Alytaus rajono globos ir slaugos įstaigas COVID-19 aplenkia


Sklindant informacijai apie koronaviruso protrūkius ligoninėse ir globos įstaigose, Alytaus rajonas, kuriame yra penkios tokios įstaigos, gali pasidžiaugti, kad viruso jose iki šio pavyko išvengti. Visur griežtai laikomasi karantino ir prevencijos reikalavimų.
Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas sako, kad karantino laikotarpiu Pivašiūnų ir Miroslavo globos namuose bei Daugų palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje buvo 95 pacientai ir globotiniai.
Nei jie, nei 70 šiose įstaigose dirbančių žmonių neužsikrėtė koronavirusu. Įstaigos skyrė beveik 12 tūkst. eurų specialiosioms apsaugos priemonėms ir dezinfekavimo medžiagoms įsigyti.
Rajono teritorijoje yra parapijiniai globos namai Rumbonyse ir Pivašiūnuose. Savivaldybė rūpinasi koronaviruso prevencija, kad juose būtų atliekami tyrimai dėl koronaviruso. Šių globos namų gyventojams ir darbuotojams virusas taip pat nenustatytas.
Savivaldybės vadovas A. Vrubliauskas pabrėžė, kad prevencijos procesas yra griežtai kontroliuojamas. „Visi šių įstaigų pacientai ir globotiniai buvo testuoti vieną kartą, bet jeigu jie dėl sveikatos būklės lankėsi kitose sveikatos priežiūros įstaigose ar jautė ligos simptomus, tokiais atvejais COVID-19 testai buvo atliekami pagal poreikį. Taip pat pacientai testuojami ir prieš išleidžiant juos į namus. Džiaugiuosi, kad rezultatai neigiami“ , – sako rajono meras A. Vrubliauskas.
Griežtų karantino priemonių ėmėsi Miroslavo globos namai, kuriuose šiuo metu gyvena 45 globotiniai. Jų lankymas kol kas yra griežtai draudžiamas. Ypač sunkius ligonius artimiesiems aplankyti leidžiama, suteikus visas apsaugines priemones.
„Yra numatytos alternatyvos bendrauti gyventojams su artimaisiais – daugiau informacijos teikiama telefonu ir kitomis priemonėmis. Darbuotojai aprūpinti dezinfekcinėmis ir apsaugos priemonėmis. Prie įėjimo į globos namus tikrinama visų ateinančiųjų kūno temperatūra. Jeigu būtų užfiksuota padidėjusi temperatūra, darbuotojas būtų nušalinamas nuo atliekamų pareigų ir nukreipiamas pas sveikatos priežiūros specialistą. Globos namuose nevykdomos grupinės veiklos. Globotiniai skatinami laikytis bent vieno metro atstumo vienas nuo kito. Jeigu reikėtų, yra numatyta patalpa karščiuojančių ligonių izoliavimui“ , – sakė įstaigos direktorius Vytautas Mocevičius.
Alytaus rajono savivaldybės Pivašiūnų globos namams taip pat iki šiol pavyko išvengti koronaviruso užkrato. „Tai pavyko darbuotojų didelės atsakomybės ir reiklumo dėka. Šešis kartus globos namus profilaktiškai dezinfekavo Dezinfekcijos stotis. Kaukėmis ir dezinfekciniu skysčiu aprūpinome ne tik darbuotojus, bet ir jų artimiausius šeimos narius, nes, jeigu ligos židinys namuose, tai gali atkeliauti ir į darbovietę. Viena darbuotoja prevenciškai 14 dienų izoliavosi, nes jos šeimos narys grįžo iš užsienio“ , – sakė Pivašiūnų globos namų direktorius Sigitas Karlonas. Jis pats taip pat priėmė atsakingą sprendimą ir dar prieš karantino paskelbimą šalyje atsisakė atostogų užsienyje.
Pivašiūnų ir Miroslavo globos namuose visi darbuotojai jau buvo testuoti dėl galimo užsikrėtimo COVID-19 po du kartus. Daugų palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės personalui COVID-19 testas atliekamas kas 7 dienas.
Daugų ligoninėje ir Miroslavo globos namuose patalpas reguliariai dezinfekuoja patys darbuotojai. Pivašiūnų globos namuose net 6 kartus dezinfekciją atliko Dezinfekcijos stotis.


Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą