Skaitymo skatinimo projektas „Vaikų literatūros sūpynės“ Dainavos progimnazijoje

Alytaus Dainavos progimnazijoje jau trečius metus iš eilės vyko skaitymo skatinimo projektas „Vaikų literatūros sūpynės“. Gražia tradicija tampantis projektas kviečia skaityti ne tik vaikus, bet ir tėvelius, mokytojus, ieško būdų skaitymą padaryti patrauklia laisvalaikio praleidimo forma. Spalio 22 d. vyko „Vaikų literatūros sūpynių“ festivalis, skirtas vaikams ir paaugliams, kuriame galėjai išgirsti būtų ir nebūtų istorijų, susipažinti su knygų kūrėjais, įsigyti knygų ir pasinerti į netikėčiausias patirtis.

Festivalį atidarėme jau tradicija tapusiais rytiniais skaitymais tyloje. Visa mokyklos bendruomenė - mokiniai, mokytojai, administracija - tą rytą pradėjo su savo mėgstama knyga. Tai trumpas, susikaupimas prieš prasidedant dienos bruzdesiui ir naujoms patirtims. O bruzdesio būta daug! 

Festivalio dieną į mokyklą atvyko beveik dvidešimt vaikų ir jaunimo literatūros kūrėjų bei leidykla „Tikra knyga“.

Pačius mažuosius, vos pradedančius skaityti, aplankė rašytojas Benas Bėrantas, virtęs savo  paveikslėlių knygos „Ponas Kampas“ personažu. Knygelėje pasakojama apie berniuką Jovarą, kuris neturi savo kambario, tik savo kampą. Kol tėvai tvarkosi ir ruošiasi kraustytis į naujus namus, Jovaras nuobodžiaudamas imasi piešti ant sienos. Kai piešinys atgyja ir prisistato esąs ponas Kampas, berniukas sužino įdomių dalykų apie šio buto ir savo tėvų susipažinimo istoriją.  Vaikai išgirdo šiltą pasakojimą apie namų jaukumą ir kūrybiško bendravimo svarbą šeimoje. Poną Kampą į mokyklą atlydėjo, kūrybines dirbtuvėles vaikams organizavo ir knygelės iliustruotoja Tania Rex. 

Į susitikimą su pirmokais atskubėjo ir iliustruotoja Aušra Kiudulaitė. Su savimi ji atsivežė istorijas apie laimę, tikrą draugystę ir ... muses. Su naujausios autorės knygelės „Maksas ir 92 musės“ personažais – šuneliu ir musėmis – vaikai leidosi į vasaros nuotykius: buvusius, būsimus, išsvajotus ir laukiamus.

Rašytoja Giedrė Rakauskienė su vaikais nagrinėjo aplinkosaugos temas. Parašyti šią knygą autorę įkvėpė tikra paskutinio pasaulyje baltojo raganosio istorija. Joje pasakojama apie vienatvę ir draugystę, apie praradimą ir suradimą, apie liūdesį ir džiaugsmą, apie nusivylimą ir viltį. Vieną dieną aerodrome atsiranda narvas, kuriame – baltas raganosis. Aplink slampinėjantis rainas katinas susidomi svečiu ir bando išsiaiškinti ką gi jis čia veikia. Kadangi raganosis ir pats to nežino, atsakymo ieškoti jiedu patraukia kartu, o su jais ir vaikai.

Istoriniais takais su vaikais braidžiojo kūrėja Daiva Rudytė. Ji vedžiojo po Vilniaus rūmus, supažindino su jų augintiniais, mokė žaisti viduramžių žaidimą kvirkatą. Rimtoji istorija – mūsų žinių duona – labai reikalinga ir sveika, tačiau kartais taip norisi ko nors skanaus… Pasmaližiauti „Istorijos skanėstų“ pakvietė Inga Dagilė. „Istorijos skanėstai“ – tai nelabai rimti mūsų šalies praeities įvykiai, smagios detalės, pamirštos smulkmenos, į vadovėlius netilpę istorijos trupiniai. Vaikai sužinojo, kokių saldumynų į skrydį per Atlantą pasiėmė Darius ir Girėnas? Kokiame pliaže deginosi Lietuvos prezidentas Antanas Smetona? Kas lietuvius išmokė žaisti krepšinį ir kiek blusų įstrigo Baltijos gintaruose?

Pradinukai taip pat turėjo susitikimus su Virgiu Šidlausku, Igne Zarambaite ir kitais. Autoriai, remdamiesi savo knygų pasakojimais, kvietė vaikus į įvairias edukacijas, kuriose piešė, dainavo, skaitė, kūrė istorijas ir draugystė ryšius. 

Penktokai ir šeštokai į rimtą spaudos konferenciją pakvietė labai rimtą rašytoją - Tomą Dirgėlą. „Tomai Dirgėla, kada jūs rašote knygas? O kiek per metus galite jų parašyti? Kiek turite susimokėti, kad jūsų knygą išleistų? Ar jūsų istorijos paremtos tikru jūsų gyvenimu? Kuri iš jūsų parašytų knygų labiausiai patinka jums pačiam? O ką jūs veikiate, aki nerašote? Ką mėgstate valgyti? Ar sportuojate?...“ Džiaugiamės, kad rašytojas drąsiai ir atvirai atsakė į visus mokiniams rūpimus klausimus.

Su savo knyga „Apie šaulius, riterius ir drakonus Lietuvoje“ į edukaciją apie Lietuvos didvyrius atvyko Vilniaus Universiteto lektorius, istorikas, šaulys Norbertas Černiauskas. Į trumpus pasakojimus sudėjo sudėtingą XX amžiaus Lietuvos istoriją taip, kad ją galėtų suprasti vienuolikmetis. Taip pat pasitelkdamas paprastus istorinius pavyzdžius paaiškino patriotizmo, pilietiškumo sąvokas – kas tai yra ir kodėl tai svarbu. O pabaigai užvirė diskusija apie lietuviškuosius riterius ir kaip jais tapti šiandien, ko reikėtų imtis, kad būtume labiau riteriški, ir aplinkui nedrįstų sukiotis drakonai.

 

Kotryna Zylė – rašytoja ir dailininkė, kurianti mitologijos temomis – aštuntokams pristatė savo naujausią knygą „Sukeistas“. Istorija apie du šešiolikmečius ir keistus dalykus buvo papasakota gyva kalba, kurioje kartu sugyvena tarmybės, svetimžodžiai, trumpiniai ir net keiksmažodžiai. Po pristatymo autorė paaugliams pasakojo, kad bet kokiame bendravime yra svarbi kalba, o kūryboje svarbiausia – teksto kuriama emocija ir tam tinka visos priemonės – grubi gatvės kalba, sunkiai perskaitomi tarmiški dialogai, vieno žodžio sakiniai, ir visi kiti raiškos būdai, kurie sujaukia skaitytojo jausmus. Tikriausiai neliko aštuntoko neperskaičio  Kotrynos Zylės „Sukeisto“.

Pačių vyriausiųjų kūrybinių edukacijų erdvėje laukė vizualizacijos dirbtuvės su dailininke Ieva Babilaite ir rašytojo Justino Žilinsko kūrybinio rašymo dirbtuvės: „Paslapčių ieškotojo vadovas“ ir „Kaip sukurti istoriją iš nieko?“.

Jau tradicija tampantys susitikimai su keliautojais šiemet vėl viliojo leistis į beprotiškus nuotykius su „Kelionių dienoraščių“ erdvės svečiais Mariumi Lucka ir Marija Žemaityte. Išmaišę pusę pasaulio, patyrę ne vieną pavojingą ir gražų nuotykį, išmarginę ne vieną puslapį savo kelionių dienoraščių, abu keliautojai sutinka, kad galutinis kelionių tikslas – namai, nes kelionė be galimybės grįžti namo – tik betikslis, klajūniškas blaškymasis po pasaulį. Tik skersai išilgai išmaišęs pasaulį, atrandi galimybę pažinti save. 

Visiems grįžtantiems namo, pas savus, pasitinkant ir palydint gražiausias metų šventes, dovanokime knygas ir patirkime skaitymo malonumą. Skaitykime sau, skaitykime vaikams, dalinkimės įspūdžiais, kurkime ir keliaukime po knygų pasaulius. 

Vaikų literatūros festivalis „Vaikų literatūros sūpynės“  - tai vienas iš pasirinktų būdų sudominti vaikus knyga ir knygos pasauliu, pajusti savarankiško skaitymo ir skaitymo su šeimos nariais, bendraminčiais, klase džiaugsmą.

Projektą iš dalies finansavo Alytaus miesto savivaldybė.

Alytaus Dainavos progimnazijos projektų vadovė Eglė Lynykienė

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą