subrendusios erkės, tačiau jau ir būdamos nimfos ar lervos stadijoje, kuomet yra ne didesnės nei aguonos grūdas, todėl labai sunkiai pastebimos.
Kita žmonėms pavojingų erkių rūšis yra pavasarinės pievų erkės. Jos daugiausiai aptinkamos būtent nešienautose pievose, savo aukos tykodamos 10–20 cm. aukštyje. Šios erkės yra margos, santykinai didelės ir lėtos, todėl jas lengviau aptikti ant rūbų ar odos dar prieš įkandimą arba greičiau pašalinti jau įsisiurbusias. Nepaisant to, jos taip pat yra pavojingos, nes platina ir Laimo ligą, ir erkinį encefalitą.

Erkių platinamų ligų požymiai
Laimo liga – pirmasis simptomas, kurį galima pastebėti – odos paraudimas, raudona dėmelė įkandimo vietoje. Kiti šiai ligai būdingi simptomai: karščiavimas, šaltkrėtis, sąnarių skausmas, raumenų skausmas, galvos skausmas, bendras silpnumas. Visi simptomai labai panašūs į gripo simptomus. Profilaktika – individualios apsaugos priemonės.
Erkinis encefalitas – tai sunki virusinė liga, pažeidžianti galvos smegenis, jų dangalus ar periferinius nervus. Ligos inkubacinis periodas trunka 2–28 dienas, vidutiniškai 7–14 dienų. Pagrindiniai šios ligos simptomai: raumenų skausmas, karščiavimas, galvos skausmas, kosulys, dusulys, sąmonės sutrikimas, pusiausvyros sutrikimai, pykinimas, traukuliai, paralyžius. Po šios ligos dažnai lieka liekamieji reiškiniai. Profilaktika – skiepai, po kurių įgyjamas imunitetas 3–5 metams.

Kaip apsisaugoti nuo erkių platinamų ligų?
• Pasiskiepykite nuo erkinio encefalito – tai patikimiausia apsaugos priemonė
• Būdami gamtoje, venkite pamiškių ir aukštų pievų
• Vilkėkite uždarus šviesius drabužius, galvą pridenkite skarele arba kepure
• Naudokite erkes atbaidančius repelentus
• Grįžus, atidžiai apžiūrėkite kūną (dažniausiai įsisiurbusios erkės aptinkamos: galvoje, paausiuose, kakle, pažastyse, kirkšnyse, kelių ir rankų linkiuose), nusiprauskite po dušu, persivilkite kitus drabužius
• Vilkėtus drabužius pakabinkite negyvenamoje patalpoje arba saulėtoje vietoje
• Pasirūpinkite apsauga nuo erkių savo augintiniui
• Radę įsisiurbusią erkę, nedelsdami ją pašalinkite pincetu ir dezinfekuokite pažeistą vietą
• Stebėkite savo savijautą po erkės įsisiurbimo

 

Birštono savivaldybės administracijos Savivaldybės gydytojos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą