Lietuvoje įsikurs pirmoji pasaulinio lygio mokslinė laboratorija, priklausanti Europoje kuriamam priešakinių tyrimų centrų tinklui

Duotas startas Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre (VU GMC) kuriamam Europos molekulinės biologijos laboratorijos (EMBL) partnerystės institutui, plėtosiančiam genų redagavimo technologijas. Tam bus skiriama 6 mln. Eur. ES investicijų.

Pasaulinis kompetencijų pripažinimas

Tai bus pirma aukšto pasaulinio lygio mokslinė laboratorija mūsų šalyje, priklausanti Europoje kuriamam priešakinių tyrimų centrų tinklui. Ši laboratorija įtvirtins ir išplės Lietuvos dalyvavimą tarptautinėje aukščiausio lygio molekulinės biologijos mokslinių tyrimų ir jų rezultatų pritaikymo erdvėje, leis Lietuvos gyvybės mokslų tyrėjams dar aktyviau siekti naujų mokslo atradimų ir kurti rinkai reikalingas inovacijas.

„Ši žinia reiškia, kad Lietuva visateisiškai ir aktyviai įsijungia į Europos molekulinės biologijos elito klubą. Šis įvykis reikšmingas dviem aspektais. Pirma, tokio centro kūrimas Lietuvoje – tai aukščiausias Lietuvos mokslininkų, ypač prof. Virginijaus Šikšnio komandos, kompetencijų vykdyti pasaulinio lygio tyrimus pripažinimas.

Nors aukščiausio lygio įrangos ir laboratorijų Lietuva jau turi – jos veikia integruotuose mokslo, studijų ir verslo slėniuose, naujojo centro kūrimas išsiskiria tuo, kad tai bus vienas iš Europos šiuo metu kuriamų globaliu lygmeniu priešakinių tyrimų mokslo centrų, besispecializuojančių genų redagavimo technologijų kūrimo ir taikymo srityse“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Ministrė pabrėžia dar vieną svarbų finansinį tokio centro įkūrimo Lietuvoje aspektą. „Institute veiks konkurencinga tyrėjų atlyginimų sistema – tokiu būdu sudarysime naujas galimybes Lietuvos talentams dirbti mūsų šalyje ir vykdyti aukščiausios klasės tyrimus gaunant panašų atlyginimą, kurį jie gautų dirbdami tarptautinėse EMBL partnerystės tinklo  mokslo institutuose. Tai neabejotinai prisidės prie nacionalinės geriausių protų sugrąžinimo ir tarptautinių talentų pritraukimo į Lietuvą iniciatyvos, –  pažymi ministrė.  – Tikimės, kad tai bus gera pradžia siekiant sukurti konkurencingas sąlygas visiems Lietuvoje dirbantiems mokslininkams ir ateityje pasaulinio lygmens mokslininkų grupių skaičius tik augs.“.

Taps prestižinės tarptautinės organizacijos partneriu

Kaip pabrėžia VU GMC direktorius prof. Gintaras Valinčius, šios laboratorijos įkūrimas yra reikšmingas įvykis visai Lietuvos mokslo bendruomenei. „Veiklą pradedantis tarptautinės organizacijos partnerystės institutas perkels iš EMBL gerąsias mokslinių tyrimų organizavimo praktikas, o pagrindinių tyrėjų atrankos vyks atvirų tarptautinių konkursų keliu. Svarbu pabrėžti, jog pagrindinių tyrėjų atrankos komitete sudarys 2 EMBL ir 3 VU GMC nariai. Džiugu konstatuoti, kad atrankos komiteto darbe aktyviai dalyvauja ir pati EMBL generalinė direktorė prof. Edith Heard“,  – sako VU GMC direktorius.

„Kitas labai svarus EMBL Partnerystės instituto įkūrimo privalumas yra tas, kad VU GMC bus pozicionuojamas Europos mokslo erdvėje kaip prestižinės tarptautinės organizacijos partneris. Tai neabejotinai didins Lietuvos gyvybės mokslo srities tyrėjų matomumą. Tikimės, kad didės ir galimybės konkuruoti EK mokslo ir inovacijų programos „Europos horizontas“ konkursuose“, – akcentuoja VU GMC direktorius.

Pasak prof. G. Valinčiaus, projektas sukonstruotas taip, kad jo įgyvendinimo metu naujos idėjos, generuojamos ir įgyvendinamos tarptautinį konkursą laimėjusių mokslininkų, taptu traukos veiksniu ir paskata kitose temose šiuo metu dirbantiems VU GMC tyrėjams plačiau naudoti Lietuvoje sukurtą genų redagavimo technologiją, orientuojant savo ateities planus į tolimesnį CRISPR-CAS9 genų redagavimo įrankio plėtojimą bei inovatyvių molekulinės biologijos inovacijų  kūrimą.

Sustiprins bendrą mokslinės infrastruktūros potencialą

Tai – septintoji tarptautinė EMBL Parnerystės institucija pasaulyje. Į šį tinklą be VU GMC partnerystės instituto įeina tokie Europos molekulinės biologijos tyrimų centrai, kaip Šiaurės šalių EMBL Molekulinės medicinos parnerystės institutas, Hubrechto Kamieninių ląstelių ir audinių biologijos partnerystės institutas Utrechte, Australijos partnerystės institutas ir kiti. 

Europos molekulinės biologijos laboratorijos kuriamą mokslo centrą sudarys aukšto tarptautinio lygio mokslininkų grupės, kurios vykdys tyrimus tematinėse kryptyse, susijusiose su CRIPSR-CAS9 technologijų taikymu įvairiose biomedicinos, biotechnologijų ir gamtos mokslų srities tyrimuose, taip pat skaičiuojamosios biologijos kryptyje, kuri turėtų plėtoti ir suteikti galimybę naudotis virtualia genominių tyrimų infrastruktūra.

Taip pat bus įsigyta moksliniams tyrimams vykdyti reikalinga moderni ir specializuota laboratorinė įranga, kuri reikšmingai sustiprins VU GMC bendrą mokslinės infrastruktūros potencialą.

EMBL projekto vykdymas prisidės prie šalies mokslinių kompetencijų tarptautiniu mastu didinimo ir inovacinio potencialo skatinimo sveikatos technologijų ir biotechnologijų kryptyje. Bus pritraukti aukštos kvalifikacijos tarptautiniai specialistai, kurie inicijuos ir plėtos naujas genomo redagavimo tyrimų kryptis bei technologijas. Bus sudarytos palankios sąlygos tarptautiniam bendradarbiavimui, įdiegti šiuolaikine tarptautine gerąja praktika paremti mokslo institucijos veiklos organizavimo ir valdymo modeliai bei užtikrinta tarptautinė kuriamų žinių sklaida.

Įsijungimas į EMBL skatina Lietuvos aukštųjų technologijų pramonės sričių – biotechnologijos, biofarmacijos ir biomedicinos plėtrą. Lietuvoje kuriama konkurencinga tarptautinė mokslinių tyrimų aplinka, palanki užsienio tyrėjams ir investicijoms pritraukti.

SMM.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą