SU LIETUVA ŠIRDY

Ariogaloje, vaizdingame Dubysos slėnyje, į jau tradicine tapusią šventę – sąskrydį „Su Lietuva širdy“ trisdešimtą kartą susirinko buvę politiniai kaliniai, tremtiniai, laisvės kovų dalyviai ir juos gerbiantys Lietuvos žmonės, kuriems svarbi mūsų tautos laisvė ir Lietuvos valstybės nepriklausomybė.

Renginys prasidėjo iškilminga eisena nuo Ariogalos Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios Dubysos slėnio link, kurioje su Lietuvos valstybės vėliava ir Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos (toliau – LPKTS) Alytaus filialo vėliava dalyvavo ir būrys alytiškių, vadovaujamų LPKTS Alytaus filialo pirmininko pavaduotojo Romualdo Požėros. Kaip ir kasmet, kartu su alytiškiais eisenoje ėjo ir renginyje dalyvavo Lietuvos Respublikos Seimo narys Julius Sabatauskas ir Lietuvos sportinio ėjimo asociacijos prezidentas, Lietuvos partizanų pagerbimo renginių organizatorius Kastytis Pavilonis.

Dubysos slėnyje buvo aukojamos šv. Mišios. Baigiantis šv. Mišioms bėgikai atnešė sąskrydžio ugnį, įžiebtą Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje nuo amžinosios ugnies. Šventės atidarymo metu, skambant šių šalių himnams, buvo iškeltos Lietuvos (garbės sargyboje stovėjo LPKTS pirmininkas dr. Gvidas Rutkauskas), Latvijos (garbės sargyboje stovėjo LPKTS Biržų rajono filialo pirmininkė Danguolė Žiūkienė) ir Estijos (garbės sargyboje stovėjo LPKTS Alytaus filialo pirmininko pavaduotojas Romualdas Požėra) vėliavos. Įžiebta sąskrydžio ugnis, Lietuvos kariuomenės garbės sargybos kuopos kariai atliko salves, taip pagerbdami žmones, kovojusius už lietuvių tautos laisvę ir Lietuvos valstybės nepriklausomybę, patyrusius kalinimus ir tremtį. Renginio dalyvius pasveikino ir prasmingas kalbas pasakė Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkas prof. Viktoras Pranckietis, Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo Pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis ir LPKTS pirmininkas dr. Gvidas Rutkauskas.

Susitikimų erdvėje (stadione) vyko jungtinio tremtinių choro koncertas, kuriame skambėjo tautiškos ir patriotinės dainos, vėliau vyko šokių ir dainų popietė su folkloro ansambliu „Nalšia“ (vadovė Audronė Vakarinienė), Gyčiu Murausku, Vyteniu Danieliumi, bardu Romu Naidzinavičiumi.

Partizanų stovyklos erdvėje buvo demonstruojama partizanų gyvenimo rekonstrukcija, eksponuojamos Lietuvos partizanų uniformos ir ginklai. Diskusijų palapinėje buvo pristatytos knygos „Tremties vaikai“, „Dešimt mūšių“, „Teisingumo už raudonąjį terorą įgyvendinimas“, „Gyvoji atmintis liudija“, parodyti dokumentiniai filmai „Kalinio riba“ ir „Partizanas“, vyko paskaita „Kultūriniai ir atminties karai Vakaruose: pamokos Lietuvai“. Renginio metu buvo galima įsigyti leidinių apie partizanų kovas, tremtį ir kalinimą. 

Renginio „Su Lietuva širdy“ organizatorius – LPKTS, vykdytojas – Lietuvos nacionalinis kultūros centras, renginio partneriai – Raseinių rajono savivaldybė, Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerija, Lietuvos šaulių sąjunga, Lietuvos kariuomenė, rekonstruktorių klubas „Partizanas“.

Renginio pabaigoje buvo nuleistos vėliavos. Gražiausia, lankomiausia ir iškilmingiausia Lietuvos politinių kalinių, tremtinių ir laisvės kovų dalyvių pagerbimo šventė baigėsi. Atsisveikindami jos dalyviai sakė: „susitikime kitąmet ir visados „Su Lietuva širdy“ Dubysos slėnyje.“

Švietimo ir sporto skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą