„Lietuvos Maximalistai“ – nori įkvėpti bendraamžius

 

74 gabūs ir talentingi Lietuvos moksleiviai, kurių jauniausia – vos septynerių šokėja, o vyriausias – jau Kembridžo (Didžioji Britanija) universiteto pirmakursis. Europos plaukimo čempionė ir birbynės žavesį pasauliui norintis atskleisti jaunasis muzikantas, į fizikos olimpą prestižiniame universitete ketinantis kopti gimnazistas ir savo miestelyje vargonų muzikos festivalį organizuojantis abiturientas – tokia įvairi 16-oji „Lietuvos Maximalistų“ karta. Šiems vaikams iš visos Lietuvos ateinančius mokslo metus puoselėti gabumus ir talentus bei siekti svajonių padės 60 tūkst. eurų dydžio lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ įsteigtas stipendijų fondas.

„Jau 16 metų ieškome vaikų, kurių talentams galime padėti skleistis, ir kasmet jie vis nustebina savo svajonėmis bei siekių platumu. „Lietuvos Maximalistai“ – moksleiviai iš visos Lietuvos, visus juos vienija beribis žingeidumas, maksimalūs tikslai, neįtikėtinas ryžtas ir įkvepiantis atkaklumas, o visa tai vainikuoja nuostabūs rezultatai. Didžiuojamės galėdami skatinti moksleivius siekti dar didesnių aukštumų“, – sako „Maximos“ generalinė direktorė Kristina Meidė.

Šiais metais „Lietuvos Maximalistais“ mokslo, muzikos, kūrybos ir meno, sporto, visuomeniškumo, ekologijos, inovacijų ir nuolatinio pažangumo srityse stengėsi tapti daugiau nei 500 vaikų. Beveik 30 jų laimėtojais tampa antrą kartą, keturi jaunieji talentai „Lietuvos Maximalistų“ stipendiją gaus jau trečiąjį, o dvi moksleivės – jau ketvirtąjį sykį.

Du mokslo srities stipendijų, dėl kurių rungėsi net 138 vaikai, laimėtojai kitąmet studijuos Kembridže, kiti du svajoja apie studijas ten ateityje. Pagrindinės „Lietuvos Maximalistų“ mokslo stipendijos laimėtojas Emilis Kaziukėnas – ne tik daugkartinis fizikos ir astronomijos olimpiadų laimėtojas, svarbią vietą jo gyvenime užima ir muzika – vaikinas groja akordeonu, pianinu bei mažiau žinomu instrumentu eufonija. Į prestižinį universitetą tik po interviu, dar be egzaminų rezultatų pakviestas jonavietis pabrėžia gimęs Žalgirio mūšio dieną ir ketina toliau siekti mokslo pergalių bei dirbti ten, kur bus labiausiai naudingas: Kembridžo ar Vilniaus universitetų laboratorijose, o kažkada galbūt grįžti į savo gimnaziją būti mokytoju.

Visas sporto srities stipendijas šiais metais išsidalijo puikiai pergalės kainą žinančios merginos, pirmą kartą gautas „Maximalisčių“ vardas padės joms siekti svajonės – Olimpinių žaidynių. Pagrindinės stipendijos laimėtoja, Vilniaus „Žemynos“ gimnazijos vienuoliktokė, žiniasklaidos jau pakrikštyta jaunąja Lietuvos plaukimo viltimi Kotryna Teterevkova svajoja tapti olimpine čempione ir pagerinti pasaulio rekordą. Mergina treniruojasi 8-9 kartus per savaitę, liepą Kotryna tapo Europos jaunimo plaukimo čempione.

Jauniausia šių metų stipendininkė – pirmokė šokėja iš Šiaulių Darmilė Bosaitė. „Labiausiai mėgstu šokti, mama pasakojo, kad dar nemokėdama vaikščioti išgirdusi muziką šokdavau. Be šokių negalėčiau gyventi. Man labai patinka laimėti, kai apdovanojimų metu užsidedu Lietuvos vėliavą ant pečių man būna taip gera, mano širdutė ima plakti labai greitai... Norėčiau būti pavyzdys kitiems vaikams, kad daug dirbant ir užsispiriant galima labai daug pasiekti“, – sako mažoji „Maksimalistė“.

Vienu geriausių pasaulio trimitininku ketina tapti dvylikametis Justas Drakšas iš Šiaulių, o birbynininkas Serafin Tomaševič planuojantis išmokti groti dar ir skrabalais, po kelių metų norėtų suburti savo tautiečius į Lietuvių liaudies instrumentų ansamblį, kuris pristatytų plačiai Lenkijos ir užsienyje gyvenančių lenkų visuomenei tikrą originalų Vilniaus krašto skambesį. Be to, vaikinas ketina dalį stipendijos panaudoti mokykloje burdamas futbolo komandą.

Abu ekologijos srities stipendijas gausiantys moksleiviai jau trečią kartą įrodo esantys verti „Maksimalistų“ vardo. Kristijonas Vėgėlė organizuoja ekologijos konkursus, skaito paskaitas ir sako kiekvienais metais keliantis sau vis didesnius, maksimalesnius reikalavimus bei tikslus. „Džiaugiuosi, kad metų gale šalia daugelio jų galiu padėti varneles ir galvoti apie naujas idėjas“, – sako jis. Gamtos fotografas Lukas Kodis praėjusiais metais surengė tris parodas, lėšas, gautas už jose parduotus darbus vilnietis išleido žinynams ir paaukojo gyvūnų prieglaudai. Vaikino planas šiems metams – išleisti knygą ir pradėti žurnalistikos arba biologijos studijas universitete, ateityje norėtų dirbti naujienų portale ir rašyti apie gamtą.

Visuomeniškumo stipendija padės siekti užsibrėžtų tikslų Dovilei Lipnevičiūtei iš Marijampolės. Mergina – aktyvi moksleivių savivaldos narė, organizuoja renginius, paramos akcijas, savanoriauja Marijampolės gyvūnų mylėtojų asociacijoje, meninėse iniciatyvose, festivaliuose, „Laisvės piknike“. Ji sako, kad stipendija bus dar didesnis paskatinimas savanoriauti ir užsiimti visuomenine veikla, o gautus pinigus ketina taupyti ir vėliau išleisti kokiam nors dideliam tikslui, kuris būtų naudingas ne tik jai, bet ir aplinkiniams. Inovacijų srities stipendiją antrą kartą gausianti palangiškė Gabrielė Kalantaitė savanoriauja organizacijoje Abroadship.org, dainuoja chore, mokosi italų kalbą ir ruošiasi studijoms užsienyje.

Net 51 šalies moksleivis ateinančius mokslo metus gaus pažangumo srities stipendijas, kuriomis įvertinti jų puikūs pasiekimai mokantis. Stipendijos padės tobulėti moksleiviams iš įvairiausių Lietuvos kampelių, tiek sostinės gimnazistams, tiek vaikams iš atokių kaimo mokyklų.

„Lietuvos Maximalistų“ komisija, kurioje dirbo žurnalistas ir visuomenininkas Andrius Tapinas, „Maximalistų“ alumnas Martynas Levickis, VGTU mokslininkė, dr. Milena Medineckienė, M. K. Čiurlionio menų gimnazijos direktorius Romualdas Kondrotas, olimpinė čempionė Vida Vencienė, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro „Gabių ir talentingų vaikų ugdymo“ skyriaus atstovė Miglė Čiurinskaitė, ir prekybos tinklo „Maxima“ atstovai, moksleivius vertino atsižvelgdama ne tik į jų pažymius ir konkursų bei olimpiadų įvertinimus, bet ir vaikų motyvacinius laiškus.

Šių metų „Lietuvos Maximalistai“ – 16-oji nacionalinės moksleivių skatinimo programos karta. Per visus šiuos metus gabių ir talentingų vaikų pasiekimams skatinti „Maxima“ skyrė jau daugiau nei 300 tūkst. eurų. „Maximalistų“ alumnų rate – tokie garsūs šalies talentai kaip Martynas Levickis, Evelina Sašenko, Giedrius Titenis ir kiti. Programą, kurios tikslas – stipendijomis paskatinti gabiausius vaikus siekti užsibrėžtų tikslų ir puoselėti savo talentus, globoja Švietimo ir mokslo ministerija.

Visą „Lietuvos Maximalistų“ laimėtojų sąrašą rasite: https://www.maxima.lt/mums-rupi/maximalistu-laimetojai-2018 .

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą