6 būdai mokytis norintiems tobulinti žinias įvairiose srityse

Naujų žinių įgijimas daro didelę įtaką profesiniam ir asmeniniam tobulėjimui. Tai leidžia analizuoti problemas iš skirtingų perspektyvų ir paaštrina samprotavimo įgūdžius. Nuolat plečiamas akiratis padeda lengviau sieti turimas žinias, tad išlošti galima tiek profesine prasme, tiek įprastuose kasdieniuose pokalbiuose. Šiame straipsnyje apžvelgsime 6 informacijos šaltinius, kurie gali prisidėti prie žinių tobulinimo įvairiose srityse.

1. Knygų skaitymas

Knygų skaitymas yra laikomas tradiciniu mokymosi būdu. Nuosekliai parašyta informacija leidžia įsigilinti į nepažintas temas bei užpildyti žinių spragas. Kita vertus, jei nagrinėjamoje srityje jau esate pažengęs, išnaudokite knygos struktūros privalumus. Iš anksto peržvelkite aprašomas temas ir pasirinkite tuo metu aktualiausias.

Atsirinkus reikalingą informaciją, atidžiai ją perskaitykite. Įsitraukite į aktyvų skaitymą ir naudokite įvairias technikas, kurios padės geriau įsiminti. Galite praktiškai pabandyti vieną iš metodų: perskaitykite tekstą, įsivaizduokite jį vizualiai ir paaiškinkite sau tai, ką matote. Paskutinis žingsnis – papildomai pridėkite asociacijų, kurios padės susisteminti informaciją.

Bėgant laikui fizinės knygos adaptavosi prie technologijų ir tapo skaitmeninėmis. Nors visuomenėje vis dar plačiai lyginami šie knygų tipai, tačiau ateinančiais metais numatoma, kad elektroninės knygos taps dar populiaresniu pasirinkimu. Augantis populiarumas parodo, kad elektroninių knygų nauda yra išties reikšminga. Jos yra lengviau pasiekiamos, o turint elektroninę skaityklę – visas knygas galite turėti su savimi vienoje vietoje. Todėl mokymasis tampa dar paprastesnis.

2. Mokymasis internetiniuose kursuose

Nepriklausomai nuo srities, kurioje siekiate sustiprinti savo įgūdžius, dar niekada nebuvo tiek daug galimybių mokytis internetu. Internetinius kursus galite pasirinkti pagal savo poreikius – svarbiausia, kad prieš pradėdami mokytis peržvelgtumėte kurso temas bei įvertintumėte, ar šiuo metu jos atitinka lūkesčius. Taip pat atsižvelkite į kurso trukmę ir ar gebėsite skirti laiko nuosekliam kurso išklausymui.

Jeigu laiką mokymuisi internetinėse platformose suplanuosite efektyviai, lengviau įsisavinsite norimas žinias. Todėl pasirinkite labiausiai tinkamą mokymosi tempą ir sudarykite darbotvarkę. Sudarydami tvarkaraštį, atkreipkite dėmesį į energijos lygį dienos metu. Ne visi jaučiasi produktyvūs dienos pabaigoje, todėl tokiu atveju verta apsvarstyti apie mokymąsi ryte ar dienos eigoje.

3. Mentoriaus susiradimas dominančioje srityje

Vienas iš efektyviausių būdų tobulėti naujoje industrijoje yra kartu su mentoriaus pagalba. Mentorius yra profesionalas, kuris puikiai išmano savo sritį ir gali duoti patarimus mažiau patyrusiam žmogui. Dėl to pagrindinis mentoriaus tikslas yra dalintis savo žiniomis ir padėti susiorientuoti naujoje srityje.

Esant abipusiam bendradarbiavimui, gausite naudingų rekomendacijų susijusių su klausimais, kuriais domitės. Taip pat mentorius, objektyviai įvertinęs tobulėjimo galimybes, gali pasiūlyti tolimesnes perspektyvas. Be įvairių suteikiamų profesinių gairių, mentorius prisideda prie pasitikėjimo savimi ugdymo ir suteikia visokeriopą palaikymą viso proceso metu.

Norėdami susirasti mentorių, pirmiausia apsižvalgykite artimoje aplinkoje. Galbūt Jūsų aplinkoje yra žmogus, kuris entuziastingai domisi Jums aktualiomis temomis ir mielai sutiktų padėti. Jei nenumanote, kas galėtų būti potencialus mentorius, rekomenduojama susipažinti su mentoriais įvairiose platformose. Lietuvoje kelis metus veikiančios mentorystės programos aktyviai tęsia veiklą ir laukia prisijungiančių.

4. Tinklalaidžių klausymas

Jei dažnai būna sunku susikaupti ar stinga motyvacijos, pabandykite paieškoti su nagrinėjama sritimi susijusių tinklalaidžių. Tinklalaidės yra labiausiai prieinamas ir patogus būdas įsigilinti į dominančius klausimus. Klausyti analizuojamų temų galite keliaudami į darbą, gamindami maistą ar užsiimdami kita laisvalaikio veikla.

Šis būdas yra mažiausiai įpareigojantis ir reikalauja mažesnio išankstinio pasiruošimo. Todėl jis ypač tinka, jei nuolat skubate ir jaučiate, kad neturite papildomų jėgų ar laiko tobulėti. Visgi pagrindinis tinklalaidžių trūkumas yra tai, kad dažnu atveju temos aptariamos paviršutiniškai. Dėl to, jeigu turite progą, verta pasidomėti labiausiai įsiminusiomis mintimis.

5. Bendravimas su skirtingais žmonėmis

Socializacija su savo srities profesionalais yra puiki alternatyva, kai norite tobulėti sau naujoje industrijoje. Bendraudami su kitais praplėsite mąstymą bei turėsite unikalią galimybę klausti aktualių klausimų. Be to, bendraudami su ekspertais, galite išgirsti apie naujausias industrijos tendencijas, o tai gali padėti jums būti konkurencingesniems ir patrauklesniems potencialiems darbdaviams.

Drąsiai komunikuodami su ekspertais parodote savo susidomėjimą ir sėkmingai užmezgate naujus ryšius. Taip plėsdami savo kontaktų sąrašą galite gauti vertingų patarimų, kurie vėliau padėtų pritaikyti žinias norimoje profesinėje srityje, hobiuose ir t.t.

6. Naujienų sekimas

Nepriklausomai nuo srities, kurioje norite įgyti daugiau kompetencijų, naujausios tendencijos vaidina didelį vaidmenį. Naujienas sekti svarbu, nes dalykai, kurie yra aktualūs šiandien, gali būti visai nebesvarbūs rytoj. Todėl, jeigu siekiate būti profesionalais, turite susipažinti su naujausia informacija.

Bene lengviausias būdas gauti aktualią informaciją yra sekti su dominančia sritimi susijusią naujienų portalų skiltį. Skiltyje pateikiama koncentruota informacija, kuri dažnu atveju pakomentuojama remiantis eksperto įžvalgomis. Be to, daugelis naujienų portalų taip pat siūlo galimybę užsisakyti naujienų apie tam tikras temas ar el. paštu. Todėl galėsite jaustis ramiai ir nepraleisti svarbiausių žinių.

Kita priemonė, kuri gali padėti sklandžiai sekti naujienas yra socialiniai tinklai. Juose galite sekti ekspertus įvairiose srityse – pavyzdžiui, politikus, žurnalistus, menininkus – ar tapti įvairių bendruomenių dalimi. Aktyviai dalyvaudami socialiniuose tinkluose, galėsite įsitraukti į diskusijas ir papildyti turimas žinias.

Siekdami tobulėjimo dominančiose sferose, individualiai įvertinkite labiausiai tinkamus, daugiausiai naudos atnešančius, būdus. Progreso sekimas padės objektyviai suprasti, kas geriausiai padeda tobulinti žinias. Galbūt kelių iš minėtų būdų kombinacija atneš vertingiausių rezultatų.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą