Profesijų galima pradėti mokytis ir žiemą – priėmimą vykdys ir Daugų bei Alytaus profesinės mokyklos

Vasario 3 d. prasideda priėmimo į profesines mokyklas žiemos etapas. Patvirtinti 2021 m. bendrojo priėmimo į formaliojo profesinio mokymo programas terminai. Įgyti rinkoje paklausaus amato iš karto gali ateiti ir jaunuoliai, kurie rudenį įstojo į aukštąsias mokyklas, bet per pirmąjį semestrą suprato, kad jų vieta kitur, pranešama Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešime. Pirmą kartą priėmimo į profesines mokyklas žiemos etapas vyko pernai. Alytaus rajone profesijų mokoma Daugų technologijos ir verslo mokykloje bei Simne esančiame Alytaus profesinio rengimo centro Žemės ūkio skyriuje. Mokyklų vadovai sako, kad bandymas priimti mokytis į profesines mokyklas žiemą pasiteisino ir džiaugiasi, kad jie vykdomas ir šiemet.

„Anksčiau vykdytas stojimas tik vasarą nusitęsdavo iki rudens, kol baigdavosi priėmimas į aukštąsias mokyklas. Būdavo sunku sudaryti grupes dėl priėmimo kvotų ribojimo, nes kvotų skaičius dažnai neatitikdavo stojančiųjų pageidavimo. Dabar mokymosi laikas skaičiuojamas ne mokslo metais, o programos pradžia ir pabaiga. 2020 metų žiemos priėmimo etapo metu suformavome vieną profesinio mokymo programos grupę. 2021 metų žiemos priėmimo etapo metu priimsime į socialinio darbuotojo padėjėjo tęstinio mokymo programą, į kurią gali stoti turintys vidurinį išsilavinimą ir profesinę kvalifikaciją ar aukštąjį išsilavinimą“, – sakė Daugų technologijos ir verslo mokyklos direktorius Valentas Pakalniškis. Šiuo metu mokyklose profesijų mokosi 354 mokiniai pagal 5 profesinio mokymo programas. Rudenį mokykloje planuojama mokyti dar vienos – slaugytojo padėjėjo profesijos.

Į Alytaus profesinio rengimo centrą 2020 metais žiemos priėmimo metu mokytis pagal profesinio mokymo programas buvo priimtas 61 mokinys. Pernai šie priėmimo į profesinio mokymo įstaigas pokyčiai pasiteisino ir šiemet nuo vasario 3 dienos vėl bus vykdomas priėmimas. „Gerai, kad bandymas pavyko, taigi šiais metais vyks žiemos etapo priėmimas į profesines mokyklas. Darbo rinkoje vyksta nuolatinė kaita, todėl puiku, kad regiono gyventojai turi galimybę keisti arba tobulinti kvalifikaciją. Tiesa, pasirinkimo galimybės mažesnės“, – sakė direktorius Vytautas Zubras. Pasak jo, šiame etape į šalies profesines mokyklas bus priimta 500 asmenų. Alytaus profesinio rengimo centre siūloma mokytis pagal 3 programas: motorinių transporto priemonių kroviniams vežti vairuotojo, slaugytojo padėjėjo, dekoratyvinio apželdinimo ir aplinkos tvarkymo verslo darbuotojo. Pastaroji mokymo programa yra nauja. Šioje profesinėje mokykloje mokosi 1406 mokiniai, mokoma 34 profesijų, taip pat vyksta mokymas pagal bendrojo ugdymo programas.

Švietimo ir mokslo ministerija praneša, kad, kaip ir pernai, 2021 m. priėmimas į profesinio mokymo įstaigas vyks du kartus: žiemą ir vasarą. O likus laisvų vietų, į jas bus galima stoti ir prasidėjus mokslo metams.

Pagrindinio priėmimo žiemos etapas vyks vasario 3–15 d., mokymo sutartis su pakviestaisiais profesinio mokymo įstaigos sudarys vasario 18–19 d.

Pagrindinio priėmimo vasaros etapas bus surengtas birželio 1 d. – rugpjūčio 6 d., mokymosi sutartys sudaromos rugpjūčio 11–16 d.

Papildomas priėmimas bus organizuojamas rugpjūčio 18–25 d., o mokymosi sutartys pasirašomos rugpjūčio 30–31 d.

Likus laisvų vietų, priėmimas į profesinio mokymo įstaigas vyks ir jau prasidėjus mokymo procesui – rugsėjo 6 d. – lapkričio 30 d.

Bendrasis priėmimas į profesinio mokymo įstaigas vykdomas centralizuotai internetu – per LAMA BPO priėmimo sistemą: https://profesinis.lamabpo.lt .

Preliminarius priėmimo į profesines mokyklas skaičius numatoma patvirtinti artimiausiu metu. Planuojama, kad priėmimo planas išliks toks pats kaip pernai – 20,6 tūkst. vietų.

Bendrasis priėmimas į profesinio mokymo įstaigas 2020 m. sulaukė itin didelio stojančiųjų dėmesio. Iš viso įgyti rinkoje paklausaus amato žinių panoro 20,6 tūkst. asmenų. 2020 m. rezultatai buvo geriausi nuo 2017 m., kai startavo bendrojo priėmimo į profesines mokyklas sistema.

2020 m. pirmą kartą sudaryta galimybe įgyti pirminių profesijos įgūdžių dar besimokant mokykloje pasinaudojo apie pusė tūkstančio vyresniųjų klasių bendrojo ugdymo mokyklų mokinių.

2021 m. bendrojo priėmimo į formaliojo profesinio mokymo programas terminus galima rasti čia:

https://profesinis.lamabpo.lt/profesinis-mokymas/2021-m/priemimo-datos/ .

Alytaus rajono savivaldybės, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą