Tarptautiniame kongrese gatvės darbuotojai džiaugėsi įgyta patirtimi ir nauja pasienio partneryste

Nuo šių metų sausio 1 dienos Alytaus miesto bendruomenės centras kartu su pasienio partneriais pradėjo įgyvendinti tarptautinį projektą, skirtą Alytaus ir Elko miestų bendruomenėms. Pagrindinis projekto „Dabar laikas pokyčiams" tikslas - įgyvendinti bendrą pasienio socialinę iniciatyvą - sukurti gatvės darbuotojų programą, įtraukiant abiejų šalių pasienio bendruomenes. Pagrindiniai projekto uždaviniai - įgyvendinti bendrą gatvės darbuotojams skirtą programą: vykdant darbuotojų atranką, apmokant juos, sukuriant Gatvės darbuotojų programą, įgyvendinti bendras veiklas, skirtas socialiai pažeidžiamoms grupėms, suorganizuojant išgyvenimo stovyklas rizikos vaikams ir jaunimui, įtraukiant dalyvius iš socialiai pažeidžiamos grupės, kurie patiria skurdą, diskriminaciją.

Gruodžio 14 dieną spaudžiant lengvam šaltukui visi skubėjo į tarptautinį kongresą, pavadintą tokiu pačiu pavadinimu, kaip ir projektas - „Dabar laikas pokyčiams". Elko miesto bendruomenės atstovai, mokytojai, policininkai, savivaldybės ir gatvės darbuotojai, jaunimas ir vaikai nekantriai laukė kongreso pradžios. Partneriai susitikimo metu bendruomenei pristatė ne tik projekto rezultatus, bet ir parodė sukurtą filmą, pilotinių iniciatyvų akimirkas. Savo patirtį kongreso matu pristatė ir apmokyti Alytaus miesto Gatvės darbuotojai, kurie pagal parengtą metodiką visą vasarą dirbo 4 Alytaus miesto erdvėse, tikslingai parinktose bendradarbiaujant su Bendruomenės pareigūnais. Tai probleminės miesto vietos skirtinguose gyvenamuosiuose mikrorajonuose, kur mėgsta rinktis nemotyvuotas, linkęs nusikalsti jaunimas. Gatvės darbuotojai rado kontaktą su jaunuoliais, pasiūlydami jiems įvairių užimtumo veiklų, kad laikas, praleidžiamas gatvėje, taptų prasmingesnis, mažiau pavojingas aplinkiniams. Tuo tikslu buvo organizuojami įvairūs sportiniai, aktyvaus užimtumo žaidimai (gatvės krepšinis, pripučiamas futbolas), taip pat filmų vakarai, piešimo, grafiti ir kiti užsiėmimai.

"Džiaugiuosi, jog projektas gatvės darbuotojams atveria naujus kelius sudaryti gatvėje laiką leidžiantiems jaunuoliams, pasirinkimo galimybes ir nėra orientuotas į jų asmenybių keitimą. Bendras projektas yra tik pradžia, toliau tikiuosi, kad partneriai įgyvendins daug puikių socialinių iniciatyvų" - linkėdama visiems naujų bendradarbiavimo galimybių sakė socialinės paramos skyriaus vedėja Sonata Dumbliauskienė.

"Gatvės darbuotojai Lietuvoje – naujovė. Todėl mums ypatingai reikalingi mokymai ir galimybė pasisemti patirties iš tų, kurie jos jau įgijo. Mokymai drauge su partneriais iš Lenkijos mums suteikė galimybę sužinoti daugiau, pažinti save, rasti savo stipriąsias ir silpnąsias puses. Mes daug sužinojome apie save ir vieni apie kitus, formavomės kaip komanda. Tai patiesė mums puikius pamatus pradėti dirbti, dalintis patirtimis, sunkumais ir pasisekimais" - savo pranešime sakė direktorė Loreta Trainavičienė.

Tarptautinio kongreso pabaigoje partneriai vieni kitiems įteikė kalėdinius sveikinimus, kviesdami dalintis įgyta šiluma su pasienio bendruomenėmis. Tegul nuotraukose sustabdytos akimirkos, užaugina sparnus naujiems dideliems darbams.

Projekto trukmė 15 mėnesių. Bendras projekto biudžetas 747714,88 eurų, Alytaus miesto bendruomenės centrui tenkanti investicijų dalis sudaro 222639,17 eurų.

Alytaus miesto savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą