Alytaus miesto švietimo įstaigas lanko daugiau nei 70 Ukrainos vaikų

„Su kiekviena diena vis labiau priprantu prie šios mokyklos. Aš jau šiek tiek pažįstu Alytų. Tai labai gražus ir kažkiek neįprastas miestas“, – pirmaisiais įspūdžiais apie Dzūkijos sostinę nedrąsiai dalijasi devynmetis ukrainietis Kirilas. Jis ir dar vienuolika pirmųjų – šeštųjų klasių mokinių šią savaitę pradėjo lankyti Dzūkijos mokyklą.

„Jau pats galėčiau rasti ir tuos namus, kuriuose dabar mes gyvename, nesunku būtų atrasti ir namą, kuriame apsistojusios dvi mano pusseserės“, – pasakoja Kirilas. Paklaustas, kokio dalyko pamokos jam labiausiai patinka naujoje mokykloje, berniukas teigė, jog muzikos ir šokių pamokos.

Kirilą ir kitus ukrainiečių klasėje Dzūkijos mokykloje besimokančius mokinius šiandien aplankė Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis ir mero pavaduoja Jurgita Šukevičienė. Miesto vadovai domėjosi iš karinę agresiją patiriančios Ukrainos atvykusių vaikų mokymo sąlygomis ir jų integracija į mokyklos bendruomenę. 

Pasak Dzūkijos mokyklos direktorės Vilijos Sušinskienės, kiekvienas iš Ukrainos atvykęs vaikas yra pagal savo amžių priskirtas prie tam tikros klasės. Kartu su klasiokais šie vaikai dalyvauja kūno kultūros, anglų kalbos, informatikos, dailės ir technologijų pamokose. 

„Kai prasideda matematikos ar lietuvių kalbos pamokos, kartu su ukrainiečiais į šią klasę ateina dirbti iš Ukrainos atvykusi pradinių klasių mokytoja Tatjana. Kiekvienas mokinys turi planšetinį kompiuterį, kuriame yra instaliuoti vadovėliai. Naudodamiesi planšetėmis vaikai gali prisijungti ir prie savo mokytojų Ukrainoje vedamų pamokų“, – apie Ukrainos mokinių ugdymo tvarką pasakoja Dzūkijos mokyklos direktorė V. Sušinskienė ir priduria, kad artimiausiu metu ukrainiečiai pradės mokytis ir lietuvių kalbos. 

Pasak mokytojos Tatjanos, karinę agresiją patiriančioje Ukrainoje mokinių ugdymo procesas vyksta skirtingai – ten, kur kariaujama, pamokos mokyklose nevyksta – mokiniai atostogauja. Karo nepaliestuose regionuose ugdymo procesas vyksta nuotoliniu būdu. 

Alytaus miesto švietimo įstaigose – 74 Ukrainos vaikai

Šiuo metu Alytaus miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklas lanko 74 Ukrainos vaikai, o lopšelius-darželius – 23 mažieji. Du ukrainiečiai pradėjo mokytis Alytaus profesinio rengimo centre, o dar du pareiškė norą studijuoti Alytaus kolegijoje.

Ukrainos vaikai lanko 12 Alytaus lopšelių-darželių – „Nykštuką“, „Boružėlę“, „Pasaką“, „Saulutę“, „Volungėlę“, „Putinėlį“, „Du gaidelius“, „Linelis“, „Šaltinėlį“,  „Pušynėlį“, „Vyturėlį“ ir „Obelėlę“. 
Mokyklinio amžiaus ukrainiečiai mokosi Dzūkijos mokykloje, Likiškėlių, Dainavos, Piliakalnio, Panemunės, Vidzgirio progimnazijose, Adolfo Ramanausko-Vanago ir Jotvingių gimnazijose.

Prieš keletą savaičių Lietuvos mokytojų profesinės sąjungos pakvietė mokytojus ir švietimo įstaigas registruotis dėl galimos pagalbos ukrainiečių vaikams,  tokių alytiškių mokytojų sistemoje užsiregistravo 13. 

AMS Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą