Išplitus užkrečiamajai ligai ugdymo įstaigoje, nedarbingumo pažymėjimą vaikui prižiūrėti išduos „Sodra“

Kai šalies mastu nėra paskelbta ekstremali situacija ar karantinas, tačiau prasidėjus gripo sezonui ir išaugus susirgimo viršutinių kvėpavimo takų infekcijų, gripo ar COVID-19 ligos atvejams ugdymo įstaigoje, joje gali būti paskelbtas infekcijų plitimą ribojantis režimas (IPRR). Jį pati ugdymo įstaiga gali skelbti gripo ar COVID-19 epidemijos laikotarpiu. Iki šiol dėl tokio režimo atsiradus būtinybei prižiūrėti vaikus, kai jie turi likti namuose, nedarbingumo pažymėjimus tėvams išduodavo gydytojai. Pasikeitus tvarkai, nedarbingumo pažymėjimą dabar išduos „Sodros“ teritoriniai skyriai.

Tokia tvarka galioja ugdymo įstaigos vadovo sprendimu (epidemijos laikotarpiu) arba savivaldybės administracijos sprendimu (ne epidemijos laikotarpiu) paskelbus ugdymo įstaigoje infekcijų plitimą ribojantis režimą.

Nedarbingumo pažymėjimas tokiu atveju bus išduodamas prašyme nurodytu infekcijų plitimą ribojančio režimo laikotarpiu, bet ne ilgiau kaip 14 kalendorinių dienų laikotarpiui.

Nedarbingumo pažymėjimai išduodami ne vėliau kaip per 2 darbo dienas nuo visų reikiamų dokumentų ir informacijos gavimo „Sodros“ teritoriniame skyriuje dienos.

Ligos išmoka mokama tik už ugdymo įstaigos patvirtintą infekcijų plitimą ribojančio režimo laikotarpį, net jeigu nedarbingumo pažymėjimas bus išduotas ilgesniam laikotarpiui. Nedarbingumo pažymėjimas nebus išduodamas, jeigu ugdymo įstaigoje nebus paskelbtas infekcijų plitimą ribojantis režimas. 

„Sodrai“ reikia pateikti prašymą dėl nedarbingumo pažymėjimo išdavimo vaiko priežiūrai. Prašymą galima pateikti internetu, prisijungus prie asmeninės „Sodros“ paskyros, paštu arba atvykus į „Sodros“ skyrių. Taip pat svarbu informuoti darbdavį, kad prižiūrėsite vaiką ir dėl to negalėsite dirbti.

Nedarbingumo pažymėjimas išduodamas pagal prašyme nurodytus duomenis ir gavus informaciją, susijusią su infekcijų plitimą ribojančiu režimu ir ugdymo įstaigos lankymu.

Infekcijų plitimą ribojančio režimo atveju, „Sodra“ nedarbingumo pažymėjimus išduos ne tik apdraustiems (dirbantiems) asmenims, bet ir bedarbio statusą turintiems asmenims.

Jeigu iki šiol asmuo nėra pateikęs neterminuoto prašymo skirti ligos išmoką, būtinai jį reikia pateikti – priešingu atveju jam nebus išmokėta ligos išmoka pagal išduotą nedarbingumo pažymėjimą. Šį prašymą „Sodrai“ galima pateikti Internetu, prisijungus prie asmeninės „Sodros“ paskyros, paštu arba atvykus į „Sodros“ skyrių.

Daugiau informacijos apie nedarbingumo pažymėjimų išdavimą galite rasti čia: https://bbf.lt/RYOTL

Išsiplės asmenų ratas, kurie galės prižiūrėti vaiką ir gauti ligos išmokas

Nuo šių metų lapkričio 1 dienos jeigu dėl užkrečiamosios ligos protrūkio ugdymo įstaigoje nustačius infekcijų plitimą ribojantį režimą vaikas negalės eiti į ugdymo įstaigą, ligos išmoką galės gauti ne tik vaiko motina, tėvas, įmotė, įtėvis, budintis globotojas, globėjas ar vaiką laikinai prižiūrintis asmuo, kai vaikui nustatyta laikinoji priežiūra pas fizinius asmenis ar jis yra laikinai apgyvendinamas pas fizinius asmenis, bet ir vaiko senelė, senelis ar asmenį su negalia laikinai prižiūrintis asmuo.

Taip pat patikslintas sąrašas vaikų, kuriuos, ugdymo įstaigoje nustačius infekcijų plitimą ribojantį režimą, galima prižiūrėti namuose ir gauti ligos išmoką.

Dabar ligos išmoką bus galima gauti prižiūrint vaiką iki 4 klasės imtinai ar žmogų su negalia, kol jis mokosi pagal bendrojo ugdymo programą ar jo specialiesiems ugdymosi poreikiams pritaikytą bendrojo ugdymo programą.

Iki šiol ligos išmoka buvo mokama prižiūrint pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio ar pradinio ugdymo programą ugdomą vaiką.

311419800 479571177548517 8828557104426749951 n

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą