Skaitymo virusas Senamiestuko pasaulyje

Ar jums patinka niūrą popietę įsitaisyti su knyga rankoje? Alytaus Senamiesčio pradinės mokyklos vaikai į šį klausimą atsakytų – taip. Jau trečias mėnuo senamiestukai sukosi Alytaus miesto savivaldybės finansuojamo neformaliojo švietimo ir skaitymo skatinimo projekto „Senamiestukai knygų pasaulyje“ veiklose. Mokinių aktyvo įkurtas Knygų komitetas kartu su bibliotekininke Elvyra Majauskiene pakvietė pasinerti į knygų pasaulį: jaukiai įsikūrę mokyklos bibliotekoje ar skaitymo kampeliuose senamiestukai klausė nuominuotų vaikų knygų ištraukų ir skaitė patys. 

Kūrybinėse dirbtuvėse mokiniai gamino skirtukus knygoms, iliustravo bei kūrė neįtikėtinas  istorijas, stebėjosi knygų lapais – paveikslais, džiaugėsi išradingai sukurtais knygų herojų takeliais keliaujančiais žaislais. Pirmokėliams teko įveikti skaitymo estafetės  užduotis mokyklos kieme, nepakartojamas akimirkas, puikią nuotaiką visiems dovanojo herojaus diena –. mokyklos koridoriai buvo pilni įvairių personažų. Spalio mėnesį mokiniai dar suspėjo pamatyti Keistuolių teatro edukacinį spektaklį „Pati labiausia pasaka“, apsilankyti Alytaus Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos vaikų skyriuje. 

Paspaudus šaltukui, garsinio skaitymo pusvalandžių metu domėjosi šiaurės šalių rašytojų kūriniais. Įsitraukus į skaitymo veiklas, kilo klausimas, o kokias knygas skaitė vaikystėje tėveliai? Tuomet vėl pasidarbavo Knygų komitetas ir atliko apklausą – tyrimą „Ką skaitė mano tėvai ir seneliai?“ Rezultatai vaikus nustebino. Pasirodo, kad populiariausios tėvelių ir senelių knygos yra gerai pažįstamos. Tai Astridos Lindgren kūriniai, Antoine de Saint–Exupery „Mažasis princas“, Brolių Grimų pasakos. Senamiestukus suintrigavo tik rašytojo Žiulio Verno pavardė. 

Net ir pandemijos Covid–19 saugumo reikalavimai nesukliudė projekto veikloms. Alytaus miesto teatro, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos edukacijos persikėlė į virtualią senamiestukų erdvę. Nuotoliniai susitikimai, tėvelių adventiniai ryto skaitiniai kūrė šventinę nuotaiką, skatino žingeidumą ir norą pasinerti į knygų pasaulį. O visuotinio skaitymo pusvalandžio metu „Senamiestukai skaito“ buvo užregistruotas pirmasis mokyklos rekordas – knygas vienu metu skaitė 327 mokyklos bendruomenės nariai.

Projektą vainikavo baigiamasis renginys „Knygų labirintais“, kurio metu buvo suorganizuotas protmūšis, apžvelgti projekto rezultatai, dovanėlėmis apdovanoti patys smalsiausi ir aktyviausi mokyklos skaitytojai, pasidžiaugta virtualių fotografijų paroda „Senamiestuką lydi knyga“. 

Alytaus Senamiesčio pradinės mokyklos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą