Pozityvios tėvystės programa „Neįtikėtini metai“ Alytuje

Turbūt retas iš tėvų tvirtai pasakytų, jog  vaiko auginimas ir auklėjimas yra lengva užduotis. Dažniau tėveliai dalinasi, jog vienos ar kitos situacijos kelia iššūkių, ieško patarimų kaip teisingiau pasielgti. Pavyzdžiui, situacija parduotuvėje, ypač pastaruoju metu, kai švenčių laikotarpiu reklamuojama daug žaislų, vaikas įsigeidžia konkretaus brangaus žaislo ir pareiškia, jog iš parduotuvės be jo neišeis.

Pabandžius nubrėžti ribas, jog žaisliukų šįkart neplanavote pirkti, gali prasidėti isterija, galima išgirsti garsių pareiškimų, jog esate blogiausi pasaulyje tėvai ir panašiai. Be abejo, situacijai pasodrinti prisideda praeivių žvilgsniai ir net komentarai, tėvai pradeda jų veiduose įskaityti mintis: “argi gaila vaikui nupirkti”, “visai nesusitvarko”. O iš tiesų, kas gi čia vyksta? Praeiviai negali numanyti, kiek laiko vaikas yra parduotuvėje, kiek laiko apskritai jis gali ištverti žmonių būryje, kaip jis jaučiasi:  gal alkanas, gal pavargęs? Štai šios ir dar kitos priežastys gali suformuoti situacijas, kurias tėvai įvardija kaip keliančias iššūkių. Norint jų išvengti arba greičiau įveikti, svarbu prisiminti keletą dalykų.

Pirmiausia, svarbu pripažinti vaiko individualias ypatybes, kurios vienose situacijose gali padėti, o kitose - kelti iššūkių. Antra - svarbu geras ir tvirtas ryšys su vaiku, kuris puoselėjamas nuolat ir kuris padeda su vaiku iš anksto susitariant dėl buvimo tam tikroje aplinkoje taisyklių. Trečia - svarbu vaiko emocinis ugdymas, juk paminėtoje situacijoje pasireiškė vaiko impulsų ir emocijų kontrolės trūkumas. Žinoma, emocijų valdymas arba kitaip - emocinis raštingumas - nesusiformuoja per dieną, tačiau jo ugdymas turi prasidėti nuo ankstyvos vaikystės. Tėvai, atspindintys vaiko emocijas, padedantys vaikui susieti jo pasireiškiantį elgesį su pojūčiais jo viduje ir dar pamokantys vaiko amžių atitinkančių nusiraminimo būdų, padeda vaikui formuoti emocijų valdymo įgūdžius. Taip ruošdami vaiką  tėvai įteikia jam didelę dovaną, kuri padės prisitaikyti  būsimuose kolektyvuose: darželyje, mokykloje ir kitur. Ankstyvoji vaikystė - tai metas, kai ypač svarbu ugdyti socialinius, emocinius, savikontrolės įgūdžius, nors kartais tenka išgirsti nuomonę, kad vaikas to išmoks savaime. Kartais suaugusiems labiau norisi jog vaikas lavėtų akademinėje srityje - pažintų, rašytų raides ar skaičius. Deja, praktika parodo, kad net išlavinus akademinius įgūdžius, tačiau trūkstant socialinių ir emocinių, kyla sunkumų realizuoti minėtus akademinius įgūdžius.  Svarbu atminti, kad ne veltui kiekvienas amžiaus tarpsnis turi savus iššūkius ir savas vystymosi užduotis.

Higienos institutas vykdo projektą “Programos „Neįtikėtini metai" pritaikymas ir įgyvendinimas Lietuvoje" jau antrus metus. Ši programa tėvams padeda efektyviai įvesti struktūrą iki tol žinotų metodų gausybėje bei nuramina viduje kirbantį klausimą “ar viską teisingai darau?”. Artėjant naujiems metams daugelis pradedame galvoti apie kitų metų tikslus. Dabar puikus metas pradėti pokyčius auklėjant vaiką.

„Neįtikėtinų metų bazinė programa ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvams“ (angl. Incredible Years Preschool Basic Parent Program) skirta tėvams, įtėviams ir globėjams, auginantiems 3–6 m. (2-7m.) amžiaus vaikus. Programos metu nagrinėjamos šios temos: socialinių įgūdžių ugdymo, emocijų reguliavimo, atsakomybės ugdymo, akademinio pasirengimo mokyklai stiprinimas, netinkamo elgesio valdymas, ribų nustatymas, pasekmių metodo panaudojimas ir daug kitų. Dalyvavimas nemokamas, tačiau registracija būtina. Programa prasidės 2022 m. sausio 5d., jos trukmė - 18 savaičių, susitikimai vyks kontaktiniu būdu, trečiadienių vakarais, 18.00 - 20.00 val., Alytaus miesto Visuomenės sveikatos biure.

Programos nauda Jums:

Sustiprinsite ryšį su vaiku, mėgausitės kartu praleistu laiku.

Geriau suprasite vaiko elgesį ir elgesio sunkumų priežastis.

Taikysite veiksmingus vaiko elgesio valdymo būdus.

Išmoksite efektyviai nustatyti ribas, taisykles ir sėkmingai naudoti paskatinimų sistemą.

Padėsite savo vaikui išmokti valdyti emocijas, kurti pozityvius santykius su kitais.

Tobulinant tėvystės įgūdžius, labiau pasitikėsite savimi.

Galėsite suteikti pagalbą savo vaikui ir tai leisti jam jaustis geriau.

Jeigu susidomėjote ir norite dalyvauti programoje, paskubėkite registruotis, dar liko kelios vietos. Registracija internetu: https://neitiketini-metai.lt/savivaldybes-dalyvaujancios-projekte/alytaus-savivaldybe/

 

Telefonais: 861035977; 868236648

El. paštu: nmgrupesalytuje@gmail.com

 

Programos vadovės, psichologės Jurgita Čečėtienė ir Justa Ryženinė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą