Skudurinės Onutės kelionė į „Šaltinėlį"

Lėlė yra seniausias žmogaus įvaizdį atkartojantis žaislas. Ji – tarsi mažas žmogaus modelis, kuris atspindi meistro gebėjimus ir tam tikro laikotarpio estetinę kultūrą, madą. Specialistai įžvelgia ir terapinį lėlės vaidmenį – vaikui žaidžiant su lėle, ji tampa draugu, pokalbio partneriu. 

Skudurinė Onutė – tai iš paprastų medžiagų atraižų sukurta lėlytė. Šiais laikais parduotuvių lentynose ir vaikų žaislų dėžėse galime pasirinkti daugybę įvairių žaislų. O štai prieš daugelį metų senovės lėlės buvo skudurinės. Vaikai jas rišo iš medžiagos skiautelių ar šiaudelių, anglimis, ar pieštuku išpiešdavo akis, pažymėdavo lūpas. Kiekviena lėlė ypatinga, nes yra pagaminta su meile ir šiluma.

Siekiant atgaivinti senųjų amatų lėlių gamybos tradicijas, supažindinti vaikus su lėlininkystės amatu, lopšelio-darželio „Šaltinėlis“ pedagogai suorganizavo respublikinę kūrybinių darbų parodą „Skudurinė Onutė“.

Skirtingu stiliumi sukurtas lėles atsiuntė Lietuvos ikimokyklinių ugdymo įstaigų pedagogai. Darbai buvo eksponuojami  lopšelio-darželio „Šaltinėlis“ erdvėje. Ugdytiniai galėjo prisiliesti prie kiekvienos lėlytės, pajusti, kokios jos mielos ir skirtingos, kiekviena su savo nuotaika. Galėjo aptarti kaip ir iš kokių medžiagų pagamintos. 

Karantino metu negalėjome parodos organizuoti miesto bibliotekoje todėl suorganizavome kilnojamąją parodą Alytaus miesto ikimokyklinėse įstaigose. Lėlėmis pasidžiaugti, prie jų prisiliesti turėjo galimybę Alytaus lopšelių-darželių „Obelėlė“, „Putinėlis“, „Du gaideliai“, „Pušynėlis“ ir „Vilties“ mokyklos-darželio ugdytiniai.

Džiaugiamės ne tik savo miesto, bet  ir Lietuvos ikimokyklinio ugdymo įstaigų pedagogais, kurie dalyvavo šiame projekte, pagamino nuostabias, išskirtines skudurines Onutes.
Po parodos sugrįžusios lėlės bus apgyvendintos lopšelio-darželio „Šaltinėlis“ bibliotekoje,  kvies vaikus skaityti, žadins susidomėjimą knyga.    
 

Ikimokyklinio ugdymo mokytojos Valė Kižienė, Daiva Žuromskaitė ir Elena Maslauskienė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą