Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos bendruomenė - svetinga Erasmus+ mokyklų mainų partnerysčių projekto „Media Smart Citizens of Future“ pirmojo susitikimo organizatorė

Spalio 18–22 dienomis Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazija sulaukė didelio būrio svečių  – delegacijų iš Erasmus+ mokyklų mainų partnerysčių projekto „Media Smart Citizens of Future“ šalių partnerių Portugalijos, Turkijos ir Kroatijos. Šio projekto dalyvės yra Lietuva (koordinatorė), Portugalija, Turkija, Kroatija ir Italija. Italijos delegacija negalėjo dalyvauti gyvai, todėl į veiklas jungėsi pastaruoju metu visame pasaulyje įprastu nuotoliniu būdu. Mūsų gimnazijos koordinuojamo projekto tikslas – kelti medijų raštingumą, lavinti kritinio mąstymo įgūdžius, kurie didintų gebėjimą suvokti, analizuoti ir vertinti žiniasklaidos turinį bei suteiktų dalyviams žinių apie saugų ir veiksmingą žiniasklaidos priemonių naudojimą. 

Projekto dalyviai vykdo daug sąmoningą ir kritiškai mąstantį žiniasklaidos priemonių vartotoją ugdančių veiklų savo šalyse, tačiau ypač svarbūs ir naudingi yra tarptautiniai susitikimai, nes tada sukuriama puiki terpė keistis patirtimi, plėsti akiratį susipažįstant su šalių partnerių kultūra, kalba, bendraujant tobulinti komunikavimo, organizacinius, anglų kalbos įgūdžius. Tad šio projekto koordinatorė, anglų kalbos mokytoja ekspertė Jovita Žilinskienė, organizuodama pirmąjį susitikimą (tema „Fake News Fighters“), subūrė gausią mokytojų ir mokinių komandą, kuri pasistengė kūrybiškai ir turiningai įgyvendinti projekto tikslus.

Skoningai įrengtoje gimnazijos aktų salėje direktoriaus Virginijaus Skroblo pasveikinti, šiltai priimti Alytaus miesto savivaldybėje, projekto dalyviai paniro į visą savaitę trukusias ugdomąsias, pažintines ir kultūrines veiklas.  Pirmoji diena buvo skirta susipažinti. Gimnazijos mokytojų ir mokinių komanda svečiams aprodė istorinę atmintį, pagarbą savo kraštui ir gimnazijai formuojančias, kryptingai ugdomajai veiklai pritaikytas erdves. Gamtos mokslų laboratorijoje projekto dalyviai gavo progą atlikti eksperimentus. Empirinis patyrimas eksperimentuojant tapo ne tik smagiu visos savaitės veiklų įvadu, bet ir įprasmino šio projekto pagrindinę idėją: „Kritiškai vertink viską, ką matai“. Šios dienos pažintinė veikla išsiplėtė iki ekskursijos po Alytų. Suskirstyti į komandas projekto dalyviai aplankė žymiausias mūsų miesto vietas, jas fotografavo. Į šią veiklą buvo įtraukta ir teminė projekto užduotis – suklastoti vieną nuotrauką, o kitos dienos praktinio užsiėmimo metu tyrinėjant nuotraukas ir remiantis vakarykšte patirtimi nuspręsti, kuri iš jų yra klastotė.

Visos savaitės dienotvarkė buvo labai intensyvi. Iki pietų vykusiuose seminaruose projekto dalyviai užsiėmė įvairialype veikla: pristatė savo šalių informacinio lauko melagienas ir kovos būdus su jomis, diskutavo, kaip jas atpažinti, analizavo netikrų naujienų pavyzdžius, gavo praktinių žiniasklaidos ekspertų patarimų, kūrė informacinius plakatus ir juos pristatė, nuvykę į Alytaus miesto radijo stotį „Fm 99“, turėjo galimybę iš arti susipažinti su žiniasklaidos darbuotojų veikla, kūrė elektroninį žurnalą apie visos savaitės patirtis. Paskutinę projekto dieną visų delegacijų dalyvius pasveikino mūsų gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui ir gimnazijoje vykdomų Erasmus+ projektų kuratorė Danutė Dragūnienė ir įteikė projekto „Media Smart Citizens of Future“ dalyvių pažymėjimus. 

Projekto svečiai ir šeimininkai neapsiribojo vien teminėmis veiklomis. Praktinius užsiėmimus kasdien keitė kultūrinė-pažintinė veikla. Mokiniai su mokytojais aplankė vieną įspūdingiausių Lietuvos kurortų Druskininkus, dalyvavo šakočių kepimo edukacijoje. Nuvykę į sostinę Vilnių, laikinąją sostinę Kauną grožėjosi senamiesčių architektūra, išlaikyta urbanistikos ir žaliųjų erdvių pusiausvyra, domėjosi Lietuvos istorija. Kaune projekto svečiai turėjo galimybę praplėsti žinias apie Lietuvos švietimo sistemą apsilankydami Kauno Santaros gimnazijoje. Šeimininkai ne tik supažindino su gimnazijos erdvėmis, bet ir pakvietė į smagią tautinių šokių popietę. O penktadienio popietę Alytuje vykusi atsisveikinimo vakaronė įtvirtino projekto dalyvių draugystę ir viltį bendradarbiaujant ir pramogaujant užsimezgusius ryšius dar ilgai išlaikyti.

Šio projekto tikslai yra nukreipti į mokinių, sąmoningų žiniasklaidos priemonių vartotojų, ugdymą, todėl labai džiugina projekte dalyvavusių mūsų gimnazistų Inetos Kundrotaitės, Smiltės Vaitkevičiūtės (II a klasė), Milos Kasparavičiūtės, Rugilės Karčiauskaitės (II d klasė), Jono Žilinsko (III a klasė) ir Melisos Genevičiūtės (III d klasė) išsakytos patirtys. Jonas teigė, kad be projektinės veiklos įspūdį paliko neformalaus bendravimo pertraukėlės – jų metu mokiniai galėjo pažinti vieni kitus ir pasidomėti kartais stebinančiais kultūriniais skirtumais, jis didžiavosi, kad komanda darbą atliko gerai, nes gimnazijos svečiai viešnage liko labai patenkinti. Mila pastebėjo, kad labai smagu savo bendraamžiams pasakoti apie lankomus miestus, gamtinius objektus, kultūrinį ir pramoginį gyvenimą. Ji suprato, kad svarbiausia didžiuotis savo kraštu ir su meile apie jį papasakoti – tokį jį matys ir kitataučiai. Smiltė taip pat akcentavo norą kuo gražiau ir kokybiškiau papasakoti apie savo šalį, kad projekto metu atrasti draugai norėtų čia sugrįžti, suprato, kiek daug istorijų ir legendų apie mūsų kraštą galėjo papasakoti. Ineta džiaugėsi, kad seminaruose komandinio darbo metu visi sukūrė labai įspūdingų darbų ir pasiekė pačius dalyvius stebinusių rezultatų. Jai pasirodė neįtikėtina, bet labai smagu, kad žmonės iš įvairių Europos šalių bendradarbiaudami gali taip greitai susidraugauti. Rugilė didžiavosi, kad savaitė buvo įspūdinga – intensyvią darbinę veiklą ir pasirengimą jai atpirko užsimezgusi tarptautinė draugystė ir gausi pramogų programa. Apibendrindama visų mintis Melisa išreiškė dėkingumą, kad turėjo šansą pabendrauti su skirtingais, ambicingais bendraamžiais, įgyti žinių, aplankyti garsiausias Lietuvos vietas. Šios patirtys nebeišdils iš atminties, nes sukėlė dar didesnį troškimą patirti, pamatyti, pajusti.

Gera didžiuotis, kad pirmasis gyvas projekto „Media Smart Citizens of Future“ susitikimas „Fake News Fighters“ pavyko. Kokybiškai įgyvendinta  teminių, kultūrinių, pažintinių ir pramoginių veiklų programa – tai aktyvios lyderystės ir komandinio darbo rezultatas.

Santa Marcinkevičiūtė, Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą