Praktinė pagalba autizmo spektro sutrikimų turinčių vaikų šeimoms


Alytaus visuomenės sveikatos biuro Šeimų mokyklėlėje vyksta įvairios paskaitos, mokymai tėveliams. Paskutiniųjų užsiėmimų viešnia – Londono lietuviškos mokyklos-darželio „Obelėlė“ įkūrėja ir vadovė alytiškė Alvija Černiauskaitė, pravedusi praktinius mokymus tėveliams, besidomintiems autizmo spektro sutrikimais arba turinčiais šeimoje tokį vaiką.
„Mūsų vaikams pirmiausia reikia tėvelių, kurie jais rūpintųsi, tada rūpinsis jais ir kiti. Autizmo sutrikimų turintys vaikai girdi atskirus žodžius, jie sunkiau supranta sakinius, aplinką, ją mato kitaip nei sveikieji. Jei su vaikais nuosekliai dirbama, ateityje jie gali sukurti šeimas, dirbti ir būti naudingais visuomenei“, – teigia Alvija Černiauskaitė.
Autistai vaikai yra tokie patys kaip ir visi kiti, tik šiek tiek ypatingesni. Tokie vaikai pasaulį jaučia kitaip nei mes, jiems sunkiau bendrauti. Jų nereikia pakeisti, tereikia išmokti suprasti, kaip jie jaučia, ką mato ir girdi, todėl tėveliai turi lavinti įgūdžius, kurių prireiks ateityje, dirbdami su vaiku ir tą patį kartodami daug kartų.
Statistiškai vienam iš 100 vaikų nustatomas autizmo spektro sutrikimas. Tačiau su vaikais nuolat profesionaliai dirbant situacija gerėja: 17 proc. baigia universitetus, 10 proc. susituokia. Sutrikimų turėjo Steve Jobs, Hansas Kristianas Andresenas, Albertas Enšteinas ir kiti žinomi žmonės, kurių meniniais pasiekimais žavimės ir technologijomis naudojamės iki šiol. Taigi autizmas dar tikrai nėra nuosprendis, dirbant nuosekliai drauge su specialistų komanda galima pasiekti gerų rezultatų.
Alvija Černiauskaitė teigia, kad Lietuvoje vaikui suteikiama labai daug pagalbos, tačiau tėveliams informacijos dar trūksta. Jungtinėje Karalystėje organizuojami gyvenimo įgūdžių kursai, jų metu specialistai lavina kasdienius vaikų įgūdžius, o tėveliai mokomi, kaip gyventi su vaiku jį kasdien ugdant, padedant jam prisitaikyti prie aplinkos. Lektorė, atsivežusi metodinės medžiagos, parodė, kaip ją galima taikyti kasdienėje veikloje, ką galima sukurti ir pasigaminti patiems. Mokymų klausytojai tėveliai patikino, kad reikalinga daugiau tokių praktinių užsiėmimų, o Visuomenės sveikatos biuro specialistai, kad tiems, kurie dirba su vaikais nuolat reikia mokytis, žinoti naujausius metodus ugdant autizmo spektro, elgesio sutrikimų turinčius vaikus, todėl A. Černiauskaitė drauge su specialistų komanda pažadėjo atvykti rudenį susitikti ir su specialistais, ir su tėveliais.
„Dėkojame Alvijai Černiauskaitei, alytiškei, dirbančiai ir gyvenančiai Londone, bet nuolat sugrįžtančiai į gimtąjį Alytų, šį kartą pasidalijusiai praktiniais patarimais, patirtimi, kaip ugdyti vaikus, turinčius autizmo spektro sutrikimų“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Silvija Peštenienė.
Mero pavaduotoja Valė Gibienė, bendravusi su Alvija Černiauskaite mokymams pasibaigus, tiki, kad supratingumas, noras padėti šeimoms, ugdant kiek kitokius vaikus, profesionalų ir praktikų bendros pastangos, naujausi mokslo ir medicinos pasiekimai ne tik mūsų šalyje – visų bendros pastangos suteiks galimybes būti pilnaverčiais. „Aš ne tik tikiu, bet ir žinau, kaip ir kada galėsime įgyvendinti tai, ką su Alvija suplanavome ir sutarėme. Jeigu viskas vyks pagal planą, rugsėjo mėnesį vėl Alytuje susitiks tėveliai, specialistai, lektoriai, Turėsime naujas ugdymui skirtas priemones.“

Alytaus miesto savivaldybės informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą